• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Donald Tusk se opune extinderii acordului de liber schimb cu Ucraina. Interesele fermierilor, o prioritate

    Violina Gorcinschi -

    Premierul Poloniei, Donald Tusk, împotriva extinderii acordului de liber schimb dintre UE și Ucraina. Comisia Europeană va propune prelungirea, până în iunie 2025, a suspendării taxelor de import pentru produsele din Ucraina, lucru față de care mai multe țări UE, în special cele vecine, se opun. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a fost categoric în această chestiune, invocând prioritatea intereselor fermierilor săi. După trimiterea scrisorii comune de către România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, aprobarea prelungirii măsurii a fost amânată.

    Premierul polonez, Donald Tusk, menține poziția guvernului anterior, opunându-se extinderii acordului de liber schimb al Uniunii Europene cu Ucraina. Comisia Europeană va aproba prelungirea, până în iunie 2025, a suspendării tarifelor și taxelor de import pentru produsele ucrainene pentru a ajuta la salvarea economiei țării. Poziția Poloniei nu va afecta rezultatul, deoarece decizia se ia cu majoritate de voturi.

    Cu toate acestea, Tusk, prin deciziile sale, ar amâna implicarea directă a Poloniei în elaborarea politicilor UE, după ani de relații tensionate cu Bruxelles-ul, potrivit site-ului ucrainean de știri Latifundist.

    cereale pe steagul UE si al Ucrainei
    Fermierii europeni, puși în pericol de importurile de produse ucrainene (foto: euractiv.com)

    Donald Tusk, împotriva extinderii acordului de liber schimb cu Ucraina

    Premierul polonez va vizita Kievul în următoarele zile pentru a încerca să atenueze tensiunile declanșate de blocada la frontieră și să ajungă la un compromis privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina impusă de guvernul PiS (Lege și Justiție) în primăvara anului trecut. Acesta a cerut Ucrainei să ajute la dezamorsarea tensiunilor cu fermierii polonezi și șoferii de camioane, în loc să ceară Poloniei să ridice interdicția de import.

    Ministrul adjunct al Agriculturii din Polonia, Michal Kolodziejczak, a avertizat, în weekend, că guvernul său „nu este de acord” cu restabilirea de către UE a condițiilor comerciale preferențiale pentru Ucraina, deoarece este o „amenințare” pentru fermierii polonezi.

    Citește și: Prețurile cerealelor au ajuns la noi minime. Cerealele din Ucraina, principala cauză

    „Interesele fermierilor polonezi, securitatea noastră alimentară și producția profitabilă sunt o prioritate”, a spus Kolodziejczak.

    Tusk vrea un acord similar cu cel cu România și Bulgaria. Ei au ridicat blocada anul trecut, în schimbul acceptării de către Ucraina a unui sistem de licențe de export care a limitat fluxul către țările lor.

    „După preluarea mandatului, Tusk a evitat și să ordone poliției și vameșilor polonezi să oprească blocada. Tiriștii polonezi și fermierii ​​se plâng de concurența mai ieftină și nereglementată din Ucraina, în conformitate cu acordul temporar cu Bruxelles-ul privind transportul gratuit”, a scris Financial Times.

    Potrivit datelor guvernului polonez, aproximativ 90% dintre camioanele livrate în Polonia din Ucraina sunt ucrainene, comparativ cu 60% înainte de liberalizare.

    Decizia Comisiei Europene, amânată

    Potrivit The Guardian, cinci țări, care au constituit recent o coaliție împotriva importului de cereale din Ucraina, au trimis în comun o scrisoare Comisiei Europene solicitând impunerea taxelor de import pentru cerealele ucrainene. Între timp, ieri, luni-15 ianuarie, s-a anunțat că luarea unei decizii a fost amânată până, probabil, săptămâna viitoare, potrivit wrp.pl.

    Țările solicitante sunt Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Scrisoarea a subliniat impactul importurilor din Ucraina pe piețele interne și, de asemenea, ceea ce s-a discutat de multă vreme: lipsa de competitivitate a fermelor mai mici din UE față de exploatațiile agricole ucrainene, precum și pierderile fermierilor din țările din prima linie.

    „Prin urmare, Bruxelles-ul trebuie să ia măsuri pentru a proteja piețele statelor membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, ajutându-le în același timp să-și exploateze pe deplin potențialul lor de export”, s-a menționat în scrisoare.

    Semnatarii scrisorii mai cer și controlul practicilor de producție din Ucraina; verificarea dacă produsele locale respectă standardele UE.

    Până ieri se credea că prelungirea perioadei de liberalizare a comerțului cu Ucraina va fi aprobată de CE astăzi, marți, dar decizia se lasă așteptată.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!