• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Violeta Mușat, MADR: Până la sfârșitul lunii decembrie ne dorim ca toți fermierii să aibă banii în cont

    Roxana Dobre -

    Țința pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și-a propus-o pentru plățile pe hectar și cap de animal până la finalul lunii decembrie. Violeta Mușat, Secretar de stat în cadrul MADR, a anunțat cum va decurge plata subvențiilor în ultima lună din acest an.

    Violeta Mușat, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat în cadrul emisiunii AgroStrategia, ediția de astăzi, marți – 12 decembrie, cum se vor face plățile pentru subvenții în luna decembrie. Aceasta a confirmat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat campania regulară de la 4 decembrie.

    Citiți și: Plăți pe final de an la APIA. Directorul Turcescu – anunț pentru fermierii care așteaptă subvențiile

    Plăți APIA pentru fermieri în luna decembrie

    Subvențiile care se plătesc în luna decembrie 

    Violeta Mușat a dezvăluit cum se vor face plățile pentru subvenții în luna decembrie, ultima perioadă din an.

    ”Noi până la sfârșitul lunii decembrie ne dorim ca toți fermierii să aibă banii în cont. După cum știți deși calendarul de plată pentru subvențiile finale include intervalul 1 decembrie 2013 – 30 iunie 2024, niciodată în ultimii nu s-a întâmplat ca fermierii să fie plătiți în luna iunie. Poate că mai rămân câteva măsuri pentru că noi în primul trimestru al anului 2024 facem plăți de la bugetul de stat”, a spus Violeta Mușat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură a fost prelungit până în 2026

    Schemele care se plătesc din bugetul de stat, plătite de la începutul lui 2024

    Secretarul de stat în MADR a precizat că plățile din luna decembrie vizează doar bugetul din bani europeni iar schemele care se achită din bugetul național vor fi plătite din 2024.

    ”Deci, aici vorbim doar de plățile directe, de bani europeni. Dacă vorbim de plăți de la bugetul de stat, acele Ajutoare naționale tranzitorii, întotdeauna le-am plătit în primul trimestru al anului următor depunerii cererii de plată, în acest caz 2024. După aceea vom plăti Sprijinul Cuplat Vegetal pentru că termenele de depunere a documentelor justificative depind de cultură. Dacă fermierul a solicitat spre exemplu sprijinul cuplat pentru lucernă termenul este 31 martie. La alte culturi termenele sunt diferențiate, în funcție de ce au solicitat fermierii. În momentul în care se ajungem la termenul final de depunere a documentelor, atunci se stabilește suprafața eligibilă, cuantumul și banii ajung în cont. Deci aceste sunt ultimele plăți care se vor face pentru campania 2023”, a spus reprezentanta MADR.

    Referindu-se la plata în avans, Violeta Mușat a menționat că în conturile fermierilor au ajuns peste 800 de milioane de euro.

    ”Țința noastră era un miliard, deci ne-am apropiat. La avans s-au plătit fosta plată unică pe suprafața, actualmente BISS sau intervenția PD-01, s-a plătit CRISS, fosta plată redistributivă și plata pentru tânărul fermier. Deci cele trei scheme, plus Măsura 10, Măsura 11. Ceea ce vreau să vă spun este că acest calendar al plăților s-a respectat, adică pe data de 16 octombrie și s-a încheiat pe 30 noiembrie. Iar începând cu data de 4 decembrie a început plata regulară care se va încheia la 30 iunie 2024”, a explicat Violeta Mușat.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor