• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Incubare ouă de găină, rață sau curcă. Durată în funcție de specie

    Violina Gorcinschi -

    Incubația sau incubarea ouălor – pașii necesari pentru a asigura un proces corespunzător pentru incubarea ouălor păsărilor de curte. Temperatura, umiditatea și măsurile necesare pentru dezvoltarea embrionului la găini, rațe, gâște, curci, prepelițe și bibilici. Aflați din acest articol cum se desfășoară procesul de obținere a puilor în incubator și cât durează incubașia ouălor în funcție de specia păsărilor.

    Incubația ouălor este un avantaj al industriei avicole care nu mai necesită cloști, resurse și timp pentru obținerea puilor. Totuși, sunt necesare investiții și cunoștințe pentru o bună desfășurare a procesului, de la selecția ouălor, până la întoarcerea lor în incubator. Pregătirea ouălor și asigurarea condițiilor corespunzătoare în incubator sunt cheia pentru a obține păsări sănătoase și bine dezvoltate.

    o persoana cu un cos de oua
    Colectarea ouălor pentru incubație (foto: thesilverfoxfarm.com)

    Cum alegem cele mai bune ouă de incubat

    Selectarea ouălor pentru incubator este prima etapă în acest proces. Nu toate ouăle sunt bune pentru a obține pui viabili și sănătoși din incubator. În alegerea celor potrivite, se ține cont de faptul că trebuie să aibă o formă corectă, uniformă, să fie de dimensiunii medii – nici prea mici, nici prea mari, coaja trebuie să fie curată, netedă, fără fisuri. De asemenea, ouăle trebuie să fie fertile – să provină de la o găină care este ținută cu un cocoș.

    Înainte de a fi puse în incubator, ouăle nu se spală, nu se curăță cu niciun material, ci de la început se aleg unele curate.

    Înainte de a manipula ouăle pentru incubator, mâinile se spală și se dezinfectează. Manipularea ouălor se face cu grijă, folosind două degete care apucă cele două capete opuse ale acestuia pentru a nu afecta integritatea stratului protector.

    După ce au fost strânse, ouăle trebuie să stea la păstrare o anumită perioadă de timp, în funcție de tipul de pasăre:

    – Găină – 5 zile;
    – Curcă/Rață – 8 zile;
    – Gâscă – 10 zile.

    Pentru păstrarea în siguranță a ouălor, temperatura aerului trebuie să fie de 10-15 grade Celsius și nivelul de umiditate, de 70-80%. La peste 27 de grade Celsius, începe dezvoltarea necorespunzătoare a embrionului, iar la mai puțin de 8 grade Celsius, se produc anumite procese chimice care nu mai pot fi reparate.

    Înainte de a pune ouăle la incubator, ele se verifică prin intermediul ovoscopului. Ouăle pregătite de incubație au următoarele caracteristici:

    – Nu prezintă incloziuni străine;
    – Gălbenușul este localizat în centru sau spre vârful rotunjit, cu marginile șterse. La rotirea oului, gălbenușul se întoarce încet;
    – Coaja este uniformă, fără granulații sau linii;
    – Bula de aer este de dimensiuni mici, fiind situată în vârful rotunjit al oului.

    incubator cu oua
    Incubator pentru ouă (foto: dailypress.com)

    Cel mai bun incubator

    Cel mai bun incubator este ales în funcție de capacitate și de buget. Există o varietate de incubatoare din care se poate alege, în funcție de planurile și nevoile crescătorului de păsări. Pentru a asigura o continuitate, se recomandă un incubator dotat cu zone de eclozare separate. Incubatorul și unitățile de eclozare se țin în încăpere pentru a fi protejate de schimbările semnificative ale vremii. Astfel, se păstrează mai ușor temperatura și umiditatea.

    În mare, există două mari tipuri de incubatoare pe piață: forced-air și still-air. Cele forced-air au ventilatoare care asigură circulația internă a aerului. În general, acestea fac parte din categoria celor de dimensiuni mai mari. Cele still-air sunt, de regulă, mai mici, fără ventilatoare. Circulația aerului este asigurată prin ridicarea și eliberarea aerului cald, „stătut”, lăsând să intre aerul rece și proaspăt prin găurile de lângă baza dispozitivului. Temperaturile recomandate variază în funcție de aceste două tipuri de clocitoare.

