• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor azi. Cinci informații de interes – marți, 19 decembrie 2023

    Oana Timar -

    Bursa cerealelor la zi. Prețuri și informații utile despre piața de cereale și oleaginoase din România, dar și de la nivel regional – zona Mării Negre și nu numai. Agrointeligența vă aduce în atenție, pe scurt, o serie de noutăți ce au survenit în ultimele 24 de ore pe piețe bursiere și la nivel decizional, cu impact în tradingul mărfurilor agricole.

    Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4

    Prețul cerealelor, în scădere în portul Constanța

    Noua săptămână a debutat ieri, luni – 18 decembrie, cu scăderi de prețuri la principalele cereale – grâu și porumb, în portul Constanța. Pe minus a fost și rapița, în timp ce floarea-soarelui și orzul s-au menținut la nivelul de preț de vinerea trecută.

    Prețurile estimative DAP Portul Constanța (EUR/mt) – 18 decembrie 2023

    1

    Grâ

    209.00

    2

    Grâu furajer

    193.00

    3

    Porumb

    193.00

    4

    Orz

    165.00

    5

    Rapiță

    395.00

    6

    Floarea soarelui

    430.00 $/t

    7

    Șrot de soia

    590.00 $/t

    În Polonia, se propune închiderea pieței produselor agricole ucrainene pentru 20 de ani

    Piața poloneză trebuie protejată de produsele agricole ucrainene prin interzicerea importului acestora timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE, consideră ministrul adjunct al Agriculturii al Poloniei, Michal Kolodziejczak, citat de postul de radio Rmf24.

    Potrivit Kolodziejczak, fostul lider al platformei AGROunia, care a organizat marile proteste ale fermierilor în anii trecuți, piața agricolă ucraineană se află în mâinile a 95 de exploatații agricole mari, care au la dispoziție jumătate din terenul arabil al Ucrainei. „De aceea, trebuie să ne apărăm interesele, așa cum a făcut Germania când Polonia a aderat la UE, apoi piața muncii pentru polonezi a fost închisă timp de opt ani. Astăzi este necesar să vorbim despre faptul că produsele agricole din Ucraina – neprelucrate și procesate – nu vor ajunge în Polonia, de exemplu, la 20 de ani de la aderarea Ucrainei la UE”, a spus viceministrul.

    Fermierii polonezi s-au alăturat protestului transportatorilor care blochează granița cu Ucraina

    Transportatorii polonezi au demarat ieri, luni – 18 decembrie, o nouă blocare a punctului de control „Dorogusk”. În această acțiune s-li s-au alăturat și fermierii, a anunțat liderul protestatarilor de transport, Rafal Mekler.

    Fermierii invocă motivul blocării graniței ca fiind „situația tragică de pe piața poloneză cauzată de afluxul necontrolat de cereale din Ucraina, lipsa perspectivelor de îmbunătățire a situației în recolta din 2023, precum și lipsa implementării soluțiilor sistemice. pentru a proteja piața internă”.

    De asemenea, fermierii polonezi cer oprirea importurilor de zahăr din Ucraina, plata imediată a subvențiilor directe, menținerea cotei accizei la combustibil la nivelul anterior, compensații pentru producătorii de porumb.

    Argentina și-a redeschis registrul exporturilor de cereale

    Guvernul Argentinei și-a redeschis registrul exporturilor de cereale, a informat la finalul săptămânii trecute guvernul. Măsura este necesară pentru a permite companiilor din sectorul agricol să livreze boabe de soia și porumb.

    Mișcarea a venit ca urmare a unei devalorizări puternice a monedei locale, peso-ul, precum și a altor măsuri economice anunțate de noul guvern al președintelui Javier Millay.

    În acest registru, companiile exportatoare informează în mod legal guvernul argentinian cu privire la acordurile necesare pentru ca exporturile să părăsească țara. Registrul a fost închis luni, pe 11 decembrie.

    Producția de îngrășăminte din Ucraina, în creștere

    Producția de îngrășăminte în Ucraina a crescut cu 80%

    Ucraina a produs anul acesta 2.050.000 de tone de îngrășăminte, cu 81% mai mult decât anul trecut (1.130.000 de tone). În același timp, nivelul actual de producție este semnificativ mai scăzut decât în ​​2021, când s-au produs 5,2 milioane de tone de îngrășăminte cu azot, potrivit Infoindustry.

    După cum a remarcat Dmytro Hordiychuk, expert pe piața de îngrășăminte al Infoindustry IA, producția proprie a crescut ca urmare a furnizării de energie stabilă, a prețurilor scăzute la gaz și a consumului relativ stabil de îngrășăminte. „Deși consumul de îngrășăminte a scăzut la sfârșitul anului 2023, volumul total de achiziții a crescut. Volumul importurilor de îngrășăminte a crescut activ în primul trimestru, iar în al doilea a scăzut. Deși volumul total al importurilor de numai îngrășăminte cu azot de la începutul anului, la 18 decembrie 2023, a depășit deja 1,08 milioane de tone, piața este pregătită să cumpere mult mai mult”, crede expertul.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură