Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură a fost prelungit până în 2026
Roxana Dobre -Subvenția pentru motorină va fi plătită fermierilor în continuare, anual, până în 2026. În Monitorul Oficial a fost publicată o decizie care asigură plata schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură încă 3 ani.
Guvernul a aprobat în ședința din 8 decembrie prelungirea perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură de la data de 31 decembrie 2023 până la data de 31 decembrie 2026. Ulterior decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr.1109 de luni, 12 decembrie, și este în vigoare.
Citiți și: Proiect MADR: Mai mulți bani pentru subvențiile fermierilor!
Fermierii vor primi subvenția pentru motorină până în 2026, inclusiv
Prin Hotărârea nr. 1.228/2023 pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Ministerul Agriculturii asigură plata subvenției pentru fermieri până în 2026.
”Perioada de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 965 din 30 decembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, se prelungește până la data de 31 decembrie 2026”, se arată în textul publicat în Monitorul Oficial.
Ce categorii de fermieri vor primi banii până în 2026
Potrivit unui comunicat al MADR, remis pe 8 decembrie, beneficiarii schemei de ajutor de stat vor fi:
- Producătorii agricoli, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice, indiferent de forma de organizare și/sau organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare și/sau organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care depun la APIA o cerere de acord prealabil pentru finanțare, iar aceasta confirmă în scris, sub rezerva verificărilor ulterioare, acordul prealabil pentru solicitarea finanțării. Subvenția se acordă anual, trimestrial fermierilor care depun cereri la APIA și documente obligatorii.