• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Kangal Turcesc – rasă de câini: caracteristici, îngrijire, preț

    Violina Gorcinschi -

    Kangal Turcesc sau Ciobănesc anatolian – rasa de câini bună de pază la urme de animale, inclusiv de oi sau de capre. Kangal Turcesc este o rasă de câini ciobănești, cu o serie de caracteristici menite să permită adaptarea câinilor la condițiile grele din saivane, dar și să aibă calitățile necesare pentru a proteja animalele domestice de atacurile de urși, lupi sau șacali.

    Rasa de căini Kangal Turcesc este folosită în scop de pază, în special în cazul turmelor de capre și oi. Câinii rezistă la deplasări pe distanțe lungi, precum și în cazul condițiilor climatice nefavorabile, executând toate comenzile stăpânului căruia îi este foarte loial. Un câine Kangal nu se adaptează la viața de apartament sau în locuri unde nu are suficient spațiu de mișcare. Cu un dresaj potrivit, poate fi un paznic veritabil și un prieten dedicat și loial pe tot parcursul vieții sale.

    Citiți și: Cei mai buni câini de pază: 7 rase recomandate de specialiști

    Kangal turcesc – originea rasei de câini

    Rasa Kangal Turcesc sau Ciobănesc Anatolian este o rasă veche, cu un istoric datând de peste 6.000 de ani. Originea rasei este orașul Kangal, provincia Sivas, Turcia. Rolul principal al acestor animale era să însoțească ciobanii turci călători și de a păzi turmele de oi. Datorită abilităților sale de a rezista climei din Turcia, câinele era folosit ca mijloc de apărare împotriva prădătorilor.

    Kangal, ca rasă de câini, era cunoscută ca Karabash-ul anatolian în momentul în care a fost introdusă în premieră în Marea Britanie. Ulterior, denumirea a fost schimbată, fiind recunoscută mondial ca Ciobănesc anatolian.

    Chiar facă are o vechime semnificativă, acești câini au fost introduși în SUA abia în anii 1950. Rasa a fost, apoi, acceptată de către American Kennel Club, ca membră a grupei câinilor utilitari, ciobănești. Astăzi, Kangalul turcesc este recunoscut de numeroase oficii și organizații internaționale. Fermierii preferă acești câini datorită capacității lor de a menține ordinea în turmă și protecției eficiente împotriva pericolelor.

    Rasa de câini Kangal Turcesc – caracteristici

    Rasa de câini Kangal turcesc – caracteristici

    Rasa de câini Kangal Turcesc prezintă o serie de caracteristici. Astfel, un câine Kangal are dimensiuni mari, cu cap mare și lat, similar ca aspect cu Ciobănescul de Pirinei.

    Corpul este masiv, puternic, înalt, cu gâtul bine dezvoltat. Înălțimea medie la greabăn este de 71-76 cm, dar poate ajunge la 90 de cm.

    Ca greutate, femelele au 41-59 kg, iar masculii 45-68 kg. Datorită picioarelor puternice, animalul poate atinge o viteză de 50 de km/oră. Membrele anterioare sunt trepte și bine distanțate.

    Botul câinilor Kangal sau Ciobănesc anatolian este rectangular, butucănos, mai scurt decât capul și, de regulă, de culoare neagră. Regiunea craniului este lată și ușor rotunjită. Urechile triunghiulare sunt de dimensiuni medii, de obicei negre, pendulante și situate sub planul creștetului capului.  Gâtul gros, musculos, prezintă o mică salbă, iar pieptul ajunge până la nivelul coatelor. Ochii sunt mici, bine așezați în orbite, cu nuanțe de la auriu până la maro. Coada este stufoasă și se face covrig pe spate.

    Blana unui câine Kangal Turcesc este deasă și scurtă, cu o lungime în jur de 2,25 cm lungime, de culoare galben-brună, galben-gri sau gri-brună și fața neagră. Datorită acesteia, animalul este protejat de ninsori, înghețuri, ploi și soarele puternic.

    În medie, un câine din rasa Kangal Turcesc trăiește până la vârsta de 12-15 de ani.

    În ceea ce privește temperamentul câinilor Kangal, spre deosebire de alte rase turcești, acest câine este calm, independent, fără a prezenta semne de agresivitate. Câinii își arată colții doar în caz de necesitate, pentru protecție. Acesta nu este o rasă obișnuită de câini. Sunt foarte loiali stăpânilor și preferă să petreacă timpul cu ei, însă este creat și în scop utilitar.

    Dacă nu depune efort fizic suficient, animalul suferă, devine depresiv și distructiv. Animalele pot îndeplini sarcini în condiții de mediu dificile, fiind dispuse să își riște viața. Pot fi neprietenoși cu străinii, însă dacă sunt bine educați, aceste probleme se remediază, fiind suficient de siguri pentru a sta și în preajma copiilor.

    catei Kangal
    Dresajul la cățelușii Kangal (foto: pupvine.com)

    Kangal Turcesc – dresajul câinilor

    Câinii Kangal Turcesc sunt ușor de dresaj, astfel că dresajul decurge foarte eficient datorită inteligenței și tendinței de a-și asculta stăpânii.

    Procesul de dresaj se începe din primele luni din viață ale animalului, incluzând neapărat și socializarea. Procesul de învățare este facilitat de standardele impuse de foarte devreme. Câinii adulți sunt mai greu de dresat și ascultă mai puțin de stăpâni.

    Ciobănescul anatolian recepționează cu ușurință comenzile, însă pentru a fi îndeplinite este nevoie de o mână formă și de metode de a trezi interesul animalului. În niciun caz nu se admite violența în acest proces deoarece animalul va deveni agresiv.

    Rasa Kangal Turcesc este apreciată și pentru faptul că latră și își alertează stăpânii doar în prezența unui pericol real.

    caine Kangal si un miel
    Îngrijirea câinilor Kangal (foto: dailysabah.com)

    Îngrijirea câinilor din rasa Kangal Turcesc

    Îngrijirea câinilor din rasa Kangal Turcesc nu este dificilă, dar are câteva specificități legate de dimensiunea și de nevoia acestui câine de a fi activ.

    În primul rând, fiind o rasă de talie mare, câinii Kangal au nevoie de spațiu. În caz contrar, va suferi și va deveni agresiv și distructiv. De aceea, este indicată creșterea lui la curte, unde poate face multă mișcare. Fiind un câine de pază, ideal ar fi ca acesta să fie crescut la țară unde se desfășoară pășunatul sau alte activități în fermă.

    Igiena animalelor nu implică cerințe mari. Având blana scurtă, nu se cere periaj regulat – 15-30 de minute pe săptămână, precum și tăierea periodică a ghearelor sunt de ajuns. În caz de nevoie, câinii se spală, însă nu mai des de o dată pe lună. Dinții și urechile se monitorizează regulat, urmărindu-se și excrețiile oculare.

    Alimentația câinelui Kangal Turcesc este una echilibrată, incluzând carne, legume și cereale, măruntaie, fără patiserie sau dulciuri. Hrana uscată, de calitate,  poate fi o alternativă la cea naturală,  de preferat să fie recomandată de un specialist. Rasa este predispusă la obezitate, astfel că are nevoie de o dietă corespunzătoare.

    Cât costă un câine Kangal Turcesc

    Kangal Turcesc – preț. Cât costă un câine din rasa Kangal Turcesc

    Kangal Turcesc – preț. Dacă proprietarii de animale doresc achiziționarea unui reprezentant al acestei rase, trebuie să apeleze doar la crescătorii de încredere care țin cont de standardele corespunzătoare de îngrijire. Crescătorii trebuie să îi arate clienților mediul în care a trăit cățelul până atunci, părinții, pentru a demonstra autenticitatea rasei, precum și dovada respectării schemei de vaccinare.

    Încăperile crescătoriilor trebuie să fie curate, fără mirosuri puternic neplăcute. Potențialii camarazi patrupezi trebuie să fie activi, jucăuși și puțin gălăgioși. Dacă sunt agresivi sau speriați, acest semn indică faptul că nu ar trebui cumpărați din acest mediu.

    Prețul unui câine din rasa Kangal Turcesc variază în funcție de vârstă, stare de sănătate, sex, însă, în medie, crescătorii vând un exemplar cu 700-1.500 de lei, ajungându-se la 2.000 de lei în cazul exemplarelor care întrunesc din plin caracteristicile rasei.

    Citiți și: Câinii de la stână – monitorizați prin GPS. Programul are alocare de 2,5 milioane de lei


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!