• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa cerealelor azi. Cinci informații de interes – marți, 26 decembrie 2023

  Oana Timar -

  Știri din piața cerealelor – informații importante pe final de an cu privire la bursele de mărfuri agricole, dar și deciziile care pot influența evoluția prețurilor în perioada următoare.

  Chiar dacă de Crăciun bursele sunt închise și nici pe piața românească nu se fac tranzacții cu cereale, finalul de an nu este deloc unul liniștit, nici pentru traderi, nici pentru fermieri.

  Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4

  Ucraina: Investiții uriașe în porturile de la Dunăre

  În primele 11 luni din 2023, transbordările în porturile dunărene s-au ridicat la 31 de milioane de tone, ceea ce reprezintă un record absolut, a anunat premierul Ucrainei Denys Shmyhal (Denis Șmîhal) în cadrul ședinței de Guvern din 22 decembrie.

  „Investițiile totale în infrastructura porturilor dunărene s-au ridicat deja la circa 100 de milioane de dolari. 23 de noi terminale de transbordare de marfă au fost deschise în detrimentul investițiilor private”, a spus Shmyhal.

  El a amintit că în acest an Ucraina a închis în sfârșit dosarul de conflict de 20 de ani cu România privind îndeplinirea cerințelor Convenției ESPO în timpul construcției canalului Dunăre-Marea Neagră. Potrivit premierului ucrainean, această istorie a avut un impact negativ asupra proceselor de integrare europeană și de dezvoltare a proiectelor de infrastructură.

  Rusia: Recoltă de 142,6 milioane de tone de cereale

  Recolta de cereale a Rusiei în 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât recolta record din 2022, dar totuşi a doua cea mai mare recoltă din istorie, conform datelor oficiale publicate luni, transmite Reuters. Rusia își asumă și recolta pe care o preia din teritoriul ucrainean ocupat.

  Conform datelor furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică), recolta de grâu s-a ridicat la 92,77 milioane de tone, în scădere de la 104,23 milioane de tone în 2022.

  „Vom avea a doua mare recoltă de cereale din întreaga istorie a ţării. Potrivit estimărilor noastre, recolta va fi de cel puţin 142 milioane de tone. Aceasta ne va permite atât aprovizionarea pieţei interne cât şi să trimitem cantităţi mari de cereale către partenerii externi”, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev într-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaya Pravda.

  Comparativ, în 2022 recolta de cereale a Rusiei a atins un maxim istoric de 157,61 milioane de tone.

  Ucraina a anunţat deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia

  Ucraina a anunţat pe 24 decembrie deblocarea unui punct de trecere a frontierei cu Polonia, Sheghini-Medyka, la două zile după o întrevedere, la Kiev, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi noul şef al diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, pentru a găsi o soluţie.

  „Circulaţia camioanelor a fost reluată: agricultorii polonezi îşi încetează blocada în faţa postului de control de la Medyka” (sud), a anunţat poliţia de frontieră ucraineană, într-un comunicat pe Telegram.

  Blocada „a luat sfârşit la ora 09:30 (07:30 GMT), iar „înregistrarea, precum şi trecerea camioanelor care intră în Ucraina se efectuează ca de obicei”.

  Potrivit viceministrul Ministerului Politicii Agrare al Poloniei, Michal Kolodziejczak, fermierii polonezi au fost de acord să deblocheze granița, cu cererea pentru cea mai rapidă implementare a trei cerințe:

  Export record de soia din Brazilia

  Pentru prima dată în istorie, Brazilia a exportat peste 100 de milioane de tone de boabe de soia

  La începutul acestei luni, Brazilia a exportat deja aproximativ 1,99 milioane de tone de boabe de soia, ducând totalul în 2023 la aproximativ 100,02 milioane de tone.

  Acest indicator a depășit deja recordul anterior de 86,1 milioane de tone, pe care țara l-a atins în 2021.

  Realizarea noului record s-a datorat unei recolte de soia fără precedent în Brazilia (aproximativ 155 de milioane de tone) și cererii puternice din partea importatorilor principali (în primul rând din China), care au profitat de prețurile mai mici pentru a-și face stocuri.

  În plus, accelerarea exporturilor de soia din Brazilia a fost facilitată de o secetă severă în Argentina, care a dus la o reducere semnificativă a producției interne de semințe oleaginoase și la o creștere bruscă a importurilor acesteia din Brazilia.

  Exporturile agricole din Ucraina au ajuns anul acesta la 20 de miliarde de dolari

  În ianuarie-noiembrie 2023, Ucraina a exportat produse agricole în valoare de 19,664 miliarde USD (+7% față de aceeași perioadă a anului trecut), potrivit datelor prezentate de Institutul de Economie Agrară de la Kiev.

  „Baza exporturilor agricole ale țării noastre sunt în mod tradițional cereale și oleaginoase, ulei, reziduuri din industria alimentară, carne și produse secundare, care reprezintă 87% din valoarea sa”, se arată în mesaj.

  În același timp, produsele agricole reprezintă 60% din totalul exporturilor Ucrainei.

  Importul de produse agricole pentru perioada ianuarie-noiembrie 2023 este de 6.217 milioane USD (+ 16% față de cifra de anul trecut). Cele mai importate mărfuri sunt din categoriile pește și fructe de mare, fructe și fructe de pădure, băuturi alcoolice și nealcoolice.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile!

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară