• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFIR: Fonduri europene achitate în conturile fermierilor. Intervenții deschise acum

  Roxana Dobre -

  Banii europeni care au ajuns în conturile fermierilor și beneficiarilor de subvenții. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat care sunt sumele la zi plătite până în prezent dar și ce intervenții sunt active la 9 ianuarie.

  AFIR a anunțat astăzi, marți – 9 ianuarie că gradul de absorbție a fondurilor europene acordate României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este în prezent de 86% în programarea financiară 2014 – 2020, inclusiv în perioada de tranziție 2021 – 2022. Procentul reprezintă valoarea plăților efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportată la alocarea totală de 12,7 miliarde de euro.

  Din totalul plăților efectuate de AFIR, s-au decontat 5,77 miliarde de euro pentru proiectele de investiții selectate pentru finanțare iar 5,1 miliarde de euro s-au acordat fermierilor care au beneficiat de plățile directe pentru măsurile de mediu și climă.

  Citiți și: AFIR: S-au epuizat fondurile europene pentru drumuri agricole și comunale

  Bani pentru fermieri, achitați prin AFIR

  AFIR: 120.689 solicitări de finanțare pentru investiții în valoare de 12,5 miliarde de euro

  Conform comunicatului transmis de agenție, în perioada de programare financiară 2014 – 2020, extinsă la nivel european până în 2022, AFIR a primit 120.689 solicitări de finanțare pentru investiții în valoare de 12,5 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție, au fost încheiate, în limita fondurilor disponibile contracte de finanțare cu 96.140 de beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală, pentru suma totală de peste 7,2 miliarde de euro (sunt incluse și proiectele din perioada de tranziție PNDR 2013 și PNDR 2020).

  În anul 2023, AFIR a plătit beneficiarilor proiectelor de investiții și ai plăților directe compensatorii 1,487 miliarde de euro, depășind previziunea de plată pentru întreg anul calendaristic 2023.

  Citiți și: După aderarea la UE, Ucraina va deveni cel mai mare beneficiar de subvenții fonduri în agricultură

  Plăți de 626 milioane de euro pentru anul financiar european 2023 

  Totodată, pe 15 octombrie 2023, Agenția a închis anul financiar european 2023 (16 octombrie 2022 – 15 octombrie 2023) cu plăți de peste 626 milioane de euro – ținta de absorbție aferentă plăților PNDR pentru măsurile de investiții fiind de 502,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă nu doar realizarea, ci depășirea obiectivului asumat. Suntem astfel la 124% grad de realizare.

  „Acești bani reprezintă angajamentul nostru constant față de dezvoltarea durabilă a mediului rural. Am susținut proiecte esențiale în agricultură, infrastructura rurală și în diversificarea economiei locale. Prin implementarea tehnică și financiară a FEADR, AFIR a facilitat accesul la resurse esențiale pentru comunitățile rurale, stimulând inovația, modernizarea și competitivitatea în sectorul agricol. Aceste plăți reprezintă o etapă importantă în susținerea dezvoltării economice și sociale durabile în mediul rural, contribuind la consolidarea unei agriculturi moderne și a unei infrastructuri adecvate pentru fermieri și comunitățile locale din întreaga țară” a declarat George Chiriță, Director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

  Până în acest moment, AFIR are în portofoliul său 80.090 de proiecte finalizate, în valoare de 4,13 miliarde de euro. Proiectele aflate în derulare, respectiv 16.050 proiecte, unele întârziate ca urmare a impactului pandemiei covid-19 pe care am traversat-o, sau a majorării plăților la materialele de construcție dar și a modificărilor legislative în domeniul achizițiilor publice, trebuie finalizate în perioada următoare până la finalul anului 2025.

  Pentru proiectele de investiții care au avut stadiul implementării de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, perioada de execuție a proiectelor se poate prelungi astfel ca ultima plată prin PNDR 2020 să se poate face până la data limită, respectiv decembrie 2025.

  „La nivelul Agenției se aplică o monitorizare riguroasă pentru identificarea proiectelor care pot solicita în mod justificat prelungirea contractelor, precum și o serie de măsuri în vederea simplificării modalității de decontare pentru ultima tranșă de plată, în special pentru proiectele care prevăd lucrări de construcții și montaj” a precizat George Chiriță.

