• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Băcița Mărioara Băbu a primit titlul de Tezaur uman viu. Cum o recompensează statul în fiecare lună

    Angelica Lefter -

    Mărioara Băbu, cunoscuta băciță de la Stâna Ștefanu de pe Transalpina, se numără printre puținii români care au primit titlul de ”Tezaur uman viu”. Recunoașterea vine la pachet cu o indemnizație lunară de 11.000 de lei pe care beneficiara titlului o are asigurată până la finalul vieții. Recunoașterea a venit ca o apreciere a eforturilor susținute în promovarea și conservarea tradițiilor.

    Conform legislației recent modificate, o sumă lunară de peste 11.000 de lei, în calitate de indemnizație de merit, este destinată celor care dețin titlul de ”Tezaure umane vii”. Această compensație se va acorda pe toată durata vieții acestor beneficiari printre care se numără și băcița Mărioara Băbu, din județul Gorj, proprietara renumitei stâne ”Ștefanu” de pe Transalpina.

    Titlul de ”Tezaur uman viu” este conferit pe viață, fiind personal și netransmisibil, și este acordat de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, conform unui comunicat oficial.

    Citiți și: Stâna Ștefanu de pe Transalpina și-a redeschis porțile, după ce anul trecut a ars din temelii

    Proprietara Stânei Ștefanu a primit titlul de ”Tezaur uman viu” (foto: Facebook/Stâna Ștefanu)

    Indemnizație lunară pentru românii ”Tezaur uman viu”

    Persoanele distinse cu titlul de ”Tezaure umane vii” au dreptul să primească o indemnizație de merit în domeniul culturii, conform unei hotărâri adoptate de Guvern recent, luni, pe 18 decembrie.

    Aceste compensații de merit sunt destinate unor personalități remarcabile din domeniul științei, culturii și sportului din România. Numărul total al acestor indemnizații, adică 1.650, este stabilit prin lege și distribuit în diverse sectoare, potrivit pandurul.ro.

    Pentru a fi eligibile, aceste persoane trebuie să îndeplinească două criterii esențiale: să aibă o vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial și să prezinte merite excepționale în realizarea, interpretarea, păstrarea, transmiterea, punerea în valoare sau crearea elementelor din patrimoniul cultural imaterial.

    În decursul acestui an, 15 români au primit prestigiosul titlu de ”Tezaur Uman Viu”, printre ei și Mărioara Băbu. Băcița este primul gorjean care a fost onorat cu această distincție, care vine ca o apreciere a eforturilor susținute în promovarea și conservarea tradițiilor.

    Băcița Mărioara Băbu, declarată ”Tezaur uman viu” (foto: pandurul.ro)

    Mărioara Băbu: ”Nu mă gândeam că voi obține titlul, este o muncă din copilărie”

    Luată prin surprindere, Mărioara Băbu s-a arătat surprinsă și bucuroasă de faptul că a primit o asemenea distincție, dar și că va beneficia de o recunoaștere financiară a muncii pe care o depune în promovarea tradițiilor din oieritul românesc, inclusiv a produselor tradiționale de la stână, precum tocanul de oaie.

    ”Nu mă gândeam că voi obține vreodată acest titlu. Este o muncă din copilărie. Provin dintr-o familie de crescători de animale din Valea Jiului, cu bunică din Poiana Sibiului. Am crescut pe lângă ea până la 9 ani. M-a învățat multe rețete ciobănești care sunt pe cale de dispariție astăzi”, a mărturisit băcița.

    Mărioara Băbu este cunoscută pentru preparatele sale tradiționale precum balmoșul, tocanul de oaie, laptele covăsit sau jintița, pe care le pregătește cu aceeași pasiune și autenticitate ca acum peste 50 de ani.

    Distincția de Tezaur Uman Viu i-a fost înmânată de către Gabriela Rusu Păsărin, iar la ceremonie a fost subliniată contribuția deosebită a băciței la promovarea culturii gastronomice românești. Indemnizația de merit poate fi acordată doar persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani.

    Citiți și: A ars Stâna Ștefanu de pe Transalpina! Ciobanii cred că focul a fost pus intenționat!

    Stâna Ștefanu de pe Transalpina, unul dintre locurile care au păstrat cel mai bine tradiția oieritului românesc, reprezentând și un valoros obiectiv turistic, poziționat în zona muntoasă a județului Gorj, a ars în totalitate în anul 2020.

    Cu toate acestea, încă de pe atunci băcița Marioara Băbu, a anunțat că va continua să păstreze tradiția oieritului și a stânei din zona muntoasă și a promis că va reface locația.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români