• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Autoritatea Vamală Română: România nu a importat, în ultimele 6 luni, cereale din Ucraina

    Angelica Lefter -

    În ultimele șase luni nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina. Acest lucru a fost transmis de Autoritatea Vamală Română, pe fondul unor informații apărute în mass-media potrivit cărora România ar fi importat cereale originare din Ucraina.

    Autoritatea Vamală Română a ținut să amintească, într-un comunicat de presă, că România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova. Confom acesteia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către anumiți operatori economici. Chiar și așa, până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina.

    Citiți și: S-a aprobat OUG pentru licențele de import cereale și oleaginoase din Ucraina

    România nu a importat cereale din Ucraina, de 6 luni (foto: stirileprotv.ro)

    România nu a importat grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina în ultimele șase luni

    Autoritatea Vamală Română a anunţat astăzi, luni – 4 decembrie, că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele 6 luni nu au fost înregistrate operaţiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

    ”Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul României a unor categorii de cereale originare din Ucraina, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, Autoritatea Vamală Română aminteşte că până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a respectivelor produse a fost interzisă în ţara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina”, se spune în comunicat.

    Totodată, instituţia menţionează că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, iar din acest motiv a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor şi producătorilor locali.

    Citiți și: Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 38% în ultimele cinci luni

    Autoritatea Vamală Română acordă atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina

    Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, confom căreia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către operatorii economici cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

    ”Deşi ordonanţa a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie şi nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina. Facem precizarea că Autoritatea Vamală Română acordă o atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina”, se mai arată în comunicatul transmis.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români