• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asigurare RCA tractor agricol – prețuri 2024. Noile tarife la RCA pentru tractoare

    Roxana Dobre -

    Asigurare RCA tractor agricol – preț 2024. Ce tarife se practică pentru asigurarea obligatorie RCA la tractoare agricole, în funcție de capacitatea motorului și de modul de deținere – persoană fizică sau juridică.

    Codul rutier obligă și proprietarii de tractoare să facă asigurare de tip RCA care protejează compensația pentru daunele aduse persoanelor sau lucrurilor care pot fi cauzate de circulație. ASF a anunțat recent noile tarifele de referință actualizate în această lună, decembrie 2023, acestea fiind o referință importantă pentru prețul polițelor în 2024.

    Citiți și: OUG aprobată de Guvern: Cresc amenzile pentru tractoriști!

    Cum se calculează prima pentru asigurarea RCA la tractoare

    Prețuri RCA tractoare. Cum se calculează prețul poliței RCA tractoare

    ASF precizează că tarifele de referință pentru RCA au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent categoriei de vehicule descrise prin Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente.

    Segmentele de tarif RCA pentru autovehicule și tractoare au fost construite ținând cont de următoarele caracteristici referitoare la:
    – Persoana asigurată: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice);
    – Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), tipul motorului (termic/ electric), numărul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg).

    Tarifele de referință estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, în general, într-un interval rezonabil față de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferențe, acestea sunt justificate de evoluția expunerii la risc și/sau de evolutia daunalității și/sau a factorilor de încărcare, se arată în raportul ASF.

    Asigurare RCA tractor agricol – preț. Tarife de referință ASF

    Pentru o asigurare RCA la un tractorul agricol, prețul este calculat în funcție de mai mulți factori. Cel mai important aspect în calcularea prețului unei polițe RCA este capacitatea motorului, iar în cazul tractoarelor, pragul este de 45 de cai putere. Astfel, majoritatea tractoarelor agricole se încadrează peste pragul celor 45 CP.

    Este important și dacă polița RCA pentru tractoare se încheie pe persoană fizică sau juridică, tarifele fiind aproximativ dublate dacă utilajul este deținut de o societate agricolă și nu de un proprietar particular.

    Asigurarea RCA pentru tractoare – grila de prime brute de referință:

    Conform ASF, tariful de referință se calculează utilizând formula definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017: Prima brută de referință = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

    unde:

    De precizat că Dm si Fm sunt factori raportați la ultimii 5 ani.

    Citiți și: Cursuri gratuite pentru permis de tractor. Cererile se depun până pe 24 ianuarie

    Asigurări RCA pentru utilaje agricole – prețuri majorate pentru persoanele fizice

    Prețul unei polițe RCA pentru tractoare s-a scumpit în ultimele luni. În luna martie, datele publicate de către ASF indicau o primă brută de referință de 124 de lei pentru un tractor sub 45 CP deținut de o persoană fizică. În prezent, prima este 145 de lei, deci o majorare de 31 de lei. La capacități peste 45 CP, creșterea este de la 239 la 272 de lei, adică prima brută de referință s-a majorat cu 33 delei.

    Persoanele juridice care dețin tractoare au o primă brută ce a scăzut anul acesta de la 432 de lei la 406 lei (scădere de 26 de lei), însă numărul acestor polițe este unul redus. Majoritatea exploatațiilor lucrează cu tractoare peste 45 CP la care prima brută de referință la polița RCA a scăzut de la 442 de lei la 435 de lei (scădere de 7 lei).

    De precizat că prețurile finale ale asigurărilor RCA sunt influențate de sistemul Bonus-Malus, care poate aduce scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%. Tarifele de referință ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) pentru persoane fizice nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață. În funcție de acestea, asiguratorii își calculează propriile tarife. Tarifele de referință sunt calculate semestrial, la nivel de an, de o companie independentă, iar ASF are obligația legală de a le publica.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till