• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie a fermierilor români în Parlamentul European! Regulamentul SUR a picat la vot!

    Oana Timar -

    Victorie istorică a fermierilor în Parlamentul European. Regulamentul SUR pentru reducerea consumului de pesticide a fost respins la votul de astăzi dat de europarlamentarii reuniți la Strasbourg pentru ședința de plen.

    Conform surselor Agrointeligența –  AGROINTEL.RO, votul dat astăzi de eurodeputați a fost de respingere raportului referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115.

    Planul-cadru al UE de a reduce cu 50% utilizarea produselor se protecția plantelor a fost respins astăzi de către parlamentarii din Parlamentul European. Legislatorii au respins legislația, Regulamentul privind Utilizarea Durabilă (SUR), cu 299 de voturi împotrivă, 207 în favoare și 121 abțineri.

    ”Acesta este o zi foarte întunecată pentru societate în ansamblu și pentru mediu – și, de asemenea, pentru agricultori care ar fi eliberați de dictaturile agroindustriei”, a declarat Sarah Wiener, MEP verde austriac, lider al Parlamentului pe acest dosar din comisia de mediu.

    Unul dintre voturile date pe amendamente pentru Regulamentul SUR

    Europarlamentarii români, vot decisiv pentru respingerea Regulamentului SUR

    Verzii și alte partide de stânga au sfârșit prin a vota împotriva acordului final după o acțiune susținută a Partidului Popular European și a altor grupuri de dreapta care au slăbit multe dintre prevederile proiectului de lege.

    De precizat că un vot decisiv l-a avut europarlamentarii români care s-au coordonat în poziții cu Ministerul Agriculturii de la București: eurodeputații de stânga (PSD) au votat pentru respingerea integrală a Regulamentului SUR, în timp ce europarlamentarii PNL au votat pentru raport, obținând adoptarea unui amendament ce prevedea derogarea prevederilor pentru România. Deci în orice situație a votului de astăzi, fermierii români ar fi fost protejați, cu mențiunea că respingerea integrală a SUR nu lasă loc de nicio interpretare referitoare la poziția reprezentanților statelor membre cu privire la propunerea Comisiei Europene.

    Sarah Wiener a propus trimiterea textului înapoi la Comisia de Mediu pentru revizuire, dar mișcarea a fost respinsă cu 324 de voturi la 292.

    Parlamentul trebuie să adopte o poziție pentru a deschide negocieri cu Consiliul UE, care reprezintă capitalele naționale, înainte ca textul să devină lege.

    Proiectul de lege, propus de Comisia Europeană în iulie 2022, avea ca scop reducerea la jumătate a utilizării și riscului pesticidelor chimice în UE.

    COPA-COGECA: SUR – Respingerile Parlamentului European invalidează abordarea ideologică a Comisiei referitoare la produsele de protecție a plantelor

    În urma votului de astăzi, COPA-COGECA, cea mai puternică structură de reprezentarea  fermierilor europeni, din care face parte și Alianța pentru Agricultură și Cooperare, a transmis un comunicat de presă în urma votului de astăzi.

    ”Cu respingerea propunerii Comisiei Europene privind Utilizarea Durabilă a Produselor de Protecție a Plantelor (SUR) în plen, membrii Parlamentului European au transmis un mesaj hotărât: lipsa dialogului, impunerea obiectivelor de sus, refuzul de a evalua impactul și lipsa finanțării pentru propunerile agricole trebuie să înceteze acum! Fermierii și cooperativele agricole din UE vor continua să își îmbunătățească sustenabilitatea ambientală, dar au nevoie de obiective realiste și de sprijinul necesar, două elemente complet absente din textul Comisiei. Copa și Cogeca au denunțat constant decalajul dintre retorica politică și lipsa de soluții concrete a acestei propuneri”, a se arată în comunicarea COPA-COGECA.

    Organizația-umbrelă arată că ”până în ultimul moment, membrii Parlamentului European au încercat să îmbunătățească propunerea cu liste de vot pline, dar au realizat pe bună dreptate că acest lucru nu ar fi fost suficient. Astfel, au decis să nu o trimită înapoi Comitetului responsabil, ci Comisiei înșiși. Toată această polarizare ar fi putut fi evitată, iar soluțiile ar fi putut fi găsite fără obstinația ideologică a unor decidenți pe tot parcursul procesului”.

    ”Dialogul strategic căutat de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, este acum mai crucial ca oricând. Soluțiile pot fi găsite doar prin dialog cu fermierii și cooperativele lor, nu prin impunerea unor obiective fără legătură de sus, fără soluții!”, încheie COPA-COGECA.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till