• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața porcului de Crăciun, aproape blocată. Crescătorii se tem că vor rămâne cu porcii în bătătură

    Angelica Lefter -

    Piața porcului românesc, de țară, este aproape blocată. Dacă crescătorii țin de preț înainte de Crăciun, cumpărătorii așteaptă o ieftinire a cărnii de porc și mizează pe faptul că fermierii vor lăsa la preț deoarece riscă să rămână cu animalele în gospodărie.

    Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar porcul face parte din tradiționala masă, astfel că, probabil toți românii își doresc să cumpere carne de porc crescut în gospodărie. Cât consumatorii încă mai pot lua o decizie de unde vor achiziționa porcul anul acesta, crescătorii țin la preț, însă cu riscul să nu-și mai poată vinde animalele.

    Citește și: Porc Crăciun 2023. Document obligatoriu pentru vânzarea porcilor crescuți în gospodărie

    Carnea porcului de țară, mai scumpă în acest an, pentru Crăciun (foto: stirileprotv.ro)

    Crescătorii de porci din mediul rural cer și 25 de lei/kg de carne

    Deși recunosc faptul că de cele mai multe ori ”Carnea porcului de țară e altceva”, românii caută în fiecare zi anunțuri, cu speranța că prețurile au mai scăzut. În zona Olteniei, în mediul online, se afișează prețuri între 14 și 18 lei/kg ”în viu”, iar pentru porcul tăiat se cere chiar și 25 lei/kg, în condițiile în care din hipermarket se poate cumpăra pulpă de porc și cu 16 lei/kg.

    ”15 lei/kg este un preț care va mulțumi pe toată lumea. Cer 18 lei, dar nu vor vinde, pentru că nu mai are lumea bani. De acord, e altceva, cine a mâncat porc de țară face imediat diferența, dar când te uiți în portofel și vezi că nu sunt bani… Prețul este același de anul trecut, când furajele au fost mai scumpe, așa că cine nu vinde acum, săptămâna asta, va rămâne cu el în coteț, dacă așteaptă să crească prețul. Nu va mai crește”, a spus un crescător de porci din județul Olt, pentru Adevărul.ro.

    Tradiția porcului sacrificat în curte va dispărea în câțiva ani, sunt de părere crescătorii

    Porcii mari se vând și mai greu. Cei care depășesc 150 de kilograme, au un preț de până la 12 lei/kg, din același considerent: nu mai sunt cumpărători dispuși să plătească echivalentul unui salariu sau chiar mai mult pentru un singur animal bun de sacrificat.

    ”Se vinde și jumătate de porc, au început să vândă și sfert de porc. Ce să vă mai spun, îl cântăresc, îl cumpără în viu, dar îl iau tăiat de la producător, pregătitul, tranșatul, intră în preț acum. Nu mai cumpără pentru tradiție, în câțiva ani nu va mai fi nimic, nu se mai taie porc în curte”, a mai apreciat crescătorul.

    În mediul online, până de curând prețurile erau ”la liber”, însă din ce în ce mai mulți crescători anunță că au porci de vânzare și aleg să transmită în privat astfel de informații.

    Citește și: Examen trichineloscopic gratuit. Primăriile pot asigura acest serviciu crescătorilor de porci

    Purceii pentru îngrășat stârnesc un interes mai mare

    Dacă gospodarii au sacrificat deja porcul din curte, interesul lor a crescut acum pentru porcii de îngrășat. Oamenii sunt preocupați să înlocuiască în coteț porcul sacrificat.

    Prețul în acest caz variază în funcție de greutate, de cât de bine sunt întreținuți, dar și de rasă, însă și recomandările celor care au achiziționat contează foarte mult.

    Pe de altă parte, medicii veterinari atrag atenția că examenul trichineloscopic este esențial, acesta putând salva vieți în cazul nefericit în care porcul ar fi infectat cu trichinella spiralis.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români