• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimele subvenții ce se achită fermierilor din bugetul de stat pe acest an

    Angelica Lefter -

    Ultimele ajutoare de stat ce vor fi plătite fermierilor în acest an. Beneficiarii a două programe importante de sprijin – Programul Usturoiul și Programul Cartoful, așteaptă să intre în conturi cuantumurile sprijinului. O parte dintre fermieri au confirmat deja plățile, în timp ce alții spun că li s-a comunicat că ultima zi de plată va fi 29 decembrie, iar banii vor intra imediat în cont, până la finalul anului.

    Fermierii care au cultivat usturoi în acest an și au fost eligibili pentru ajutorul de minimis de maxim 3.000 de euro la hectar au început să-și primească banii. Unii legumicultori au anunțat pe grupurile de profil că au deja banii în conturi.

    Și sumele pentru programul de susținere a producției de cartof, în cuantum de 200 euro/ha au început să fie virate către beneficiari, conform unui anunț al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava.

    Citiți și: Program Usturoiul 2023: condiții, acte necesare, termene, plăți

    Programul Usturoiul 2023 – ultimele plăți din an

    Programul Usturoiul – ultimele plăți din an

    Fermierii care au fost eligibili pentru Ajutorul de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi au început să primească banii în conturi, după cum au confirmat mai mulți producători pe un grup de profil. „Astăzi am primit minimisul la usturoi”, a anunțat un beneficiar din Alexandria, Teleorman pe grupul de Facebook Cultura Usturoiului. În comentarii, mai mulți producători au anunțat că și ei au banii în conturi.

    Reamintim că plafonul alocat pentru cultura de usturoi a fost suplimentat în ședința Guvernului din 18 decembrie astfel încât cuantumul pe hectar să nu scadă. Hotărârea de Guvern a fost publicată ulterior în Monitorul Oficial nr.1.288 de marți, 19 decembrie. Conform hotărârii de Guvern, un număr de 1.964 beneficiari ce cultivă 2.775 ha vor primi 3.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi.

    Astfel, s-au suplimentat resursele financiare necesare achitării obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscriși în Program, de la 29.700.000 lei la 41.200.490 lei (echivalentul în euro de la 6.001.200 euro la 8.325.000 euro). Totodată, s-a prelungit termenul de plată al sumelor reprezentând ajutoare de minimis către beneficiari, de la 15 decembrie 2023 la 29 decembrie 2023.

    Citiți și: Ajutoare de minimis 2024 – lista completă. Programele Tomata, Usturoiul și Cartoful – continuate

    Plată în conturi pentru subvenția la cartof (foto: Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava)

    Și subvenția pentru cartof a ajuns în conturi

    Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava a anunțat pe pagina dedicată de Facebook că a făcut plățile către toți beneficiarii programului de susținere a producției de cartof de consum în anul 2023.

    ”Direcția Agricolă Suceava a făcut plata subvenției pentru cartof pentru un numar de 65 de beneficiari aceasta plătindu-se ca ajutor de minimis pentru cultura cartofului. Valoarea ajutorului de minimis acordată benefciarilor este de 200 euro/ha iar valoarea totală de 214.618,20 lei. Pentru obținerea sprijinului, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a producției de cartof de consum au comunicat la Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava documentele justificative pentru valorificarea productiei de cartof obținute, iar după ce toate documentele au fost verificate și producătorii au fost declarați eligibili, aceștia au primit sumele cuvenite”, a informat instituția.

    Activitatea de plăți se raia din 27 decembrie

    Dacă vă numărați printre fermierii care încă nu au încasat ajutoarele de minimis pentru usturoi și cartofi, puteți lua legătura cu reprezentanții DAJ începând de miercuri, 27 decembrie, pentru a vă interesa ce s-a întâmplat cu sumele ce vi se cuvin.

    De precizat că în cazul ajutoarelor de stat alocate prin programe derulate în acest an, sumele trebuie achitate până cel târziu pe 31 decembrie. Dacă se depășește acest termen, de la 1 ianuarie se va intra pe bugetul de stat pentru anul 2024, fiind nevoie de noi reglementări legislative pentru alocarea sumelor în contul programelor derulate în 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români