• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile cerealelor au ajuns la noi minime. Cerealele din Ucraina, principala cauză

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor au ajuns la noi minime. Una din cauzele invocate de fermieri și asociații sunt importurile ieftine din Ucraina,  Un alt motiv este presiunea masivă a prețurilor pe piața mondială. Potrivit analiștilor, valul de ger recent nu a afectat prea mult culturile de iarnă.

    Evoluție îngrijorătoare a prețurilor la cereale pe piața europeană. Grâul și porumbul au ajuns la cel mai mic preț din iulie 2021 încoace, iar rapița abia își revine, cotată la 420 de euro/tonă. Importurile ucrainene ar fi una dintre cauze, care sunt din ce în ce mai mult în atenția asociațiilor agricole europene. Acestea au cerut UE mecanisme de protecție pentru fermierii din comunitate.  În plus, se pare că evoluția pieței este dictată în special de concurența cu furnizorii de cereale de la Marea Neagră, a relatat Agrarheute.

    Prețurile cerealelor europene, la noi minime

    Evoluție negativă a cotațiilor la cereale. Prețurile la grâu au scăzut temporar la 215 euro/tonă, iar la porumb, la 189 euro pe tonă. Din iulie 2021 nu s-au mai întâlnit, până în acest moment, prețuri la fel de mici. De asemenea, cotațiile la rapiță continuă să fie sub presiune și au scăzut temporar sub 420 de euro/tonă, cu o ușoară revenire.

    Concurența dintre diferitele surse din Marea Neagră și grâul european rămâne principala problemă de pe piața europeană. Vremea excesiv de umedă și, recent, foarte rece din Europa de Vest este, în prezent, o problemă care a fost trecută în plan secund.

    În primele săptămâni ale anului 2024, competitivitatea cerealelor europene față de cerealele de la Marea Neagră (Ucraina, Rusia), atât la export, cât și pe piața internă, rămâne crucială pentru formarea prețurilor.

    Raportul Departamentului de Agricultură SUA (USDA) de vinerea trecută a pus și el presiune asupra prețurilor europene la grâu: conform prognozei USDA, utilizarea mai mare grâului în hrana animalelor cu 1 milion de tone, la 45,5 milioane tone, nu este suficientă pentru a compensa  creșterea importurilor. Ca urmare, stocurile finale cresc cu 2,5 milioane tone, ajungând la 15,3 milioane tone. Toate acestea pun o presiune mare asupra prețurilor cerealelor de pe piața internă .

    Citește și: România, alături de încă 4 țări, au cerut UE să impună taxe la importurile de cereale din Ucraina

    bancnote euro si grau
    Prețurile europene, dictate de concurența cu Ucraina (foto: everypixel.com)

    Importurile din Ucraina destabilizează piața europeană

    Săptămâna trecută , asociațiile agricole europene au cerut mai mult sprijin pentru a face față impactului importurilor ucrainene, considerând că mijloacele de trai ale multor fermieri în pericol. Acestea se tem că supraviețuirea mai multor producători din UE, în special în sectoarele cerealelor, semințelor oleaginoase, păsărilor de curte, ouălor și zahărului, va fi în pericol dacă mecanismul Măsurilor Comerciale Autonome (ATM) cu Ucraina este menținut în forma sa actuală fără ajustare.

    Statele est-europene ale Uniunii Europene cer ca UE să impună taxe de import asupra cerealelor ucrainene, invocând concurența neloială, a anunțat ieri, luni-15 ianuarie, Ministerul Agriculturii din Ungaria. Ministerul a declarat că miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită măsurile, spunând că produsele agricole mai ieftine din Ucraina le vor devasta piețele de export.

    Sute de fermieri și șoferi de camion români au protestat ieri lângă punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și în toată țara. Demonstrațiile au fost îndreptate, printre altele, împotriva prețurilor mari la motorină, a primelor de asigurare scumpe, a reglementărilor de mediu din Uniunea Europeană și a presiunii asupra pieței interne de la mărfurile agricole ucrainene importate.

    Citește și: Presa din Ucraina: Fermierii români au blocat trecerea camioanelor prin două puncte de frontieră

    Valul rece a provocat pagube nesemnificative

    Recentul val de frig din Franța și Germania a cauzat, probabil, doar pagube limitate câmpurilor de cereale îmbibate cu apă, ploile abundente întârziind și mai mult plantarea înaintea recoltelor din acest an, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare mai mare, au spus analiștii.

    „Nu s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește însămânțarea de la jumătatea lunii decembrie, ceea ce înseamnă că va exista o schimbare majoră la cerealele de primăvară, cum ar fi orzul de primăvară, porumbul și floarea-soarelui”, a declarat Jean-Charles Deswarte de la institutul francez de producție a culturilor Arvalis pentru Reuters.

    Scăderea suprafeței cu cereale de iarnă s-ar putea ridica la mai mult de 500.000 de hectare, în funcție de decizia fermierilor de a resemăna cerealele de iarnă pe parcele saturate cu apă, unde culturile abia au apărut sau sunt prost cultivate .

    „Chiar și cu vremea perfectă, va fi dificil să echilibrezi recoltele, adică să te aștepți la o recoltă mai mică. Întrebarea este dacă excesul de apă a dăunat plantelor”, a spus Deswarte.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România