• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un gospodar a rămas fără porcul pe care l-a cumpărat să îl taie pentru Crăciun

  Oana Timar -

  Un gospodar care a cumpărat un porc pentru Crăciun nu a mai apucat să îl sacrifice pentru masa de sărbători. Animalul a murit după câteva zile, iar analizele au arătat că acesta avea pestă porcină africană.

  Un localnic din comuna suceveană Salcia a cumpărat un por de Crăciun dintr-o localitate recunoscută în zonă pentru crescătorii săi de porci – comuna Cajvana. Gospodarul și-a ales un porc de peste 70 de kilograme pentru a-l ține o scurtă perioadă de timp și a-l sacrifica de Crăciun. Cumpărătorul a observat că porcul tușea chiar din ziua în care l-a cumpărat. În foarte scurt timp au apărut semne severe de boală, inclusiv învinețirea capului și a urechilor.

  După recoltarea de probe de către medicul veterinar, a fost confirmat că porcul era bolnav de pestă porcină africană. În scurt timp, a intervenit și decesul porcului, virusul fiind mortal 100% la porcul domestic.

  Citiți și: Ministrul Agriculturii: ”Porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și pot fi valorificați!”

  Porc care a murit de pestă porcină africană (foto: Monitorul de Suceava)

  Plan de măsuri, activat după confirmarea focarului de PPA

  Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a arătat că s-a activat imediat un plan de măsuri pentru ca virusul să nu se extindă și s-a început ancheta privind vânzătorul porcului.

  Omul din Salcea nu știa cum îl cheamă pe vânzătorul din Cajvana și nu reținuse nici numărul mașinii cu care acesta i-a adus porcul. În plus, porcul nu era crotaliat.

  Din fericire, cumpărătorul din Salcea a avut numărul de telefon al celui cu care făcuse tranzacția.

  ”Am reușit să ajungem relativ repede la vânzătorul din Cajvana. Acesta a declarat că a vândut doi porci, cel de la Salcea și încă unul, unei persoane despre care nu a putut oferi multe detalii. Respectivul mai are acasă 11 purcei de 6 săptămâni, care au fost plasați sub supraveghere”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc, citat de publicația Monitorul de Suceava.

  Românii sunt sfătuiți să achiziționeze pe cât posibil porci din localitățile de domiciliu, pentru limitarea circulației, iar animalele cumpărate să fie înregistrate sanitar-veterinar. Dacă porcul de la Salcea ar fi fost înregistrat oficial în baza de date, cumpărătorul ar fi putut solicita despăgubiri de la Statul Român.

  Citiți și: Noi focare de pestă porcină africană. Zone cu restricții în sezonul porcului de Crăciun

  Apelul cel mai important pentru crescători este de a anunța imediat medicul veterinar dacă observă modificări ale stării de sănătate a porcilor din gospodării.

  Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.

  Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.


  Te-ar mai putea interesa

  Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Județul unde se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania. Zilierii primesc 100 euro/zi

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar