Examen trichineloscopic gratuit. Primăriile pot asigura acest serviciu crescătorilor de porci
Oana Timar -Primăriile pot asigura micilor crescători de porci gratuitate pentru examinarea trichineloscopică a cărnii de porc. Una dintre autoritățile care au decis să ia această măsură este primăria comunei Peștișani, județul Gorj, care a asigurat gratis acest serviciu și anul trecut.
Primăria din Peștișani, județul Gorj asigură examen trichineloscopic gratuit pentru crescătorii de suine din localitate. Acest lucru este posibil după ce autoritatea locală a încheiat un contract de prestări servicii cu cabinetul sanitar-veterinar din comună. Serviciul este disponibil crescătorilor de porci începând cu 1 decembrie.
În plus, din acest an, la Peștișani se oferă și serviciu de asomare a porcilor după ce în localitate s-a achiziționat un asomator.
“Şi anul acesta, Primăria Peştişani vine în sprijinul cetăţenilor prin încheierea unui contract de prestări servicii cu cabinetul sanitar-veterinar autorizat din comună cu sediul în Peştişani, nr. 2A (fostul C.A.P, lângă liceu), care să efectueze examinarea trichineloscopică a cărnii de porc gratuit, pentru toţi locuitorii din Comuna Peştişani, începând cu data de 1 decembrie 2023. Examenul trichineloscopic se va efectua la cabinetul veterinar din sat Peștișani, nr. 2, comuna Peştişani, județul Gorj (fostul sediu C.A.P). Cabinetul, de anul acesta a achiziționat și un asomator pentru porci venind în ajutorul cetăţeanului. Medic veterinar: Marghian Mircea – 0744 617 623,” au transmis autoritățile din Peștișani, citate de Pandurul.ro.
Conform unei informări a unui DSVSA din țară, pentru efectuarea examenelor specifice solicitanții trebuie să prezinte o probă de circa 100 – 200 grame de carne, recoltată din pilierii diafragmatici, din diafragmă, muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali si să aibă asupra lor: cartea de identitate a proprietarului/solicitantului, crotalia de identificare a suinei/suinelor sacrificate.
Trichineloza, o boală periculoasă
Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.
Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței, “boala capetelor umflate”.