• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai-Andrei Olaru despre ferma familiei: Am început cu câteva hectare și două tractoare U650

    Oana Timar -

    „Cămila agriculturii”, o specie de cereale populară în Africa rezistentă la secetă, tot mai mult cultivată în Regiunea Moldovei. Este vorba despre sorg, care îşi face loc printre culturile judeţului Vaslui, datorită sistemului radicular bine dezvoltat pe care îl are şi care se întinde pe suprafaţă mare în sol. Este o alternativă foarte bună la porumb în hrana pentru animale.

    Despre această cultură a vorbit pe contul de Facebook al Universității pentru Științele Vieții de la Iași tânărul fermier Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură în anul I, care administrează în localitatea Chersăcosu, comuna Stănilești, câteva zeci de hectare, printre care va cultiva și această plantă ”prețioasă”.

    Citiți și: Un tânâr fermier a investit 90.000 de euro într-o brutărie unde produce pâine pe vatră și în oală pe varză

    Mihai-Andrei Olaru în campania de recoltat (foto: Facebook.com / USV Iași)

    Tehnologia și precizia – viitorul în ferma de la Stănilești

    Familia Olaru s-a întors din străinătate, iar apoi a investit banii în agricultura românească. În prezent ferma de familie lucrează o suprafață de 150 de hectare de teren și intenționează să acceseze fonduri europene pentru modernizarea exploatației.

    ”Am 19 ani și lucrez alături de familie într-o fermă de aproximativ 150 ha, care se află într-o continuă dezvoltare și pe care vreau să o duc cât mai sus din punct de vedere tehnologic. Culturile principale sunt cele de grâu, orz, porumb și floarea-soarelui, având în vedere cultivarea de sorg, fiind mult mai rezistent la secetă. Totul a început în urmă cu aproximativ 10 ani cu câteva hectare de teren arabil moștenire și două tractoare U650 cumpărate cu bani strânși în altă țară, pe care le avem și în momentul de față. În timp am achiziționat și preluat teren în arendă până am ajuns la această suprafață. Pe viitor, avem în vedere accesarea unor fonduri europene pentru tehnologizarea fermei și creșterea rentabilității cu GPS-uri și semănători de mare precizie’’, spune tânărul din județul Vaslui.

    Fertilizare în fermă (foto: Facebook.com / USV Iași)

    Sarcina fermierului este să caute soluții

    Viitorul specialist recomandă cu mare drag acest domeniu care, pe lângă frumusețea sa, poate fi și destul de rentabil.

    „De mic copil am fost atras de acest domeniu, stăteam mereu în tractor și mergeam pe câmp să văd cum arată culturile; tatăl și unchiul meu fiind factorii principali pentru care am început să iubesc această meserie. Ca și până acum, merg în fiecare weekend acasă să-mi ajut familia la fermă. Sunt foarte mult perioade dificile prin care trece un fermier, dar cred că aceste perioade ne fac mult mai buni, căutând mereu soluții. Importanța agriculturii este aceeași dintotdeauna, dar una foarte importantă, producerea de hrană. Fără agricultură nu am putea exista, de asta putem spune că este un domeniu de viitor. Recomand tuturor celor care sunt atrași de natura să urmeze această facultate’’, adaugă Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură USV Iasi, anul I.

    Citiți și: 10 tractoare noi care pot înlocui forța U650 din fermele românești!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură