• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • A lucrat la yachturile lui Bezos și Gates, iar cu banii adunați și-a făcut o fermă de curcani

  Daniel Befu -

  Sudor de meserie, Adrian Vasilincu crește astăzi curcani în localitatea Darabani din județul Botoșani. În urmă cu câțiva ani, în Olanda, fermierul lucra la cele mai luxoase ambarcațiuni, iar cu banii strânși și-a pornit o afacere acasă, împreună cu soția. Ferma ”Curcanul sănătos” a reușit în numai un an să aibă clienți fideli și un efectiv de păsări în creștere.

  Adrian se numără printre tinerii care au plecat să își facă un viitor departe de casă, printre străini. A ales Olanda, țară ce i-a oferit posibilitatea de a-și pune în practică experiența de sudor în argon. Pe șantierele din străinătate, tânărul a avut ocazia de a face lucrări la ambarcațiunile celor mai bogați oameni din lume. Specializat pe partea de scurgeri, țevi, inclusiv infrastructură de piscine, botoșăneanul a lucrat inclusiv pe yachturile lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și pe cel al lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft.

  Adrian Vasilincu s-a întors din Olanda în urmă cu doi ani

  ”Eu de meserie sunt sudor argon și am lucrat pe ambarcațiuni de lux în Olanda. Am stat în jur de 6 ani acolo, împreună cu soția. Ne-am retras cu gândul de a face ceva, de a ne dezvolta la noi în țară. Este greu, e adevărat, suntem la început, dar încercăm să ne dezvoltăm să creștem și s-o ducem mai bine. Nu mi-a plăcut Olanda. Acolo se câștiga bine, dar nu mi-au plăcut clima, oamenii, nu m-am acomodat și am ales să mă întorc”, a povestit Adrian Vasilincu în cadrul unui reportaj difuzat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența și TVR, în rubrica Fermierii României.

  Afacerea de curcani, inspirată de ferma unor prieteni din Iași

  Întorși acasă din Olanda, afacerea în care au investit cei doi soți din Botoșani a fost o fermă de curcani. Și-au propus de la început să aibă o fermă în care păsările să fie crescute natural, fără antibiotice, hrănite cu cereale și cu acces afară tot timpul anului. Inspirația a venit la niște prieteni din Iași care creșteau deja curcani și care le-au dat și sfaturi cum să pornească la drum în agricultură.

  ”N-am retras în 2021 din Olanda și în 2022 am început prima serie de curcani. Am vândut, a mers totul bine și am zis să mai încercăm și să ne extindem. Prima tranșă de puiet am cumpărat-o de la un magazin de aici din oraș, am crescut-o, a fost totul bine, următoarea serie am cumpărat-o de la un prieten, de la o cunoștință din zona Iași. Curcanul, față de celelalte păsări, este un greoi, are nevoie de hrană bună ca să crească. Spre exemplu, noi de la faza de o zi și până la vârsta de șase luni, când ajunge la maturitate, noi îi dăm șase tipuri de mâncare în funcție de evoluția lui, de greutatea lui. El fiind greu are nevoie de proteină de calciu ca să crească, să se dezvolte frumos”, spune crescătorul.

  În ferma lui Adrian Vasilincu, curcanii au acces mereu la aer curat și verdeață

  Cea mai solicitantă fază de creștere a curcanilor este cea de pui, când păsările au nevoie și de o cură cu vitamine. În rest, creșterea păsărilor nu pune mari probleme.

  ”Cu ce cresc în vârstă, de la vârsta de 12-13 săptămâni începem să le dăm grăunțe nemăcinate ca să mănânce, să aleagă. Noi le dăm și mâncare făcută, dar le dăm și grăunțe, în funcție de ce vor ei. În sezonul de toamnă le-am dat și fructe, le-am dat mere, pere, mănâncă de toate. Încercăm să-i creștem cât mai natural și cât mai mai sănătos, fără chimicale, adaosuri, fără nimic. Mulți mă întreabă și pe internet ce le dau sau ce le, ce le fac. Nu le dau nimic, dar ei au nevoie de o îngrijire mai accentuată, să zic așa față de rațe sau de găini. Trebuie, când ei sunt mici, în vârsta de o zi, spre exemplu, au nevoie de căldură mare, de 38 de grade Celsius, după aceea, în timp ce cresc, le mai scădem căldura. Dar au nevoie de igienă, căldură, mâncare bună, adecvată și toate astea ținute din scurt”, vorbește tânărul despre creșterea curcanilor.

  Curcanii sunt păsări curioase

  Genetica bună, cheia unei ferme de curcani crescuți în sistem gospodăresc

  Cu un efectiv ce variază între 300 și 400 de curcani, afacerea „Curcanul sănătos” din Darabani se bazează pe o genetică foarte bună a păsărilor. Cu o imunitate ridicată, curcanii și curcile sunt sunt rezistente și se adaptează rapid la viața din mica fermă.

  ”Ei dacă de mici au imunitatea lor din ou, nu au nevoie de tratament sau de antibiotice. Bunăstarea lor e foarte importantă, să aibă zilnic aer curat, să fie în aer liber. Noi tot timpul de dimineață și până seară când nu plouă afară, îi ținem afară, le aducem și iarbă, au spațiu, au aer, au de toate. Curățenia e foarte importantă. Le dăm zilnic așternut proaspăt ca să stea pe pat curat, să nu fie umed”, spune crescătorul în reportajul difuzat în emisiunea Agrostrategia – TVR 1.

  Adrian Vasilincu petrece mult timp în mijlocul curcanilor pe care îi crește

  Creșterea curcanilor își are particularitățile sale, iar Adrian a învățat să le respecte atât nevoile, cât mai ales temperamentul. Cu o grijă crescută pentru bunăstarea păsărilor, fermierul a ajuns să aibă exemplare spectaculoase, care ating greutăți neobișnuit de mari.

  ”Curcanul ajunge la maturitate în circa 24 de săptămâni. El mai crește și după aceea, dar mai puțin. Anul trecut am avut și curcan de 27 kg – mulți nu cred, poate spun că sunt injectați ca să se umfle, dar sunt naturali. Tot timpul postez pe rețelele de socializare ce le dau, ce le fac de mâncare. Mulți care cumpără de la mine vin le arăt mâncarea, cum îi îngrijesc și, de la serie la serie, am tot mai mulți clienți care au încredere și vin să cumpere”, explică proprietarul fermei de curcani.

  ”Față de de găini sau celelalte păsări, curcani sunt foarte curioși. Spre exemplu dacă mă duc între ei și stau, ei vin și mă mă ciupesc de mână de orice, sunt curioși. Totodată sunt așa mai prostuți: dacă eu merg pe undeva, nu contează ce e în față, ei merg drept, nu se uită, nu ocolesc, nu nimic, cam așa e la ei”, vorbește crescătorul despre temperamentul păsărilor, precizând că mai apar și conflicte între masculi, dar pe care a învățat să le gestioneze fără a avea pierderi.

  Împreună cu soția, Adrian Vasilincu a început să prepare și specialități afumate din carne de curcan

  Cei care cumpără curcani de la ferma familiei Vasilincu sunt mai ales din zona Botoșaniului. În preajma sărbătorilor, crescătorul și soția sa fac față cu greu cererii mari de carne de curcan, iar onorarea comenzilor înseamnă un program de lucru în fermă de la cinci dimineața până la 9-10 seara.

  ”Împreună cu soția, tot încercând să facem mai bun, să mâncăm mai sănătos, am afumat carne de curcan, pastramă de curcan, pulpe de curcan, care nu se compară cu celelalte cărnuri, sunt nemaipomenite. Carnea de curcan are o culoare și o aromă asemănătoare cărnii de vânat. Este o carne roșiatică, nemaipomenită la gust care place și copiilor. Chiar am persoane care se plângeau că la ei în familie copii nu mănâncă deloc carne, iar de când cumpără de la noi, celor mici a început să le placă și carnea, dar numai de curcan”, spune tânărul crescător.

  Carnea de curcă este mai ușor de pregătit, spune crescătorul

  La finalul interviului, crescătorul ne-a dezvăluit și un mic secret: dacă aveți ocazia de a alege între o curcă sau un curcan, gândiți-vă dinainte ce doriți să faceți cu carnea pentru a vă decide mai ușor. ”Mulți spun că este mai bună carnea de curcan, dar când oferi la la vânzare canea de curcă nu prea are așa multe oase ca și o carne de curcan. Adevărat, curcanul este mai mare, are pieptul mai mare, pulpile mai mari, dar are și oase mai multe, pe măsură ce crește mai mult cresc și oasele care oasele la final se aruncă sau se pun la ciorbă”, explică Adrian Vasilincu.

  A sudat yachturile bogaților, iar cu banii adunați și-a făcut fermă de curcani


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri

  Ultimele știri

  Anunț urgent de la primării pentru fermierii, crescătorii de animale care primesc subvenții APIA Ordin MADR pentru deblocarea unei noi subvenții APIA așteptate de fermieri Exportul de animale către Arabia Saudită, discutat la Ministerul Agriculturii