Comisia Europeană a aprobat primele trei programe naționale pentru dezvoltare rurală. Al României, pe lista de așteptare
agrointeligenta.ro -Comisia Europeană a aprobat vineri primele trei programe naționale pentru dezvoltare rurală până în 2020. Primul PNDR care a primit OK-ul Comisiei Europene a fost cel al Poloniei care poate să demareze accesarea celor 13,5 miliarde de euro ce i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020.
PNDR-ul Poloniei va asigura dezvoltarea a 200.000 de ferme și va duce la creare a 22.000 de noi locuri de muncă și la constituirea a 1.800 de grupuri de producători. Mai mult, 30% din banii alocați vor fi folosiți pentru sprijinirea bunelor practici de mediu și climat.
Banii alocați Poloniei vor trebui folosiți pentru a continua dezvoltarea agriculturii din această țară, țintind mai ales schimbările în politica europeană a laptelui, a cărnii de porc și de vită, menținând însă stabilitatea în sectorul vegetal și al procesării. Schemele de suport incluse în PNDR sunt adresate mai ales fermierilor mici și mijlocii pentru a le stimula producția și pentru a o transforma într-o producție cu valoare adăugată mai mare. Un alt aspect pentru care vor trebui folosiți banii de la UE este găsirea unei soluții la fărâmițarea suprafețelor agricole prin stimularea asocierii, dar și încurajarea tinerilor să își pornească afaceri în mediul rural.
Un alt Program Național pentru Dezvoltarea Rurală aprobat de CE este cel al Austriei, unde o atenție deosebită a fost acordată alocării de fonduri pentru protejarea mediului. Astfel, circa 80% din bani vor trebui cheltuiți pentru protejarea biodiversității și pentru gestionarea durabilă a terenului agricol. Totodată, sunt incluse sume pentru specializarea a 600.000 de fermieri, dintre care jumătate ar trebui să beneficieze de facilități moderne, precum internet de mare viteză.
Danemarca are cel de-al treilea Program Național pentru Dezvoltare Rurală aprobat la finele săptămânii trecute de către Comisia Europeană. Danezii vor primi sume importante pentru inovații, în special pentru crearea de locuri de muncă ”verzi”, pentru a-și dubla suprafața pe care se face agricultură ecologică și pentru a investi în bune practici privind relația cu mediul înconujurător.
Conform reprezentanțiilor Comisiei Europene, până la finele anului, alte 6 PNDR-uri urmează să fie adoptate săptămâna care urmează, printre ele aflându-se, foarte probabil, și cel al României.