• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesaj de la ministrul Agriculturii pentru românii care vor să taie porcul în gospodărie

    Roxana Dobre -

    Tradiția sacrificării porcului în gospodării poate fi păstrată cu siguranță și anul acesta, a dat asigurări ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Șeful de la MADR a menționat că și vânzarea animalelor este permisă, fie că acestea provin din Gospodăria Țărănească, Gospodării Profesionale sau Gospodăria Populației.

    În cadrul unei intervenții la emisiunea ”România Suverană cu Alexandru Păcuraru” de la Realitatea PLUS, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări că tradiția privind tăierea porcului în gospodărie nu va fi perturbată în acest an iar vânzarea suinelor este permisă cu avizul medicului veterinar.

    Citiți și: Ministrul Barbu – atac la adresa celor care vor să pună cruce porcului crescut în gospodărie

    Porci crescuți în gospodărie

    Florin Barbu, MADR: Se pot sacrifica și comercializa porci din orice fel de gospodărie

    Ministrul Agriculturii a dorit să sublinieze că atât în prezent, cât și în perioada Sărbătorilor de iarnă se pot sacrifica și vinde porci din orice tip de  gospodărie. O condiție obligatorie însă este ca produsele să fie complet sigure și să aibă avizul medicului veterinar.

    ”În momentul de față se pot sacrifica și comercializa porci din gospodării țărănești, din gospodării profesionale și din gospodăria populație. Deci se pot vinde porci în perioada sărbătorilor. De asemenea, se pot sacrifica porci în gospodării și oamenii trebuie să meargă să facă analizele pentru trichineloză”, a spus Florin Barbu în cadrul emisiunii România Suverană cu Alexandra Păcurare, de la Realitatea PLUS.

    Citiți și: Victorie Agrointeligența! Ministrul Barbu a dat ordin ca micii crescători să își poată vinde porcii!

    Ministrul Agriculturii: Animalele trebuie înscrise în SNIIA 

    Florin Barbu a clarificat și care este condiția obligatorie pentru toți crescătorii de porci, fie că vând sau nu carnea în urma sacrificării.

    ”Toți porcii din România fie că sunt crescuți în gospodăria țărănească sau nu trebuie înregistrat SNIIA -Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor. Crescătorul trebuie să sune la medicul veterinar să spună că are porc în curte și trebuie să-l înregistreze pentru că atunci când îl sacrifică și face certificatul de trichineloză medicul veterinar trebuie să-l scoată din evidență”, a adus precizări Florin Barbu.

    Acesta a completat că țara noastră are nevoie de o evindență clară a numărului de animale și ferme și gospodării. De asemenea, ministrul a avertizat că orice încercare de dezinformare a unor grupuri de interese pe tema creșterii porcilor ”ne poate face rău la nivel european”.

    ”Pentru că în România trebuie să se știe în momentul de față câți porci se cresc în gospodărie, câți porci în industie. Pentru că asta înseamnă să avem o evidență clară. Pentru că noi avem acum inclusiv Sistemul Electronic de Raportare a Stocurilor de Produse Agroalimentare pentru declararea produselor agroalimentare din stoc. În momentul de față România și Ministerul Agriculturii are evidența pentru tot stocul de alimente din România. Este pentru prima oară în România. Haideți să nu facem confuzie, haideți să lansăm teorii care nu sunt adevărate pentru că lucrurile acestea și pe plan european ne afectează. Pentru că atunci când avem Pestă Porcină, nu avem aceste date. Dezinformăm tot timpul”, a mai spus Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București! Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!