• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de gripă aviară într-o mare fermă de găini ouătoare din România

    Oana Timar -

    Focar de gripă aviară într-o mare fermă de găini ouătoare din România. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la cadavrele de păsări dintr-o exploatație comercială de găini ouătoare cu un efectiv de 73.583 de capete, din localitatea Piscani, județul Olt, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

    Imediat de la anunțarea suspiciunii de gripă aviară la ferma de găini ouătoare, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului.

    Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituția Prefectului Olt și a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, care a adoptat măsuri pentru combaterea și stingerea focarului de gripă aviară.

    Ferma unde s-a confirma gripa aviară este localizată în județul Olt

    Focar de gripă aviară în Olt. Toate păsările din focar vor fi eliminate

    Conform procedurilor, păsările vor fi eliminate din focar, cadavrele vor fost ecarisate împreună cu resturile de furaje și așternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor și a deșeurilor, se va proceda la efectuarea dezinfecției.

    În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3 km) şi de supraveghere (10 km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent, iar în cazul celor sălbatice s-a apelat și la ajutorul asociației de vânători pentru a supraveghea zona.

    Zona de protecție (3 km) cuprinde localitățile Scornicești, Mogoșești, Piscani, Jitaru și Fondul cinegetic 8 Scornicești.

    Zona de supraveghere (10 km) cuprinde localitățile: Constantinești, Scornicești, Rusciori, Teiuș, Șuica, Mărgineni Slobozia, Chițeasca, Bircii, Bălțați, Mihăilești Popești, Negreni, Potcoava Fălcoeni, Optași-Măgura, Tătulești, Priseaca, Oporelu și trei exploatații comerciale de suine. Tot în acest areal intră și fondurile cinegetice 10 Optași, 11 Potcoava, 7 Priseaca, 6 Oporelu, 9 Tătulești.

    În județul Olt sunt nouă exploatații comerciale de găini ouătoare, șase exploatații comerciale de păsări de carne și două exploatații comerciale de prepelițe. Unitățile au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

    Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent și ancheta epidemiologică este în desfășurare.

    Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subroduse obţinute doar de la animale sănătoase.

    ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor