• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul grâului a scăzut din nou sub presiunea concurenței din Rusia și Ucraina

  Violina Gorcinschi -

  Prețurile cerealelor au scăzut la un nou minim. Vineri, pe 24 noiembrie, prețul grâului a scăzut sub pragul de 220 de euro pe tonă pe bursa europeană. Ploaia constantă nu poate opri trendul descendent al prețurilor care sunt afectate și în SUA. Cauza acestei evoluții pe piață este concurența puternică, persistentă, a ofertei de grâu rusesc. La granița cu Ucraina, fermierii polonezi blochează trecerea.

  Prețurile grâului au scăzut vineri, 24 noiembrie, sub 220 de euro pe tonă pe piața contractelor futures. Pierderea săptămânală a fost mare și s-a ridicat la 8 euro pe tonă. Contractul următor din martie a scăzut și el la un nou minim, de 225 euro/t. Motivul: Presiunea competitivă din Marea Neagră domină piața și determină prețurile, a informat Agrarheute.com.

  Concurență acerbă pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ

  Cererea pentru cereale este prea slabă la acest moment pentru a inversa situația. Aprecierea euro față de dolar, la 1,095, crește tendința descendentă. Prețurile la porumb s-au menținut într-o stare semnificativ mai bună. Contractul pentru martie 2024 a scăzut doar cu 1 euro pe tonă săptămâna trecută și se tranzacționează la puțin sub 205 euro pe tonă.

  În Franța, condițiile meteorologice bune de săptămâna trecută au făcut ca lucrările de recoltare și semănat să crească rapid, conform Agritel, ceea ce ar trebui să ajute la compensarea întârzierii semănării cerealelor de iarnă cauzate de vremea extrem de umedă de la jumătatea lunii octombrie.

  Cu toate acestea, în alte țări europene în care semănatul este încă amânat, precipitațiile continuă să fie o problemă majoră. Pe de altă parte, există rapoarte oficiale din Ucraina unde s-a finalizat cu succes însămânțarea de iarnă a grâului, orzului și rapiței.

  Fermierii polonezi blochează punctul de trecere al frontierei cu Ucraina

  Fermierii polonezi care s-au alăturat grevei transportatorilor vor protesta la punctul de trecere a frontierei polono-ucrainene „Medyka-Sheghini” până pe 3 ianuarie 2024. Organizatorii acțiunii și-au extins protestul, iar începând cu 27 noiembrie, greva va dura 24 de ore pe zi până pe 3 ianuarie 2024.

  Ucraina a exportat 12,693 milioane de tone de cereale și leguminoase în actualul an de comercializare 2023-2024 (din 27 noiembrie), din care 3,453 milioane de tone au fost expediate în luna noiembrie curentă, potrivit serviciului de presă al Ministerului Politicii Agrare.

  Anul trecut, exporturile totale de cereale pe data de 30 noiembrie s-au ridicat la 17,557 milioane de tone, inclusiv 4,354 milioane de tone în noiembrie.

  grau si bancnote ruble
  Grâul rusesc domină piața (foto: feednavigator.com)

  Prețurile cerealelor scad și în SUA

  Tranzacționarea pe piețele americane a fost reluată în trendul de urs (încetinirea economiei, pesimism crescut al traderilor), potrivit analiștilor după Ziua Recunoștinței de joia trecută, 23 noiembrie. Ca și în Europa, piața grâului din SUA suferă și ea din cauza concurenței puternice din partea surselor din zona Mării Negre. Raportul privind exporturile săptămânale de grâu american au fost dezamăgitoare.

  Rezultatul a fost o scădere bruscă a prețurilor în toate cele trei contracte de grâu din SUA, inclusiv noi minime în Kansas City și Minneapolis.

  De asemenea, prețurile la soia au scăzut brusc ca răspuns la precipitațiile semnificative din timpul săptămânii în centrul Braziliei. Prețurile porumbului au urmat trendul scăderii generale, cu toate că vânzările la export s-au situat la cel mai înalt nivel al așteptărilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar