• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție APIA pentru pășunat – 100 euro/vacă adultă. Condiții, termene, plăți

    Roxana Dobre -

    Subvenție APIA pentru pășunat, acolo unde încărcătura de animale la hectar este sub 1 UVM/ha. Plata nouă se acordă fermierilor ca ecoschemă, fiind introdusă din acest an în Planul Național Strategic, cu un cuantum estimat de 100 de euro pe UVM, deci încă 100 de euro la hectar pentru acea pășune. Solicitarea noii scheme de plată se va face la depunerea cererii unice de plată de anul viitor.

    PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Aceasta este noua ecoschemă introdusă în varianta 3.1 a PNS, cu modificările aprobate de Comisia Europeană în această lună. Noul sprijin este dedicat crescătorilor de animale din specia bovină (lapte și/sau carne).

    Condiții pentru noua subvenție APIA pentru pășunat

    Subvenție pentru pășunat. Condiții la APIA

    Prin ecoschema PD-27 – Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, fermierii vor fi sprijiniți pentru punerea în aplicare a angajamentelor privind bunăstarea animalelor care depășesc standardele obligatorii relevante care rezultă din legislația națională și europeană.

    Acest sprijin este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a aplicării măsurilor superioare de bunăstare a animalelor.

    Beneficiarii acestei ecoscheme sunt fermierii crescători de animale care au animalele înscrise în BND – Baza Națională , iar pentru eligibilitatea la această subvenție se iau în calcul doar efectivele de bovine, fără a fi precizată rasa acestora. Așadar, pot fi atât vaci de lapte, cât și vaci de carne sau metise.

    Pentru a încasa subvenția, practica solicitată constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an, cel puțin 6 ore pe zi.

    Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha. Astfel, încărcătura se poate asigura atât cu vaci adulte, cât și cu tineret și viței.

    Activitatea de pășunat va presupune verificarea faptului că animalele sunt pe suprafețe de pășunat și pășunează efectiv pe acestea. Suprafețele de pajiști permanente vor fi exploatate extensiv cu animale erbivore din specia de bovine.

    Fermierii care încasează această ecoschemă trebuie să aibă exploatația  autorizată/înregistrată sanitar-veterinar.

    Subvenția pentru pășunat. Termene pentru fermieri

    Fermierii trebuie să aibă în vedere mai multe termene pentru subvenție APIA destinată protejării pășunatului extensiv. Astfel, noua ecoschemă se accesează prin cererea unică de plată ce se depune anual la APIA în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări. PD-27 va putea fi solicitată la plată începând cu cererea unică pe anul 2024.

    Termenul de 120 de zile pentru pășunat este de asemenea important și trebuie avut în vedere de către crescători, acesta urmând să facă obiectul controalelor.

    La începutul anului viitor, la transpunerea modificărilor PNS în legislația națională este posibil să apară și alte termene importante pe care fermierii vor trebui să le respecte pentru a beneficia de plată.

    Subvenția APIA pentru pășunat se achită pentru vaci, indiferent de rasă

    Subvenția pentru pășunat. Cuantumuri, plăți

    Noua subvenție pentru pășunat beneficiază de un cuantum menit să compenseze o parte din pierderile fermierilor care practică pășunatul extensiv. Plata subvenției se calculează în funcție de numărul de animale eligibile – 100 euro/UVM. Cum încărcătura la hectar poate fi de maxim 1 UVM, rezultă că și plata maximă pe unitatea de suprafață, pe hectar, poate fi de până la 100 de euro la hectar.

    Pentru această ecoschemă, evaluarea din PNS indică o plată totală pentru 191.327 UVM/an, adică plafonul de plată alocat se apropie de 20 de milioane de euro.  Pentru următorii patru ani de cerere la APIA, bugetul total prevăzut la ecoschema PD-27 ajunge la 76.530.800 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!