• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cod galben de ploi în 13 județe. Temperaturile vor ajunge la 16-17 grade în următoarele zile

    Angelica Lefter -

    Vremea se va încălzi semnificativ până la finalul acestei săptămâni, iar ploile și-au făcut apariția în aproape toată țara, dar mai ales în zona de munte. Mai mult, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod Galben de ploi moderate cantitativ, care va intra de mâine, miercuri – 13 decembrie, în vigoare, pentru 13 județe ale țării.

    În extremitatea de sud a țării temperaturile vor începe să crească de astăzi, marți – 12 decembrie, ajungând la 14 grade Celsius, iar mâine, miercuri – 13 decembrie, acestea vor ajunge la 16-17 grade în zona de sud a țării, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

    Citiți și: Vremea se schimbă radical: de la iarnă trecem la temperaturi de primăvară și ploi

    Vremea se va încălzi, iar ploile vor topi zăpada (foto: ziaruldeiasi.ro)

    Precipitați însemnate cantitativ în Banat, Crișana și Maramureș

    Meteorologul Romica Jurcă, a vorbit, la România TV, despre vremea pe întreaga săptămână. Astfel, la începutul intervalului, la munte vor predomina ninsorile, care spre final de săptămână se vor transforma în ploi care vor diminua startul de zăpadă.

    ”Precipitațiile sunt extrem de puține și slabe cantitativ, până diseară acestea vor cam înceta. La noapte ar urma să predomine ploile în regiunile vestice și de sud-vest. Pe parcursul zilei de mâine se așteaptă ploi însemnate cantitativ, cu precădere în Banat, în Crișana, în Maramureș, în mare parte din Transilvania. Și dacă la munte, la început, în zona mai înaltă, vor mai predomina ninsorile, după aceea, treptat, acolo își vor face apariția și ploi și lapoviță, ceea ce ar însemna că stratul de zăpadă va diminiua foarte mult”, a spus Romica Jurcă.

    Finalul de săptămână va fi fără ploi semnificative

    Joi și vineri (14 și 15 decembrie), ploile vor începe să se retragă spre zonele de sud, unde se vor transforma în lapoviță, pentru ca apoi, spre finalul săptămânii să dispară cu totul.

    ”Pe parcursul zilei de joi, ploile tot moderate și însemnate cantitativ să fie prezente în jumătatea de sud a țării. Există tendința ca vineri, când acestea se mai restrâng ca arie, ca ploile să se transforme în regiunile sudice în lapoviță și ninsoare, dar când începe această transformare multe dintre ele vor înceta și se pare că finalul de săptămână, dar și începutul săptămânii viitoare va fi fără precipitații sau se vor semnala cu totul izolat, numai că atunci vor fi și unele intensificări ale vântului. Și astăzi vântul va fi mai alert în regiunile sudice apoi și în cele de răsărit. Mâine, prin extremitatea vestică și în cea de răsărit nu vorbim de un vânt foarte intens”, a relatat meteorologul ANM, Romica Jurcă.

    Citește și: Vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024 – prognoza meteo de la ANM

    Temperaturile vor atinge grade Celsius în regiunile sudice

    Vremea se va încălzi în toată țara, iar maximele diurne vor atinge și 17 grade Celsius în zona de sud a țării. Ulterior urmează două zile cu temperaturi în scădere.

    ”În ceea ce privește temperatura, cel puțin acolo unde este soare mai crescut, va continua să crească astăzi așa încât contăm pe maxime de pe la 4 grade Celsius în nordul Moldovei până în jur de 14 grade în extremitatea de sud a țării, cu 9-10 grade în București. Mâine deja vorbim de 16-17 grade în regiunile sudice și de sud-est, poimâine 15-16 grade prin sudul Dobrogei. De vineri temperatura va fi în scădere. Scăderea va dura cam 2 zile, după care tendința temperaturii va fi din nou de creștere. Așa cum spuneam, nu vine iarna, deocamdată și stratul de zăpadă la munte va fi în diminuare. Și așa nu este foarte consistent nici măcar în zona montană înaltă, dar temperaturile vor crește și acolo și sub presiunea temperaturilor ridicate și a ploilor, stratul diminuează mai repede”, a spus meteorologul Romica Jurcă.

    ANM: Harta județelor afectate de codul Galben de ploi

    ANM: Cod Galben de ploi moderate cantitativ pentru 13 județe ale țării

    De altfel, astăzi, marți – 12 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod Galben de ploi moderate cantitativ, valabil de mâine, miercuri – 13 decembrie, ora 2:00 – până joi – 14 decembrie, ora 10:00, pentru 13 județe.

    Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ
    Zone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali

    În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. La munte ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, în nordul Carpaților Orientali, trecător vor fi precipitații mixte.

    Județele care intră sub incidența codului Galben de ploi moderate sunt: Satu-Mare, Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Arad, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin,


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români