• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șeful ANPC: Brânza sărată poate fi vândută direct de pe tarabă, carnea de porc, nu!

  Oana Timar -

  Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a publicat pe rețelele de socializare o filmare cu carne de porc vândută într-un târg direct de pe masă, dând un semnal puternic că astfel de comercializare nu este permisă. Brânza sărată, pe de altă parte, poate fi comercializată și de pe tarabă, a mai precizat șeful ANPC.

  În preajma sărbătorilor de iarnă, profitând de sezonul rece, comercianții dintr-un târg din Constanța au scos carnea la vânzare direct pe masă sau pe tejgea. Nu doar că au ales să facă economie la curent pentru că nu au mai folosit vitrina frigorifică, dar clienții au fost atrași pentru a-și alege mai ușor bucățile pe care doresc să le cumpere. Vremea a dat însă peste cap planurile comercianților pentru că la un control ANPC a rezultat că vânzarea cărnii se făcea la o temperatură a aerului de 18 grade Celsius și, mai mult, locația, într-o parcare, lângă trafic de mașini, nu era adecvată acestui tip de comerț.

  Președintele ANPC, Horia Constantinescu a mers ieri, sâmbătă – 2 decembrie, în Constanța, la două târguri ce sunt funcționale în această perioadă: cel de Crăciun și un târg al producătorilor la Pavilionul expozițional. La ambele, șeful ANPC a găsit nereguli grave, în ciuda faptului că sumele plătite de comercianți drept chirie nu sunt deloc mici.

  Carne de porc vândută de pe masă

  La târgul producătorilor de la Pavilionul Expoziţional Constanţa, inspectorii ANPC au sancționat comercianții de carne care vindeau produsele direct de pe masă și nu din vitrine frigorifice.

  ”Carnea de porc am constatat că era comercializată expusă direct pe niște mese pliante – carne macră, carne teoretic proaspătă de porc. Nu știai nici când a fost sacrificat porcul, nici în ce condiții și nici nu înțelegeam, eu cel puțin, de ce trebuie comercializată la 18 grade, cât au identificat colegii mei cu aparatura pe care o au azi în dotare. Spiritele s-au încins: domne, de ce nu îi lăsați, că sunt și ei la început. Pentru cei care mai aveți o brumă de prezență de spirit, cred că ar trebui să știm: (…) carnea de porc reprezintă unul dintre alimentele cele mai toxice, mai periculoase în cazul în care condițiile de păstrare sunt total neconforme. Nu putem ține – și vă sfătuiesc să nu țineți carnea de porc pe balcon, la variațiile de temperatură pe care ni le-a oferit vremea în ultima perioadă”, a spus Horia Constantinescu într-o filmare făcută după ”descinderea” de la târgul producătorilor.

  Șeful ANPC a mai precizat că la același târg a fost depistată și marfă – produse tradiționale din carne, ce era vândută ca fiind originară din Maramureș, când de fapt provenea de la un producător din București și era obținută industrial.

  Brânza sărată se poate vinde direct de pe tarabă

  Un aspect clarificat de către Horia Constantinescu a fost referitor la comercializarea brânzeturilor artizanale care, spre deosebire de carne, pot fi vândute la tarabă.

  ”Brânza sărată poate sta și la temperaturi mai înalte pentru că nu mai există niciun risc de depreciere și nu există niciun pericol în urma consumului acesteia. Autoritățile, și mă adresez tuturor celor care sunt la un click distanță sau la un apel distanță de organizatorii unor astfel de târguri (…) ar trebui, dacă pretind că vor să încurajeze producătorii locali, să ofere acestora condiții privilegiate, chiar pentru a-i încuraja să vină și la târgurile, bârlciurile următoare”, a mai spus Horia Constantinescu.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Statele UE au aprobat prelungirea scuturilor de taxe vamale pentru importurile din Ucraina Libertatea: Standul României la Săptămâna Verde de la Berlin a costat 64.000 de euro UE a dat Ucrainei o cotă de export de 320.000 tone de zahăr în UE în acest an Polonia vrea să taxeze cu 8% uleiul de floarea-soarelui și zahărul din Ucraina

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai