• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA din acest an a fost mai mic, ne-au semnalat la redacție numeroși fermieri. Aceștia se bazau pe prima tranșă din subvenții pentru a acoperi din plățile restante la inputurile agricole, însă când au primit deciziile de plată și-au dat seama că sumele sunt mai mici decât cele din anii anteriori.

    Avansul APIA a fost într-adevăr mai mic în acest an. Motivul principal îl reprezintă faptul că la plățile din perioada 16 octombrie – 30 noiembrie nu a intrat și schema pentru înverzire. Devenită din acest an ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, pentru fermele peste 10 hectare, această plată nu a fost încă achitată, la fel cum nu au fost încă achitate nici alte scheme nou introduse prin Planul Național Strategic. De precizat că și aceste scheme de plăți,inclusiv  ecoschemele, se vor achita în perioada următoare, în cadrul campaniei de plăți integrale ce începe de luni, 4 decembrie.

    Fermele cu peste 50 de hectare au pierdut circa 1.250 de euro, vechea plată redistributivă

    Pentru fermele care au peste 50 de hectare a dispărut din acest an și plata redistributivă. Este drept, aceasta nu avea un cuantum foarte mare, achitându-se numai pentru primele 30 de hectare, iar la primele 5 hectare se achita o sumă de numai 5 euro la hectar. Astfel, plata maximă ce se încasa la plata distributivă era de circa 1.250 de euro/fermă (5X5 euro/ha + 25 X 49 euro/ha).

    Fermele care au până în 50 de hectare încasează acum PD-02 – Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS). Pentru acest an de cerere, CRISS are un cuantum de 51,13 euro/ha și a intrat la plata avansului.

    Vechea plată pe înverzire VS. PD-04 Practici benefice pentru mediu

    Anul trecut, plata pe înverzire a fost de 58,53 de euro pe hectar, în timp ce acum, pe PD-04, cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 56,28 euro/ha. Dacă cererea pe ecoschemă va fi mai scăzută decât s-a estimat inițial, cuantumul maximal prevăzut în PNS este de 73 de euro pe hectar. De precizat că PD-04 se adresează numai fermelor care au peste 10 hectare de teren arabil.

    Vă reamintim că PD-04 nu se achită decât pentru teren arabil, așa că fermele care au pășuni și pajiști permanente nu pot beneficia de ”noua plată pe înverzire” decât pentru suprafețele arabile, nu și pentru cele de pășunat.

    Pentru fermele sub 10 hectare, plata pe înverzire a fost substituită de PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). Această plată este însă condiționată acum de un minim de animale (0,3-1 UVM/ha). La PD-05, cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 76 euro/ha, având prevăzut un prag maximal de 98,8 euro/ha și unul minimal, de 64,60 euro/ha.

    Citiți și: România a cerut la Bruxelles ca fermierii să nu piardă bani din subvenția APIA

    Plata de bază la APIA a devenit BISS

    Plata de bază de la APIA, un pic mai mare

    Subvenția de bază – vechea SAPS,  a devenit din acest an PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității BISS. Aceasta este plata ”de bază”, putem spune, pentru suprafețele agricole. Aceasta a fost și ”baza” avansului pe care l-au primit fermierii care au peste 10 hectare și care nu au nici vârsta până în 40 de ani să beneficieze de PD-03 – Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri CIS-YF: 46,00 euro/ha.

    Față de anul trecut, plata de bază BISS este ușor mai mare: pentru campania APIA 2022 s-a achitat un cuantum de 96,27 de euro pe hectar, acum s-a calculat avansul și se va da plată integrală din BISS de 97,57 euro/ha.

    669.224 de fermieri au fost autorizați la plata avansului APIA

    Vă reamintim că astăzi, joi – 30 noiembrie, APIA a încheiat plata în avans a fermierilor. APIA a autorizat la plata avansului aferent campaniei 2023, suma de 867.062.397,55 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la bugetul național (BN1) și Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI), pentru un număr de 669.224 fermieri, reprezentând un procent de 88,05% din totalul fermierilor care au depus cereri de plată în campania 2023.

    De luni, 4 decembrie, APIA va demarat plata integrală, urmând să achite integral diferența de 30% la schemele care au intrat la avans și restul subvențiilor (ecochemele, ajutoarele naționale tranzitorii, sprijinul cuplat vegetal, plus plățile compensatorii). Termenul până la care plățile trebuie încheiate este 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!