• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutoare de minimis 2024 – lista completă. Programele Tomata, Usturoiul și Cartoful – continuate

    Roxana Dobre -

    Ajutoare de minimis 2024 – lista completă a măsurilor de sprijin care se achită fermierilor anul viitor. O serie de măsuri de sprijin vor fi alocate de la bugetul de stat pe 2024, vestea bună fiind că principalele subvenții pentru micii fermieri vor fi menținute: Programul Tomata, Programul Usturoiul, Programul Bazna și Mangalița.

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu, a anunțat că de anul viitor fermierii vor primi din bugetul de stat alocări financiare pentru susținerea mai multor ajutoare de minimis. Programele se vor adresa atât cultivatorilor de cartofi, struguri de masă, legume în spații protejate dar și pentru crescătorii de animale.

    Citiți și: Lista completă cu ajutoare și subvenții de stat pentru fermieri în 2024

    Programul Tomata continuă și în 2024

    Ajutoare de minimis pentru sectorul vegetal în 2024

    Ajutoarele de minimis pentru sectorul vegetal vor fi în continuare orientate către micii fermieri. Aici sunt incluse programele pentru legumicultură – Programul Tomata 2024, Programul Usturoiul 2024 sau Programul Cartoful 2024.

    Ministrul Florin Barbu a anunțat că vor exista schimbări în ceea ce privește plata ajutoarelor de minimis, în sensul în care se vor achita două tranșe de bani, prima fiind înainte de valorificarea producției.

    Iată ce ajutoare de minimis pentru sectorul vegetal pot accesa fermierii anul viitor:

    Pe lângă aceste ajutoare de minimis deja cunoscute fermierilor, în sectorul vegetal este anunțată și o plată de 100 de euro la hectar pentru culturile de toamnă semănate în 2022. Sumele vor fi acordate pe Cadrul de criză Ucraina, dar nu se știe la acest moment dacă sprijinul va fi sub formă de ajutor de minimis.

    Citiți și: Ajutor de stat de 36,6 milioane de euro pentru construirea celei mai mari fabrici de prelucrare a lânii

    Ajutor pentru vaca de carne în 2024

    Ajutoare de minimis pentru crescătorii de animale în 2024

    Ajutoare de minimis vor primi și crescătorii de animale. Ministrul Agriculturii a anunțat mai multe măsuri de sprijin ce primesc finanțare în 2024 în zootehnie, dar nu este la acest moment cert câte vor fi achitate sub formă de ajutor de minimis și câte ca ajutoare de stat.

    Dintre măsurile de sprijin cunoscute, rămâne sigur ca ajutor de minimis Programul Bazna și Mangalița – ajutor de minimis pentru susținerea raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița. Sprijinul financiar s-a acordat în 2023 sub forma unei subvenții iar valoarea acesteia a fost de 1.200 lei/scroafă/an.

    Alte două ajutoare de stat, care nu vor fi sub formă de minimis, sunt cele pentru vaca de carne și bivolițe, în cuantum de 100 de euro pe cap de animal, și un alt ajutor de stat pentru sectoarele creșterii porcilor și păsărilor, sprijin propus la de 100 euro/UVM pentru crescătorii de păsări și de porci.

    Ce sunt ajutoarele de minimis

    Ajutorul de minimis este un sprijin acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciții financiare, exercițiul financiar în cauză și două exerciții financiare precedente, nu depășește echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

    Sprijinul se aplică pe întreg teritoriul României iar Ministerul Agriculturii anunță anual printr-un proiect de hotărâre care are nevoie de aprobarea Guvernului care sunt condițiile specifice pentru fiecare sector în parte.

    Plata unui ajutor de minimis se face până la sfârșitul anului în care acesta se aplică iar instituțiile prin care s-au primit cereri și s-a achitat acest tip de sprijin sunt Direcțiile Agricole și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!