• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivatorii de sfeclă de zahăr cer Guvernului să oprească de urgență importul de zahăr din Ucraina

    Angelica Lefter -

    Vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Este apelul Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România într-o scrisoare adresată direct prim-ministrului României, Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, semnată de președintele Federației, Florentina Iacob.

    În adresa formulată de Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România se arată faptul că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr. Totodată, cultivatorii de sfeclă de zahăr se confruntă cu prețuri mari la inputuri, dar și cu importuri din Ucraina la prețuri mai mici decât piața, ceea ce pune în pericol inclusiv existența celor două fabrici, dar periclitează și viitorul culturilor de sfeclă de zahăr.

    Citiți și: Fabrica de Zahăr Luduș încheie astăzi campania, cu o prelungire de 12 zile, pentru a sprijini fermierii întârziați

    Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere Guvernului să oprească importurile de zahăr din Ucraina (foto: bugetul.ro)

    Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere Guvernului să oprească importurile de zahăr din Ucraina

    Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere stoparea de urgență a importurilor de zahăr din Ucraina pentru cel puțin o perioadă de 3-4 luni, pe modelul Slovaciei.

    ”Ne adresăm dumneavoastră pe această cale pentru a vă semnala o situație critică în care se află în momentul de față sectorul zahărului din România. Industria zahărului românesc a trecut printr-o restructurare profundă în ultimii ani și astăzi mai avem două fabrici care produc zahăr autohton din sfeclă. Fermierii români fac eforturi financiare substanțiale pentru a menține viabilă cultura sfeclei. Creșterea alarmantă a prețurilor inputurilor a avut ca rezultat și o creștere substanțială a costurilor pentru producerea materiei prime, sfecla de zahăr, cât și cea a producerii zahărului în fabrici. În ultimul an, importurile masive de zahăr din Ucraina constituie un factor destabilizator pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, țară de graniță cu Ucraina. Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/tona zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb. Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acestei culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani ”, a arătat Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

    Citește și: Zahărul Bod este zahăr adus din Ucraina. Originea este trecută pe fundul ambalajului

    Fermierii cultivatori de zahăr cer sprijinul prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru a supraviețui

    Mai mult, apelul făcut către autoritățile române este un strigăt de ajutor pentru a-i sprijini pe fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din România, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea pe viitor.

    ”Domnule prim-ministru, știindu-vă un fervent susținător al agriculturii din România precum și a păstrării valorilor naționale, vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernul Slovaciei pe 29 noiembrie și intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023, atașat documentul. Mulțumim pentru înțelegere și așteptăm cu interes să veniți în sprijinul fermierilor cultivatori de sfeclă de zahăr din România prin măsuri de oprire a importului de zahăr din Ucraina, ce perturbează piața și industria zahărului din România”, se încheie scrisoarea adresată premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură