• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AAC cere MADR să lanseze de urgență creditele agricole promise fermierilor

    Oana Timar -

    Organizațiile Membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF) au transmis astăzi, marți – 9 ianuarie, o adresă ministrului Agriculturii, Florin Barbu, în care solicită lansarea de urgență a creditelor agricole cu dobândă subvenționată.

    AAC îi readuce în atenție ministrului Barbu ”situația financiară dificilă în care se află majoritatea fermierilor din România. După un an 2023 marcat de secetă în multe județe, cu majorări la prețul inputurilor agricole, al motorinei, și cu un preț scăzut la produsele agricole, începutul anului îi găsește pe foarte mulți producători îndatorați, în prag de faliment”.

    ”Vă informăm că în urma discuțiilor avute, a negocierilor purtate, o parte importantă dintre furnizorii de inputuri au acceptat amânarea executărilor silite în baza introducerii noilor credite menite să sprijine fermierii. La acest moment, fără un calendar clar al disponibilității acestor finanțări, creditorii fermierilor nu mai sunt dispuși să înțeleagă situația delicată a acestora și vor începe din această lună să introducă acțiunile silite de recuperare a sumelor datorate, ceea ce va bloca financiar activitatea exploatațiilor chiar înainte de începerea campaniei agricole de primăvară, cu compromiterea întregului an agricol”, se arată în adresa AAC.

    Două tipuri de credite agricole, așteptate la început de an

    Documentul menționează că fermierii așteptau ca noile credite agricole să fie accesibile de la începutul acestui an, dar la acest moment nu sunt publicate nici măcar proiectele de acte normtive pentru reglementarea lor. ”În baza Cadrului de criză Ucraina, urmau să intre în vigoare la începutul acestui an două forme de creditare care să sprijine fermierii din România. Astfel, a fost anunțat în primul rând Creditul Fermierilor, o creditare dedicată fermierilor aflați în dificultate, cu o perioadă de rambursare de până la 5 ani și prin care aceștia au posibilitatea să acceseze capital de lucru până la 30% din cifra de afaceri, la o dobândă de 1,95%. Al doilea credit așteptat este cel pentru consolidarea și securizarea exploatațiilor în vederea achizițiilor de terenuri pe o perioadă de 20 de ani și care să includă, pe de altă parte, și finanțarea investițiilor pentru dezvoltarea fermelor, cu sume de până la 10 milioane de euro, pe o perioadă de 10 ani, cu dobândă de 2%”, arată organizațiile de fermieri care menționează și că ”ambele forme de creditare subvenționată, cu dobândă redusă pentru fermieri, sunt necesare a fi adoptate și funcționale în regim de urgență în contextul actual, pentru a salva fermele românești de la falimentul imediat”.

    În finalul adresei, AAC își exprimă speranța că ministrul Barbu și echipa tehnică din cadrul MADR va acționa în regim de urgență pentru accelerarea procedurilor de implementare a noilor credite pentru sectorul agricol. ”Vă asigurăm de toată disponibilitatea noastră pentru a soluționa orice neclarități împiedică, la acest moment, adoptarea cadrului legislativ pentru creditarea subvenționată a sectorului agricol. Ne reiterăm deschiderea pentru organizarea unei întâlniri de lucru în acest sens, dacă apreciați că este necesar. Important este ca noile credite să fie disponibile fermierilor cât mai repede, începând din această lună, pentru a putea evita un dezastru în agricultura românească în 2024”, încheie fermierii.


    Te-ar mai putea interesa

    Garda de Mediu controlează fermele agricole care au primit fonduri europene Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată

    Ultimele știri

    Fermierul Bogdan Costache a făcut profit cu primele 20 de hectare cultivate cu sorg Fermierii români, cu marfa în supermarket! Mesajul transmis de ministrul Barbu! Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale