• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii din Bulgaria: Sprijinim cererea României de derogare la GAEC 7 și la GAEC 8

    Violina Gorcinschi -

    Ministrul Agriculturii și Alimentației bulgar, Kiril Vatev, a anunțat că Bulgaria își oferă sprijinul României în solicitarea adresată Comisiei Europene de a se da derogare de la prevederile pentru ecocondiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8.. Respectarea celor două standarde presupune limitări dezavantajoase, cu pierderi pentru agricultori. Se așteaptă ca decizia finală să fie luată de Comisia Europeană la jumătatea lunii ianuarie.

    Bulgaria sprijină România în solicitarea de renunțare la o parte din codul UE pentru bune condiții agricole și de mediu, GAEC 7 și GAEC 8, adresată Comisiei Europene, potrivit Sinor.bg.

    „Pe lângă noi, alte țări din Uniunea Europeană au propuneri în această direcție”, a anunțat ministrul Agriculturii și Alimentației Kiril Vatev.

    Bulgaria, în sprijinul României în demersul de a renunța la GAEC 7 și la GAEC 8

    România va fi susținută de Bulgaria în demersul de a renunța la GAEC 7 și 8. Respectarea celor două standarde GAEC 7 (pentru respectarea rotației culturilor) și GAEC 8 (condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, pârloagă), este efectuată de fermieri din țări individuale și în prezent. În același timp, caracteristicile geografice îi dezavantajează pe fermieri. De aceea, se așteaptă să înceapă negocierile cu Comisia Europeană, astfel încât eco-regulile să fie aplicate în funcție de condițiile locale.

    Decizia finală va fi luată probabil, de Comisia Europeană după jumătatea lunii ianuarie, când țările individuale vor trimite UE rapoartele lor privind implementarea Planurilor Strategice în primul an de implementare a acestora.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul Agrifish de la Bruxelles

    Ministrul Barbu a reluat solicitarea României în Consiliul Agrifish din 10-11 decembrie

    Vă reamintim că la ultima reuniune a miniștrilor Agriculturii din statele UE, Consiliul Agrifish, în perioada 10-11 decembrie, Florin Barbu, ministrul Agriculturii din România, a solicitat, încă o dată, oficial, Comisiei Europene să acorde derogare fermierilor români pentru GAEC 7 și GAEC 8.

    Ministrul Barbu, a menționat în Consiliul Agrifish, că problema derogărilor a fost expusă de către România în Consiliul din 25 iulie 2023, unde 15 state membre au susținut necesitatea aplicării. Cu toate acestea, Comisia Europeană a luat act de această solicitare oficială dar fără a reacționa. Mai mult, România a transmis solicitări, în scris, prin care s-a cerut stadiul analizei și deciziei, la care nu au fost primite răspunsuri.

    Până la acest moment, Comisia nu a înaintat nicio propunere legislativă Consiliului sau Parlamentului și nici nu a emis un act de punere în aplicare, deși recunoaște menținerea problemelor cauzate de conflictul armat prin emiterea altor acte normative.

    ”România ia în calcul protejarea fermierilor români și în anul 2024, prin norme de reglementare interne, cum au fost prevăzute de către Comisie pentru anul 2023 în Regulamentul privind stabilirea unor derogări de la aplicarea standardelor GAEC. România nu a luat decizii unilaterale până acum, fără consultarea Comisiei Europene!”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, în cadrul intervenției oficiale pe care a avut-o la Consiliul Agrifish.

    Solicitare din partea fermierilor din AAC, susținută de încă 13 organizații din 9 state membre

    O solicitare privind derogările de la prevederile GAEC 7 și GAEC 8 pentru anul de cerere 2024 a fost transmisă de către fermierii români, prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Comisarului European pentru Agricultură Janusz Wojciechowski și Miniștrilor Statelor Membre. Adresa inițiată de AAC a fost semnată de de către încă 13 organizații de fermieri din 9 state membre ale Uniunii Europene: Spania, Polonia (patru organizații), Croația, Slovenia (două organizații), Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania și Letonia.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români