• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România riscă penalizări din partea UE pentru zahărul alb comercializat fără cote

    agrointeligenta.ro -

    În acest moment, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a aprobat, prin ordin de ministru, cotele de zahăr pentru anul de piaţă 2014-2015, astfel că Uniunea Eupeană poate oricând să declanşeze procedura de infringement pentru ţara noastră.

    Penalizarea pe care România riscă să o plătească se ridică la 500 de euro pe tona de zahăr din cotă stabilită în 2007 la 104.600 tone, a declarat pentru Agerpres Mihail Dimitriu, vicepreședintele Patronatului Zahărului din România.

    „Este un fapt fără precedent faptul că o țară membră în Uniunea Europeană nu are alocată cota de zahăr în urma procesării sfeclei, în intervalul anului de piață 2014-2015. În acest an, cota de zahăr nu a fost alocată prin ordin de ministru pentru că s-a produs un scurt circuit”, a declarat Dimitriu.

    Potrivit acestuia, anul trecut, MADR, în baza unui istoric de realizare a cotelor între fabrici, a transferat fiecărui procesator de sfeclă din România cotele de zahăr, pe baza realizărilor din 2007, conform unui regulament european. O fabrică de zahăr a fost nemulțumită, deși nu și-a realizat cota și a dat ministerul în judecată. „Din cauza acestui fapt, din primăvară, situația trenează în instanță, iar MADR nu și-a asumat responsabilitatea să aloce până în momentul de față cota de zahăr care trebuia alocată până la 1 octombrie, înainte de începerea noului an de piață. Sperăm ca în scurt timp să deblocăm această situație pentru că este foarte gravă”, a arătat vicepreședintele Patronatului Zahărului din România.

    Referitor la această situaţie, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul său o informare în care admite că „nu există reglementare expresă privind repartizarea cotelor de zahăr la nivel naţional, ceea ce poate atrage penalizarea României de către UE pentru zahărul alb comercializat fără cote.”

    „În prezent suntem în situaţia în care litigiul privind anulabilitatea Ordinului nr. 707/2013 se va soluţiona definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar potirivit prevederilor art. 20 alin.(2) din Legea nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, „Recursul suspendă executarea” sentinţei instanţei de fond. Însă dispoziţiile privind suspendarea executării Ordinului nr. 707/24.07.2013 până la soluţionarea definitivă a cauzei pe fond, sunt aplicabile.

    Faţă de cele expuse, şi având în vedere faptul că reglementarea anterioară, Ordinul nr. 182/2011 este abrogat, Ordinul nr. 707/2013 este suspendat şi anulat în primă instanţă, apreciem că, pentru anul de comercializare 2014-2015 nu există reglementare expresă privind repartizarea cotelor de zahăr la nivel naţional, ceea ce poate atrage penalizarea României de către UE pentru zahărul alb comercializat fără cote”, se arată în informarea MADR.

    „Având în vedere dispoziţiile din Constituţia României, republicată, conform cărora prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, considerăm că, în prezenta situaţie sunt aplicabile prevederile art. 136 alin. (2) din Regulamentul PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, în conformitate cu care „cota repartizată fiecărei întreprinderi este egală cotei repartizate întreprinderii respective, în temeiul Regulamentului (CE) NR.1234/2007, de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) pentru anul de comercializare 2010/2011”, concluzionează Ministerul agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor