• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Livadă inedită a unui tânăr agronom: ”Tradiționalii” meri și peri, înlocuiți de kaki și kiwi

    Roxana Dobre -

    Fructe exotice, în grădina unui pasionat de pomicultură din județul Timiș. Bogdan Costea, un tânâr agronom, a amenajat în comuna Giroc, un adevarăt colț de rai.

    Bogdan Costea face pomicultură din pasiune și a reușit să amenajeze o livadă ”altfel” decât cei mai mulți dintre români, formată din specii exotice. A început timid, cu o plantă de kiwi, iar acum are peste 50 de pomi fructiferi ce produc fructe pe care noi le găsim doar pe rafturile supermarketurilor, aduse de la mii de kilometri depărtare, potrivit Opinia Timișoarei.

    Citiți și: Idei de afaceri. cultura de kaki are perspective bune. Se pot câștiga și 30.000 de euro/hectar

    Povestea pomilor exotici din gradina lui Bogdan Costea a început în urma cu 10 ani când s-a mutat la casa, la margine de Timișoara

    ”Tradiționalii” meri și peri, înlocuiți de kaki și kiwi

    Bogdan Costea  a ales să cultive în loc de prune, mere, pere sau piersici, culturi mult mai ”exotice” precum kaki, kiwi sau arbori de căpșuni și rodiu. Și o face bine, astfel că producțiile sunt deja însemnate. În prag de iarna poate doar să întindă mana și să culeagă fructe dulci și coapte, neobișnuite pentru zona Banatului, din arborii ce cresc în propria-i gradină.

    Povestea pomilor exotici din gradina lui Bogdan Costea a început în urma cu 10 ani când s-a mutat la casa, la margine de Timișoara. A fost încântat de fructele din Italia, Spania și alte țări mediateraneene, și a aclimatizat primul kiwi, iar după 2 ani a și cules primele fructe. Apoi, a venit rândul altor pomi exotici, iar micuță lui gradina s-a umplut. În fiecare colț dai peste câte un pom neobișnuit care a învins clima românească și a învățat să se comparte că în țara lui de baștină.

    Fructe ”exotice” culese din grădina lui Bogdan Costea

    Ce soiuri a adunat în livada sa tânărul inginer agronom 

    „Avem arbore de căpșuni, avem kiwi pe garduri, avem kaki, avem aici 4 soiuri, din Italia, Spania, Japonia și Bulgaria. Cam din fiecare. Avem rodiu, avem minikiwi”, a spus cultivatorul de pomi exotici Bogdan Costea, care a învățat o mulțime de lucruri din experiențele sale și și-a dat și doctoratul în Agronomie.

    Într-un alt colt al grădinii, crengile sunt încărcate cu fructe spectaculoase portocalii. E un soi adus de peste mari și tari. Fructul kaki, cunoscut și sub denumirea de ”fructul zeilor”, are un conținut ridicat de antioxidanți, magneziu și potasiu. În aceasta perioada, fructele de kaki din gradina lui Bogdan Costea de lângă Timișoara sunt perfect coapte.

    „E un urmaș al lui Rojo Brillante. Adică ceea ce găsim prin comerț, în cea mai mare parte. Acesta pe care îl am eu este un picuț mai mare. Îl am de la un prieten din Spania. E specifica mărimea fructelor. Discutam de multe sute de grame și gustul inconfundabil”, explică Bogdan Costea frumusețea de producție de kaki din bătătură.

    Pomii fructiferi din gradina lui sunt sensibili la temperaturi de -15 grade Celsius

    Pomii fructiferi din gradina lui sunt sensibili la temperaturi de -15 grade Celsius. De aceea, aclimatizarea este esențială, precizează agronomul. „Pun coceni de porumb, imediat lângă pomi, cu folie autoclimatică în 3 straturi, creând astfel o atmosferă în care pomul poate să respire. Că și de asta trebuie să ținem cont. Trebuie să îi asiguram și câteva grade în plus”, a explicat Bogdan Costea.

    Chiar acum, înainte de a da înghețul, este vremea culesului roadelor sale exotice. „Aici avem arbore de căpșuni. E specific zonei mediteraneene. În perioada asta își face florile, urmează să fructifice undeva în ianuarie. Din acel moment și până în noiembrie își tot maturează fructele. Sunt pe 4 culori, pornesc de la verde, apoi trec prin nuanțe de portocaliu și roșu, în final”, a spus Bogdan Costea.

    Tânărul agronom susține că oricine are un petic de gradină ar putea să se apuce de cultivarea arborilor cu fructe exotice

    Timișoreanul nu vinde fructele, dar le împarte cu mare drag rudelor, prietenilor și celor care îi treg pragul gospodăriei din Giroc. Tânărul agronom susține că oricine are un petic de gradină ar putea să se apuce de cultivarea arborilor cu fructe exotice. Nu este costisitor, însă cere multa grija, mai ales în primii ani, iar rezultatele pot fi uimitoare. În plus, gustul fructelor din propria gradină nu se compară cu cel al fructelor cumpărate din supermarket.


    Te-ar mai putea interesa

    Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!