  Pentru stabilirea încadrării proiectelor în condiția sus-menționată, se analizează dacă în cadrul proiectului au fost realizate plăți de minimum 30% din valoarea eligibilă, fiind luate în calcul atât plățile efectuate de către AFIR către beneficiar, cât și plățile beneficiarilor către furnizori de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv plățile în avans efectuate de beneficiari către contractori. În stabilirea gradului de implementare a proiectului pe baza criteriilor menționate nu este luat în calcul avansul plătit de AFIR către beneficiar.

  Stadiul implementării fondurilor nerambursabile acordate prin PS PAC 2027

  Începând din 2023, AFIR gestionează Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027) cu o alocare de 5,87 miliarde de euro, din care finanțarea Uniunii Europene prin FEADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, este de peste 5 miliarde de euro.

  În acest exercițiu financiar derulat în perioada 2023 – 2027, AFIR va gestiona 38 de intervenții, finanțate din FEADR și de la bugetul de stat, din care 11 intervenții sunt pentru măsurile de mediu și climă care sunt delegate către colegii de la APIA și pentru care AFIR va efectua plățile, ca și în programarea 2014 – 2020.

  „Subliniem faptul că în această programare financiară concurența pentru banii din Planul Strategic va fi semnificativă, cu atât mai mult cu cât potențialii beneficiari cunosc bine mecanismul de accesare și de implementare a fondurilor europene, mulți dintre ei au deja experiență cu finanțările gestionate de AFIR și sunt pregătiți. Acest lucru se va transpune și într-o presiune ridicată în etapa de depunere și de selecție” , a menționat Directorul general al AFIR.

  Primele sesiuni deschise din noul PAC. Fondurile pentru tineri fermieri – epuizate pentru zona montană

  Primele sesiuni de primire a cererilor de finanțare prin PS PAC 2027 au fost lansate la începutul lunii noiembrie a acestui an pentru intervențiile DR 27 – Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricole, DR 28 – Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, precum și pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

  Fondurile pentru tinerii fermieri din zona montană au fost primele care s-au epuizat, mai exact pe data de 6 decembrie 2023, înainte de data de închidere a sesiuni, respectiv 31 ianuarie 2024. S-au depus 1.879 de cereri de finanțare, a căror valoare cumulată a ajuns la 131,5 milioane de euro, fiind depășit plafonul stabilit pentru această sesiune de 112,8 milioane de euro.

  AFIR devine agenție multi-fond, din  2024

  Tot din acest an, AFIR devine agenție multi-fond, instituția reușind să-și optimizeze activitatea și, prin eforturi considerabile ale întregului personal, să gestioneze în această perioadă de programare financiară 3 Fonduri europene de finanțare a agriculturii și a mediului rural:

  – Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) susținut și cu fonduri din Instrumentul de Relansare al Uniunii Europene (EURI), gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR);
  – Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene (MRR) prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și pentru finanțarea Investiției 7 de Ministerul Educației (MEd);
  – Fondul pentru Modernizare prin Banca Europeană de Investiții (BEI), gestionat de Ministerul Energiei (MEn).

  Suplimentar, AFIR se ocupă și de implementarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, în perioada 2023 – 2026 prin Schema de ajutor de stat INVESTALIM, care dispune de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat. Alocarea anuală pentru finanțarea proiectelor este de aproximativ 147,5 milioane euro.

  Sesiune 2023 s-a închis în data de 27 decembrie 2023, ajungând la un procent al solicitărilor de peste 400% din alocarea totală a sesiunii. Astfel, de la deschiderea sesiunii în data de 27 octombrie 2023, s-au depus 49 de cereri prin care se solicită peste 613 milioane de euro, dintr-o alocare totală de 147,5 milioane de euro.

  Sesiuni pentru care se pot depune proiecte prin AFIR, în prezent

  În prezent, sesiunile active pentru care solicitanții pot depune la AFIR cereri de finanțare sunt:

  Sesiuni active la AFIR, valabile la 9 ianuarie 2024


  Te-ar mai putea interesa

  Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial