• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul cerealelor va continua să scadă în 2024 – fermierii și analiștii sunt pesimiști

  Oana Timar -

  Bursa de cereale s-a deschis și-a reluat activitatea, iar primele tranzacții au confirmat temerile specialiștilor și ale fermierilor: cererea este limitată, așa că prețurile își mențin tendința de scădere. Ușoară, dar totuși scădere.

  Pe bursa europeană de la Paris, grâul MATIF se luptă să mențină pragul de 220 de euro la începutul anului 2024. Motivul este presiunea masivă a prețurilor la export. În același timp, euro a urcat la un nivel maxim din jumătate de an, ceea ce face exporturile mai scumpe. În timp ce plouă non-stop în Europa de Vest, vremea blândă ajută recoltele de iarnă la Marea Neagră, apreciază dr. Olaf Zinke într-o analiză pentru Agrarheute.com.

  Prețul porumbului MATIF a început anul la 198 de euro pe tonă, în timp ce prețul rapiței MATIF este puțin sub 430 de euro pe tonă.

  La acest moment, volumul tranzacțiilor este redus, specific începutului de an, dar lucrurile ar trebui să intre în normal la sfârșitul acestei săptămâni.

  Vremea extrem de umedă și scăderea suprafețelor semănate cu grâu din Europa de Vest continuă să fie o problemă centrală pe piețe, dar până acum nu au reușit să oprească scăderea prețurilor, cu atât mai puțin să o inverseze.

  Motivul: iarna deosebit de blândă și umedă favorizează dezvoltarea noii recolte din 2024 în bazinul Mării Negre, spun analiștii.

  De asemenea, analiştii de la Agritel se aşteaptă ca în „a doua jumătate” a anului de comercializare curent, exporturile de grâu franceze şi europene să rămână în continuare în urma volumelor necesare unei creşteri de preţ.

  Citiți și: Fermier-trader: Cum se formează prețul cerealelor în portul Constanța

  Prețul cerealelor în portul Constanța la început de an

  Prețul cerealelor în portul Constanța la început de an

  Competitivitate slabă a exporturilor europene rămâne principala problemă pentru o redresare a prețurilor. Cu toate acestea, presiunea prețurilor în Europa provine din oferta constant ridicată din Rusia și Ucraina pe piețele internaționale.

  Prețul cerealelor în portul Constanța rămân deocamdată neschimbate de la finalul anului trecut. Grâul FOB Constanța este la 208 euro pe tonă cu parametrii de panificație și la 194 de euro pe tonă la calitate de furaj.

  Porumbul FOB Constanța a deschis anul cu 189 de euro pe tonă, în timp ce rapița FOB Constanța, are un preț de 395 euro pe tonă. Semințele de floarea-soarelui au în portul Constanța un preț de 425 de dolari pe tonă.

  Prețurile estimative DAP Portul Constanța (EUR/mt)

  1

  Grâ

  208.00

  2

  Grâu furajer

  194.00

  3

  Porumb

  189.00

  4

  Orz

  165.00

  5

  Rapiță

  395.00

  6

  Floarea soarelui

  425.00 $/t

  7

  Șrot de soia

  575.00 $/t

  Rusia continuă să își extindă cota de piață

  Potrivit Institutului Rus de Studii de Piață Agricolă (IKAR), ponderea Rusiei în comerțul global cu grâu ar putea crește la 25% în sezonul curent (iulie 2023 – iunie 2024) de la 22% în sezonul precedent.

  „Cota record a Rusiei în comerțul global cu grâu este de așteptat să atingă 25% (22% anul trecut). Ca o comparație, ponderea UE este de 11%, ponderea combinată a SUA și Canada este de 20%, în timp ce ponderea combinată a Australiei, Argentinei și Ucrainei este de 22%”, raportează analiștii.

  Citiți și: Rusia va stabili un nou record la exportul de cereale

  Exporturile de cereale din Rusia sunt de așteptat să fi atins un maxim istoric de 36,7 milioane de tone în prima jumătate a sezonului (iulie-decembrie) (29,8 milioane de tone anul trecut), inclusiv 26,9 milioane de tone de grâu (23,8 milioane de tone în perioada precedentă). an), 4,4 milioane de tone de orz (3,3 milioane de tone anul anterior), 2,7 milioane de tone de porumb (1,2 milioane de tone anul precedent), estimează ICAR.

  Recolta brută de cereale și leguminoase boabe de toate categoriile în 2023 a fost de 142,6 milioane de tone greutate netă, a raportat Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) la sfârșitul anului. Recolta de grâu a totalizat 92,8 milioane de tone.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară