• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a publicat Ordonanța MADR: subvenție de 100 euro/hectar – condiții, acte necesare

    Roxana Dobre -

    Ordonanță pentru subvenția directă de 100 euro pe hectar – culturi eligibile, condiții, acte necesare. Fermierii vor primi o subvenție de 100 euro/ha dacă dețin minim un hectar de teren agricol și au depus cererea de plată la APIA în campania 2023. Guvernul României a aprobat joi, 18 ianuarie, un proiect de Ordonanță cu condițiile și sumele alocate acestui nou ajutor care fusese deja anunțat de ministrul Florin Barbu.

    UPDATE: Guvernul a aprobat subvenția de 100 euro/ha pentru fermierii din sectorul vegetal

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat miercuri, 17 ianuarie, în dezbatere publică, Ordonanța care prevede o nouă subvenție pentru fermieri, plată care se va achită până la 30 iunie 2024. Noua schemă temporară se va desfășura prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și se notifică Comisiei Europene. Actul normativ a fost aprobat de Guvernul României.

    Citiți și: Plăți APIA 2024: Subvențiile se plătesc până la 31 martie

    Subvenția de 100 de euro la hectar. Fermieri eligibili

    Beneficiarii schemei de ajutor sunt fermierii care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetali și sunt înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare. Lista beneficiarilor este următoarea:

    a) producători agricoli persoane fizice;
    b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
    c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare;
    d) organismele /organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

    Citiți și: APIA, răspuns pentru fermieri: Acum se achită subvențiile-bonus intrate în contabilitate până pe 11 decembrie

    Subvenția de 100 de euro la hectar. Condiții

    Schema pentru subvenția de 100 de euro la hectar se aplică potențialilor beneficiari care solicită plata grantului  pe baza unor cereri de acordare a sprijinului adresată APIA prin structurile sale teritoriale, respectiv centrele judeţene/locale sau centrul din municipiul Bucureşti, după caz.

    Pentru a beneficia de schema de plată, fermierii trebuie să fi depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în Ordonanță până la termenul limită de depunere din anul 2023. În plus, fermierii nu trebuie să fie în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    De asemenea, de sumele alocate pot beneficia și producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis” urmare a imposibilității APIA de a efectua plata urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiția depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ după data intrării în vigoare a ordonanței.

    Producătorii agricoli declarați neeligibili pentru plata pe suprafață aferentă campaniei 2023 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de subvenția ”bonus”.

    Plată nouă de 100 euro/ha pentru fermieri (foto: freepik.com)

    Subvenția de 100 de euro la hectar. Culturi eligibile, sume

    Plata de 100 de euro pe hectar se acordă pentru o serie de culturi înființate în toamna anului 2022 astfel: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă și rapiță de toamnă.

    Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari.

    Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro. Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/ cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

    Subvenția de 100 de euro la hectar. Documente necesare, termen cereri

    Beneficiarii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate depun la centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucureşti, unde au depus cererile de plată pe suprafață pentru anul 2023, o cerere de acordare a grantului direct, însoţită de copia documentului de coordonate bancare, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023. Copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii de plată pe suprafață aferentă anului 2023, în cazul în care nu sunt modificări, rămân valabile și pentru acordarea grantului direct.

    Cererea de acordare a grantului direct și documentele obligatorii se depun în termen de maximum 30 zile lucrătoare, începând cu a 5-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței.

    APIA va pune la dispoziția solicitanților cereri pretipărite. Pentru gestionarea măsurii de sprijin APIA va  crea o aplicație electronică de gestionare și preia din Sistemul Informatic de Administrare și Control (IACS) date referitoare la:
    a) datele de identificare ale producătorului agricol, respectiv nume și prenume/denumire CUI/CNP, număr de identificare din Registrul Fermierilor – ID APIA, adresa/sediul social, coordonatele bancare; în situația în care solicitantul furnizează un alt cont bancar acesta se completează cu noile date la rubrica ”cont IBAN nou”, barând cu o linie datele înscrise de către
    APIA aferente contului bancar existent în evidentele acesteia, pentru anul de cerere 2023;
    b) suprafețele totale determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru culturile în  Ordonanță.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare