• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptată de Camera Deputaţilor

    Angelica Lefter -

    Proiectul de lege pentru înființarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale (PGL) a fost adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional. Legea poate merge acum la promulgare.

    Camera Deputaţilor a adoptat decizional, ieri, miercuri – 29 noiembrie, proiectul pentru înfiinţarea şi funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale. Potrivit iniţiativei, Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, directă către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan, se arată în proiectul de lege.

    Citește și: Cum să obții un venit net lunar de minimum 2.000 de euro din gospodăria proprie

    Legea pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale merge la promulgare

    Punctul Gastronomic Local (PGL) este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situaţie într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţele specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.

    ”Localitatea rurală este reprezentantă de sate reşedinţă de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor sau oraşelor”, mai arată proiectul de lege.

    Planul local este reprezentat de unitatea administrativ-teritorială de care aparţine Punctul Gastronomic Local şi/sau de locul de domiciliu al persoanei care deţine Punctul Gastronomic Local, precum şi de unităţile administrativ-teritoriale limitrofe acestora.

    Legea pentru înființarea Punctelor Gastronomice Locale, adoptată de Camera Deputaților (foto: bnpoartatransilvaniei.ro)

    Preparatele ce pot fi găsite la Punctele Gastronomice Locale au în compoziție produse autohtone

    Produsele alimentare din oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

    ”Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreţti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai  multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoare, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase”, se arată în iniţiativa legislativă.

    Punctul Gastronomic Local poate înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitată Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea.

    Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a PGL se face pe baza atestatului de producător

    Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autoritzaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autorităţile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

    Înfiinţarea unui Punct Gastronomic Local de către persoanele fizice ce sunt producători locale este realizată în baza atestatului de producător sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

    Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfăşurării activităţii ca Punct Gastronomic Local reprezintă venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, conform prevederilor legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ”În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale, prin acţiun specifice de informare, promovare i difuzar eîn mediul online: site-uri media, aaplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă”, mai indică proiectul de lege.

    Citiți și: Propunerile AUR pentru satul românesc: Venit minim garantat de 6.000 lei/familie, comasarea terenurilor și promovarea produselor de la țărani

    MADR poate organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care vor să înființeze un Punct Gastronomic Local

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR), prin unităţile subordonate la nivel naţional, judeţean şi local, poate să organizeze gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local, în limita competenţelor stabilite de legislaţie.

    Totodată, Ministerul Agriculturii va propune măsuri pentru acordarea de sprijin în vederea înfiinţării sau susţinerii activităţii Punctelor Gastronomice Locale, în limita prevederilor bugetare.

    Ministerul Agriculturii, prin Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM), întocmeşte şi gestionează Registrul Punctelor Gastronomice Locale pe baza datelor din lista puublică ce se poate consulta/accesa de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

    Pe 15 mai, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till