• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de Zahăr Luduș încheie astăzi campania, cu o prelungire de 12 zile, pentru a sprijini fermierii întârziați

    Oana Timar -

    Fabrica de Zahăr Premium Luduș încheie astăzi luni, 27 noiembrie, campania de prelucrare a sfeclei de zahăr de la fermieri, depășind cu aproape două săptămâni planul de producție anunțat de la bun început, respectiv 15 septembrie – 15 noiembrie.

    “Cu multă responsabilitate și după o săptămână în care o parte din presă mi-a fost ostilă, am încheiat campania de producție, cu 12 zile întârziere față de data stabilită inițial. Ultima săptămână din viața mea a fost despre responsabilitate și mobilizare”, a ținut să sublinieze astăzi Mihaela Neagu, unul dintre investitorii care, în primăvara acestui an, au salvat Fabrica de zahăr din Luduş, prin preluarea de la grupul francez Tereos.

    Managementul fabricii a făcut toate eforturile, astfel încât fermierii, care nu s-au încadrat în termenele stabile, să poată recolta și preleva sfecla de zahăr, reprezentanții fabricii dând dovadă de toată înțelegerea necesară care a constat inclusiv în asumarea cheltuielilor suplimentare pe care le aveau cu ținerea în funcțiune a fabricii pentru încă 12 zile lucrătoare.

    Mihaela Neagu a explicat: “La suprafața de sfeclă recoltată și contractată, campania din acest an urma să fie de 60 de zile, respectiv 15 septembrie – 15 noiembrie, așa cum am anunțat încă de la început. Însă, faptul că unii fermieri nu au reușit să-și recolteze în timp util sfecla și pentru a reuși să transportăm toată sfecla recoltată din câmp, am decis să extindem perioada de campanie tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor, asumându-ne pierderile”.

    80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la căi de acces

    Potrivit prevederilor contractului încheiat cu fermierii care au cultivat în acest an sfeclă de zahăr, fabrica de zahăr din Luduș avea obligația de a transporta sfecla, însă cu condiția de a fi pusă la un drum de acces în orice condiții meteorologice. De asemenea, potrivit contractului, fabrica și-a asumat să sprijine financiar, într-un anumit cuantum, lucrările pentru amenajarea căilor de acces. Cu toate acestea, 80% din cantitatea de sfeclă nu a fost pusă la acces ceea ce a îngreunat transportul.

    Mihaela Neagu a subliniat faptul că “recoltarea este exclusiv în sarcina fermierilor, fabrica având doar calitate de prestator de servicii. Pentru a putea avea o fabrică de zahăr funcțională trebuie să existe un parteneriat bazat pe asumare, comunicare și profesionalism între echipa fabricii și fermieri. În data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi care nu au recoltat. O decizie absolut deloc ușoară pentru noi, cu costuri semnificative, însă pentru a da dovadă de înțelegere față de situațiile pe care le-au avut de depășit și cultivatorii.”

    productia de zahar
    Producția de zahăr din UE în 2024, mai mare datorită recoltelor din România și alte țări (foto: indiabizforsale.com)

    Zahăr românesc la raft, eforturi susținute de români

    Românii pot găsi în continuare, la rafturile din supermarketurile din toată țara, zahărul BOD în ambalajul cu tricolor, produs 100% din sfeclă de zahăr cultivată de fermierii din județele: Mureș, Cluj, Brașov, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad.

    „Acum câteva zile, m-am aflat în situația unei crize, amplificată intenționat de unii dintre partenerii noștri și fără soluții concrete. Mobilizarea a venit de la români adevărați, fermieri, primari, oameni care lucrează în industria transportului. Situațiile de criză observ din ce în ce mai des că nu-și găsesc rezolvarea firească, iar calea cea mai ușoară este să facem petiții. Însă la fel de important este să respectăm și clauzele, și termenele stabilite de la bun început.

    Apreciez faptul că Ministrul Agriculturii a înțeles că statul nu poate interveni în deciziile de management ale unei companii private și că asumarea unor decizii poate fi un lucru cu două tăișuri. Poate fi bună pentru unii, dar rea pentru alții. Iar cine va analiza toate aspectele, va putea înțelege clar acest lucru. Mulțumesc jurnaliștilor care au preluat corect informația și care au avut răbdarea să ajungem la final cu campania”, a explicat Mihaela Neagu, cu referire la petiția care a fost trimisă de fermieri către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Prin această adresă se solicita prelungirea perioadei de procesare, în ciuda faptului că această perioadă fusese deja prelungită de la 15 noiembrie, iar managementul fabricii a comunicat îndeaproape cu reprezentanții asociațiilor cultivatorilor de sfeclă de zahăr.

    Fabrica de Zahăr Premium Luduș a reușit să prelucreze până la acest moment 99% din cantitatea de sfeclă de zahăr contractată de la fermieri. Ultimele cantități de sfeclă intră la această oră pe fluxul de producție.

    “Pentru mine, solidaritatea și loialitatea sunt două aspecte esențiale pe care îmi bazez deciziile atât în viață, cât și în perioade de criză. Am norocul că sunt obișnuită să lucrez sub presiune și am putut gestiona și mobiliza recoltarea ultimelor suprafețe în condiții meteorologice destul de dificile. Mulțumesc echipei mele, angajaților, fermierilor, românilor care au dat dovadă de implicare, care au pus mână de la mână și au oferit ajutor ca Fabrica de Zahăr Premium Luduș să încheie campania din acest an cu bine!”, a mai adăugat investitoarea Mihaela Neagu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie