• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lista completă cu ajutoare și subvenții de stat pentru fermieri în 2024

  Oana Timar -

  Lista completă cu ajutoarele și subvențiile pe care fermierii români le vor încasa anul viitor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat ce scheme de ajutor de stat, ce ajutoare de minimis și ce subvenții se vor acorda producătorilor agricoli anul viior, aceste măsuri de sprijin fiind ”prinse” cu finanțare în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe 2024.

  Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a mulțumit colegilor parlamentari din Comisiile reunite pentru agricultură din cele două Camere ale Parlamentului care astăzi, luni – 18 decembrie, au dat aviz favorabil bugetului pe anul 2024 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  ”Este un buget echilibrat, prin care vom continua să suținem producția românească și munca fermierilor noștri deoarece pentru Agricultură va fi o alocare de 2% din PIB. Avem prevăzute aproape 60 de miliarde de lei (credite bugetare + credite de angajament) pe care le vom investi în dezvoltarea agriculturii și satului românesc. Acordăm o atenție sporită co-finanțării proiectelor derulate din fonduri europene, astfel încât să atragem toate sumele disponibile nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune și să le investim în fermele și unitățile de producție românești. Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027, în vederea lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024 și efectuării plăților, atât pentru campania finală 2023, cât și pentru cea aferentă anului 2024”, a anunțat ministrul Barbu.

  Ajutoare de stat pentru fermieri în 2024

  Ajutoare de stat pentru fermieri în 2024. Lista completă cu programele care continuă

  Șeful de la Agricultură a precizat că pentru subvențiile fermierilor români este prevăzută o alocare de 7 miliarde de lei ”astfel încât producătorii români să aibă fonduri pentru a continua să obțină alimente de calitate”.

  Florin Barbu a enumerat și măsurile de sprijin care vor fi continuate, cu finanțare de la bugetul de stat, în anul următor:

  Ajutoare noi pentru fermieri în 2024

  Pe lângă programele care continuă și anul viitor cu finanțare de la bugetul de stat, ministrul Florin Barbu a anunțat și câteva scheme noi de ajutoare de stat. Acestea vor fi menite să ajute în primul rând sectoarele și fermierii aflați în dificultate și vor fi acordate ”conform cadrului temporar Ucraina a cărui aplicabilitate a fost prelungită până la data de 30.06.2024, cu un plafon financiar de 1,8 mld euro”.

  Lista noilor ajutoare de stat care se achită în 2024:

  În creionarea bugetului MADR pe anul viitor, s-a avut în vedere și asigurarea sumelor necesare pentru derularea a două programe extrem de importante pentru securitatea alimentară a României:
  – Programul INVESTALIM cu o alocare financiară necesară semnării contractelor de finanțare de peste 730 de milioane de lei – prin care investim în unități de procesare pentru a produce aici, la noi, alimentele de care avem nevoie.
  – Programul de asigurare a independenței energetice a producătorilor agricoli și a OUAI prin accesarea resurselor Fondului de Modernizare în valoare de 750 de milioane de lei – program prin care investim în producerea energiei verzi pentru a scădea costurile de producție și implicit prețurile alimentelor.

  ”Am prevăzut 3 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor în Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, asigurării apei gratuite până la stațiile de punere sub presiune și pentru achitarea a 50% din costurile cu energia electrică utilizată de către OUAI”, a mai precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

  ”Respectăm și susținem munca fermierilor și investițiile procesatorilor români! Dacă producem românește, putem cumpăra românește. Așa a fost gândit și realizat Bugetul Ministerului Agriculturii”, a concluzionat Florin Barbu.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!