• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de rentabile sunt serele de flori? Doi bucureșteni au lăsat viața la oraș pentru a produce flori la Ciorogârla. Nu le merge rău!

    agrointeligenta.ro -

    Afacerile cu flori abia încep… să înflorească în peisajul postdecembrist. Ani de-a rândul, florile la ghiveci din comerț erau, în proporție de 99%, importate din Olanda sau Ungaria, în timp ce serele de flori aproape dispăruseră. Cu ambiție și pasiune, puțini sunt astăzi producătorii care se încumete să pună bazele unei afaceri de flori, principala piedică fiind investiția inițială. Odată pus pe roate, business-ul se extinde rapid.

    Serele cu flori necesită o investiție destul de mare și muncă continuă tot timpul anului, dar pe lângă toate acestea și dincolo de câștigurile financiare, cultivatorii de flori pot spune că aduc frumusețea în casele oamenilor.

    Familia Mara din Ciorogârla a început în urmă cu mai mulți ani o afacere cu flori – Biosolaris. Aceștia sunt printre puținii producători din apropierea Bucureștiului, ceea ce îi ajută să obțină profit, dar munca pe care o depun este pe măsură.

    Mihai și Adina Mara s-au mutat în urmă cu zece ani din București la Ciorogârla și au hotărât să înceapă o afacere agricolă care să le asigure un trai decent.

    IMG_20141205_120613”Soțul meu a mai stat la curte și pentru că era pasionat a propus să facem niște solarii și să cultivăm legume. La început nu știam nimic despre legume, iar despre flori, doar ce aveam pe balcon. Am pornit când el a cumpărat roșii, ardei, castraveți și toate s-au făcut foarte frumoase, am copilit la ele, am studiat și așa mai departe. Când am decis să mă implic și eu, am propus să punem jumătate de solar de flori. Așa a pornit totul”, declară Adina Mara pentru Agrointeligența.

    La vremea aceea, familia Mara avea solarii simple, mici, așa că producția agricolă era limitată. ”În ciuda suprafeței mici, numărul de plante pe care l-am obținut ni s-a părut o cantitate fabuloasă și nu știam ce să facem cu atâtea flori. Așa am pornit, de la o chestie într-o doară, apoi din anul următor am trecut doar pe flori, pentru că oricum suprafața pe care o aveam era prea mică pentru a face ceva serios cu legumele”, povestește Adina Mara cum a început aventura lor cu florile.

    Amenajarea stradală le-a salvat afacerea

    Cei doi soți și-au dat seama încă de la început că este dificil să intre pe piață, așa că au început să se intereseze în stânga și în dreapta și în cele din urmă au găsit soluția: amenajarea stradală.

    ”Printr-o cunoștință de-a noastră, am luat legătura cu o persoană care are o firmă foarte mare de amenajări și are contracte cu Primăria Sectorului 1. Aceasta a fost pentru noi startul. Ne-a contractat pentru a crește plante de bordură: vara – petunia, crăițe, și toamna – panseluțe și crizanteme”, spune doamna Mara.

    poza crizantemeDupă ce primele contracte mai mari, familia Mara a realizat că pentru a face față cererii, trebuie să facă investiții serioase și să modernizeze solariile. ”Am început să investim serios în solarii, în încălzirea lor și în material de cea mai bună calitate. Am încercat mai multe tipuri de solare, iar recent am ajuns la cele pe care le avem acum. Avem solare aduse din Italia, de cea mai bună calitate, cu structură și folie bună. Suntem mulțumiți de ele și am avut încredere să începem să le vindem și altor producători. Ne-am mai făcut practic o afacere, pe lângă cea cu flori”, prezintă cultivatoarea de flori afacerea pe care au dezvoltat-o în paralel cu plantele decorative.

    solar de floriInvestiție de 150.000 de euro

    Până în prezent investiția în solarele pe care le au pe terenul din vecinătatea casei lor din Ciorogârla a depășit 150.000 de euro. ”Avem 2.000 de metri pătrați acoperiți și încălziți și mai avem încă un solar de 500 de metri care nu este încălzit. Anul viitor, dacă nu peste doi ani, vrem să îl înlocuim și pe cel neîncălzit cu unul mai mare și mai modern. Apoi ne vom oprim, că nu mai avem spațiu disponibil”, își prezintă planurile familia Mara.

    Încălzirea solarelor, 15.000 de lei/lună

    Pe lângă banii investiți în infrastructură, producătorii cheltuie mult cu florile. ”Trebuie susținut totul an de an. De exemplu, un camion de pământ este 30.000 de lei și noi consumăm trei camioane pe an, ghivecele nu mai spun, plătim cam 60.000 de lei pe an pe ele. La toate astea se adaugă costul răsadurilor care diferă de la o specie la alta. Apoi vine încălzirea solarelor care pe timp de iarnă ne duce cam la 15.000 de lei lunar, iar anul acesta a fost mai rău pentru că a venit frigul repede și am dat drumul încă din octombrie”, face Adina Mara un calcul al costurilor totale.

    imagine muscataÎn ceea ce privește banii obținuți pe flori, aceștia acoperă costurile de cultivare și mai au încă un procent în plus. ”Unele flori sunt mai scumpe, altele mai ieftine, dar procentul pe care îl adăugăm noi costului de producție este cam același. De exemplu la o crăciuniță, am calculat costul de producție la 7 lei, iar noi o vindem cu 10 lei, deci adaosul nostru este de 3 lei. Plantele de primăvară sunt mai ieftine și adaosul poate fi de câțiva bani, dar în cazul acestora vindem cantități mai mari”, spune aceasta. Pentru iarna acesta familia Mara a crescut în jur de 3.500 de cărciunițe, de la care se așteaptă să obțină în jur 10.000 de lei beneficiu.

    Vând crăciunițele cu 10 lei bucata

    Partea bună pentru producătorii de flori din Ciorogârla este că au început să fie tot mai cunoscuți și pe lângă angrosiştii care vin să cumpere flori de la ei. În paralel, au început să vândă tot mai mult pentru persoane fizice. ”Suntem tot mai cunoscuți și multă lume vine să ia direct de la noi flori pentru amenajarea grădinilor sau a balcoanelor, iar acesta este un lucru bun pentru noi”, explică Adina, care spune că prețul la flori este același de mai mulți ani deoarece este stabilit de cei care cumpără cantități mai mari: ”De exemplu la crăciunițe am încercat să mai punem un leu doi la preț, dar vin cei care cumpără multe și spun că dacă nu le dăm la 10 lei, merg la Mureș de unde le iau mai ieftin, așa că până la urmă ei sunt cei care stabilesc prețul”.

    În cursul anului există anumite perioade în care se vând un anumit timp de flori. ”Vindem în jurul datei de 1 martie primulă, zambilă și cyclamen și pe urmă de la jumătatea lui martie, aprilie, mai și jumătate de iunie se vând restul florilor, o parte din banii obținuți pe acestea trebuie adunați pentru a avea resurse pe perioada de iarnă. Apoi mai e o tură de vânzări acum cu crăciunițele”, arată proprietara serelor din Ciorogârla.

    Foto: Biosolaris.ro


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!