• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, Turcia și Bulgaria au semnat un acord comun pentru deminarea Mării Negre

    Roxana Dobre -

    România, Turcia și Bulgaria au semnat joi un acord privind lupta comună împotriva minelor marine din Marea Neagră, care amenință transportul maritim încă de la începutul războiului din Ucraina. Semnarea oficială a avut loc la Istanbul.

    Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat astăzi, joi – 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane, conform unui comunicat al MApN. Crearea Grupului operativ a fost iniţiată de Turcia în august 2023 cu misiunea principală de a asigura securitatea rutelor maritime din Marea Neagră faţă de minele plutitoare şi de a contracara ameninţarea reprezentată de mine apărută după începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

    Alături de ministrul român, la ceremonia de semnare au participat, din partea statelor inițiatoare, ministrul turc al apărării, Yaşhar Güler, și ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.

    Citiți și: Egiptul a început anul cu o achiziție de 420.000 tone de grâu din Rusia și Ucraina

    România, Turcia și Bulgaria au semnat joi, 11 ianuarie, un acord privind lupta comună împotriva minelor marine din Marea Neagră, care amenință transportul maritim încă de la începutul războiului din Ucraina (foto: mapn.ro)

    Angel Tilvăr: Securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România

    În cadrul ceremoniei oficiale de semnare a Memorandumului, oficialul român a evidențiat importanța acestui proiect pentru siguranța navigației în Marea Neagră, dar și pentru postura aliată de descurajare și apărare pe flancul estic.

    „Concretizarea acestui proiect a fost una dintre prioritățile mandatului meu, pentru că este responsabilitatea noastră, ca state riverane și membri ai NATO, să depunem toate eforturile pentru siguranța acestei mări, cu sprijinul și implicarea aliaților noștri. Agresivitatea și disprețul Federației Ruse față de normele de drept internațional fac din Marea Neagră nu doar o problemă regională, ci una cu implicații globale“, a afirmat ministrul Tîlvăr.

    Ministrul apărării naționale a subliniat că securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România, iar Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră va permite și altor state aliate și partenere să contribuie la această inițiativă.

    „Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea și angajamentul nostru comun în contracararea amenințărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Aștept cu încredere implicarea, pe viitor, a partenerilor NATO riverani, Grupurilor Navale Permanente ale NATO și a altor state aliate, consolidând astfel cooperarea și interoperabilitatea în asigurarea securității Mării Negre și a regiunii Euro-Atlantice. La nivel național, depunem eforturi să realizăm mai mult. Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziționate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generație, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor din Marea Neagră”, a evidențiat ministrul român.

    Citiți și: Ucraina a exportat peste 1 milion de tone de cereale și leguminoase în prima săptămână din 2024

    În abordarea problematicii esențiale a securității Mării Negre, Angel Tîlvăr a afirmat că și alte inițiative, precum misiunile de Poliție Aeriană ale NATO, au un rol important în menținerea securității regionale.

    „Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră față de valorosul nostru aliat, Turcia, pentru dislocarea recentă a patru aeronave F-16 și a 80 de militari la una dintre principalele noastre baze aeriene“, a spus ministrul Tîlvăr.

    Oficialul român a subliniat ca trebuie menținută toată atenția NATO asupra evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre unde, împotriva normelor dreptului internațional, Federația Rusă continuă atacurile nediscriminatorii care vizează infrastructura civilă ucraineană, fiind produse distrugeri semnificative, cu impact major asupra populației civile.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!