    După ce este folosit, incubatorul se spală și se dezinfectează riguros, se usucă și se depozitează într-un loc uscat, curat, fără praf și umiditate.

    Pregătirea incubatorului înainte de a se pune ouăle

    Incubatorul se curăță atent, dezinfectând toate componentele din interior. Suprafețele se clătesc și apoi se usucă. Apoi, clocitoarea se pornește cu două zile înainte de introducerea ouălor, prin setarea temperaturii și umidității care se verifică regulat. În acest timp, se testează funcționalitatea mecanismului de întoarcere a ouălor și a ventilatorului.

    Rezultatele nesatisfăcătoare sau, mai bine zis, producțiile slabe de pui sunt, în mare parte, cauzate de controlul ineficient al temperaturii și umidității. Acest lucru înseamnă că acești parametri sunt prea mari sau prea scăzuți pentru o perioadă suficientă de timp încât să interfereze cu dezvoltarea normală și corespunzătoare a embrionului. De asemenea, problemele pot fi cauzate și de ventilația proastă, schimbarea greșită a poziției oului și igiena precară a incubatorului. De exemplu, un incubator cu ventilator în care temperatura este prea mare poate provoca ecloziuni premature, iar dacă temperatura este prea scăzută, acest proces va avea loc mai târziu. În ambele cazuri, numărul puilor ieșiți din ou cu succes va fi mai mic.

    Verificarea termometrului este și ea foarte importantă deoarece poate arăta valori false, inducând în eroare și creând condiții precare pentru dezvoltarea embrionilor pe tot parcursul perioadei de incubație. Termometrul cu mercur nu ar trebui să atingă nici ouăle, nici incubatorul.

    Înainte de plasarea în incubator, ouăle trec printr-un proces de dezinsecție, pentru a reduce riscul ca agenții patogeni să intre în aparat. Microorganismele trebuie ținute la distanță, iar două metode pentru a face acest lucru sunt fumigarea și aburirea ouălor.

    o persoana care pune un ou in incubator
    Introducerea ouălor în incubator (foto: usa-gardening.com)

    Cum se așează ouăle în incubator

    După testarea incubatorului și dezinfectarea ouălor, poate începe noua etapă. Înainte de a fi puse în aparat, ouăle se încălzesc la temperatura camerei. Acest pas este important pentru a evita formarea condensului pe coajă. Apoi, se marchează diferit pe cele două părți opuse ale oului, pentru a asigura întoarcerea corectă.

    Dacă ouăle sunt de mărimi diferite, și timpul de ecloziune va varia. Ouăle mari au nevoie de o perioadă mai lungă pentru a fi gata. Pentru a ieși toți puii simultan, ouăle trebuie introduse pe rând, începând cu cele mari. După cele 4-6 ore, se pun cele mijlocii, iar după alte 4-6 ore, cele mici.

    Se recomandă ca ouăle de găină să fie puse în incubator seara. Astfel, puii vor ieși din ou dimineața când crescătorii vor putea monitoriza procesul. Pe de altă parte, ouăle de rață se pun în incubator dimineața.

    La majoritatea păsărilor, ouăle pot fi plasate atât vertical, cu vârful ascuțit în jos, cât și orizontal. La ouăle de gâscă și la cele mari de rață se alege o poziție orizontală în mod obligatoriu.

    oua marcate in incubator
    Perioada de incubare a ouălor (foto: catsandtheirmews.blogspot.com)

    Perioada de incubație la ouă în funcție de specia păsărilor:

    Intervalul de temperatură optim pentru dezvoltarea embrionilor se situează la 37-40 grade Celsius. Atingerea limitei maxime duce la evoluția accelerată a embrionului. Totuși, dacă este prea cald, aceștia se pot dezvolta anormal. În primele 12 ore de la introducerea în incubator, ouăle tolerează căldură, însă după ziua 2-3, supraîncălzirea poate avea efecte devastatoare. Pot apărea malformații ale capului, iar în a 4-a zi, efectele negative sunt reprezentate de deplasarea organelor interne și hipoplazia cavității abdominale. În a doua jumătate a termenului de incubație, temperaturile crescute nu au nici efect accelerator, nici inhibitor în creșterea embrionului.

    Temperaturile scăzute pot, de asemenea, afecta creșterea și dezvoltarea viitorilor pui. Dacă embrionii sunt răciți la temperatura camerei, ecloziunea este mai lentă, iar perioada de incubație crește. Este nevoie și de un nivel optim de oxigen, având în vedere că activitatea respiratorie a embrionilor crește.

    Ouăle se întorc în mare parte din perioada de incubație. Acest procedeu asigură uniformizarea temperaturii și umidității pe suprafața oului și previne lipirea embrionului de coajă. Ouăle se întorc începând cu a 3-a zi de incubație, de cel puțin 2 ori pe zi, la 180 de grade. Întoarcerea acestora nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute. În ultimele 3 zile, ouăle nu se mai întorc, puii alegându-și poziția de ciocnire.

    pui de gaina si oua
    Incubația ouălor de găină (foto: practicalselfreliance.com)

    Incubația ouălor de găină

    Perioada de incubație a ouălor de găină se desfășoară pe parcursul a circa 21 de zile. Temperatura se setează la 38,3 grade Celsius, iar umiditatea, în primele 10 zile, la 45%. După 18 de zile, nivelul acesteia se ridică la 55%.

    Ouăle se întorc din a 3-a până în a 18-a zi și se răcesc zilnic câte 10 minute. După o săptămână, respectiv după 2 săptămâni, se efectuează un control ovoscopic.

    Începând cu a 19-a zi, ouăle se pulverizează cu apă fiartă și răcită la temperatura de 36-38 grade, din 2 în 2 ore, de la 50 de cm înălțime. Din acest punct, puii încep să ciocnească. Ouăle se ascultă. Dacă puii nu arată semne că ar putea să iasă din ou, sunt ajutați, spărgând ușor coaja acolo unde se aude ciocnitul. Apoi, ușor se apasă pe ou, circular, astfel încât să se spargă delicat coaja. Dacă nu iese singur, puiul trebuie lăsat până în faza finală, după care se scoate. Puii ieșiți rămân în incubator până se usucă.

    o persoana care masoara temperatura oualor
    Temperaturi și măsuri potrivite pentru fiecare specie de păsări (foto: ecochickspoultry.com)

    Temperaturi și durată la incubația ouălor în fncție de specie

    La curci, forma oului înainte de incubație este important de urmărit. Ouăle prea rotunde sau prea alungită au șanse mai mici să eclozeze. Umiditatea aerului se setează la un nivel mai scăzut – 45% în incubație și 70% în etapa finală. După a 24-a zi, ouăle nu se mai intorc, iar după a 28-a zi, puii încep să iasă din ou. La curci, toți puii ies după 40 de ore de la eclozarea primului ou.

    La rațe, temperatura în prima zi ar trebui setată la 39 de grade Celsius. După care, scăderea temperaturii cu aer are loc din a 14-a zi, iar cea cu apă din a 20-a zi. După 26 de zile încep să iasă bobocii. Ouăle de rață se dezinfectează deoarece au multe bacterii și murdărie pe coajă. Procesul de incubare are loc separat de alte specii.

    Ouăle de gâscă se dezinfectează înainte de incubare. În primele 9 zile, căldura trebuie să fie mai mare, iar din a 10-a zi se aerisesc. Bobocii de gâscă au nevoie de 3 ori mai mult oxigen decât puii de găină. Din a 14-a zi, se efectuează răcirea prin pulverizare cu apă, de 2 ori pe zi, la aceeași oră. Începând cu a 26-a zi, ouăle nu se mai întorc, iar în a 29-a zi, bobocii încep să iasă.

    La rațele mute, ouăle se păstrează mai mult timp înainte de introducerea în incubator, cam 10-15 zile, pentru a asigura o rată mai mare de succes față de ouăle proaspete. În a 16-a zi începe să se facă răcirea cu apă, de 2 ori pe zi, iar din a 20-a zi, de 3 ori. Ouăle nu se mai întorc după 31 de zile, iar după 34 de zile eclozează

    Ouăle de prepelițe trec printr-un proces de selecție specific. Cele cu coaja prea întunecată sau prea deschisă la culoare se evită. Acestea se păstrează până la 7 zile înainte de introducerea în incubator. Puii ies rapid din ou, timp de 6 ore. Puii primesc apă imediat după eclozare.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!