• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familie de fermieri, ”jumulită” de inspectori Antifraudă care au cerut mită bani și brânză de oaie

    Oana Timar -

    Famile de fermieri ”jumulită” de  doi inspectori Antifraudă. Un crescător și soția sa au fost obligați de doi inspectori de la Antifraudă să își dea ultimii bani din casă, dar și brânză de oaie pentru a scăpa de o posibilă amendă cu care au fost amenințați pentru necompletarea corespunzătoare a unor acte. Inspectorii Antifraudă au fost condamnați la finalul anului trecut pentru luare de mită.

    Pe 28 decembrie 2023, Tribunalul Brăila i-a condamnat pe C.T. și N.V., doi inspectori Antifraudă de la Direcția Regională Antifraudă Constanța, la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă, potrivit Adevărul.

    Faptele s-au petrecut la începutul lunii iulie 2020, când o familie de crescători de animale din județul Brăila s-a trezit la poarta casei cu doi inspectori Antifraudă, care le-au cerut atestatul de producător şi carnetul de comercializare pentru verificare.

    Inspectorii le-au spus că nu au completat corespunzător rubricile din carnet şi sunt pasibili de amendă între 20.000 de și 50.000 de lei, iar în următoarele două zile vor trebui să se prezinte la sediul Antifraudă de la Constanța cu documentele amintite anterior pentru a se verifica dacă s-au remediat deficiențele constatate.

    Cei dou inspectori au dat de înțeles fermierului că poate scăpa de amendă dacă „vezi cum faci mata ca să fie bine!”

    Speriați, cei doi soți le-au dat inspectorilor Antifraudă suma de 800 de lei, toți banii pe care îi aveau în casă la acel moment. Le-au promis inspectorilor și mai multe calupuri de brânză de oaie și după câteva zile aceștia au venit să le ia.

    „După ce i-a remis inculpatului suma de bani sus-menționată, atitudinea acestuia s-a schimbat radical, acesta învățându-l pe martor să meargă cu documentele la Primăria din localitate pentru a le actualiza, făcându-i precizarea că nu mai este necesară deplasarea la sediul Antifraudă de la Constanța. De asemenea, acesta nu a mai pomenit nimic de sancțiunea contravențională de 20.000 – 50.000 lei şi a ținut să-i spună că va reveni peste două-trei zile pentru a reverifica documentația pe care o controlase și pentru a lua brânza despre care îi spusese martorul”, au stabilit anchetatorii.

    Inspectori ANAF Antifraudă (foto cu caracter ilustrativ)

    Familia de fermieri a depus plângere penală la poliție

    În timp ce îi verifica documentele în timpul primului control, C.T. l-a întrebat pe crescătorul de animale dacă are cunoştinţă de alte persoane din localitate care să fi fost înşelate de un individ cu care acesta din urmă avea un litigiu, fiind păgubit cu suma de 90.000 de lei.

    Inspectorul Antifraudă s-a dat astfel singur de gol, pentru că acele informații nu puteau fi aflate decât din dosarul de înșelăciune pe care polițiștii îl instrumentau și unde crescătorul de animale avea calitatea de parte vătămată.

    De altfel, așa le-a venit ideea celor doi inspectori Antifraudă să îi ceară mită crescătorului de animale. Suspectând că este ceva în neregulă, familia de crescători de animale a depus plângere penală la Poliție și a vorbit cu un avocat în legătură cu cele întâmplate.

    Nu mică le-a fost mirarea să afle că cei doi care dăduseră buzna în curtea lor erau chiar inspectori Antifraudă la Direcția Regională Antifraudă Constanța și veniseră special la Brăila ca să îi extorcheze de bani.

    Crescătorul de animale a acceptat testul cu detectorul de minciuni

    C.T. și N.V. au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, dar au negat constant acuzațiile. De amintit este și faptul că N.V. a fost condamnată anterior la 5 luni închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar a fost lăsată să lucreze în continuare la Antifraudă.

    Crescătorul de animale a acceptat să fie supus la testul cu detectorul de minciuni, iar acesta a relevat că nu a mințit. Cei doi inspectori Antifraudă au acceptat inițial testarea cu poligraful, dar ulterior i-au spus procurorului că suferă de anumite afecțiuni psihice care îi împiedică să participe la această procedură judiciară.

    „Inculpaţii au pretins (prin solicitări codificate de exprimare însă în mod neechivoc) şi primit suma de 800 de lei. Inculpaţii au acceptat promisiunea (au consimţit, au fost de acord, conform probelor de la dosarul cauzei), la data de 07.07.2020, de a primi o cantitate de brânză, pe care au primit-o, la data de 09.07.2020. Inculpaţii au exercitat presiuni asupra martorilor în aceleaşi circumstanțe de loc şi de timp, spunându-le acestora, în mod repetat, că documentele cerute spre verificare nu sunt bine completate şi din această cauză sunt pasibili de o sancţiune contravenţională considerabilă (între 20.000 de lei şi 50.000 de lei) şi că este necesară prezenţa acestora la sediul DRAF 2 Constanţa, după care au lăsat să se înțeleagă, tot în mod repetat, că există o modalitate alternativă de soluţionare a problemei, respectiv remiterea de către martori a unei sume de bani”, este concluzia fără echivoc a instanței de judecată, care a decis să îi condamne pe cei doi inspectori Antifraudă pentru luare de mită.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Subvențiile APIA în decembrie – plan de plăți și termene pentru fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă