• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Carmen Avram, mesaj pentru Comisia Europeană: E nevoie urgentă de bani suplimentari!

  Oana Timar -

  În contextul protestelor masive ale fermierilor din România și alte state europene, europarlamentarul Carmen Avram a atras atenția asupra situației disperate în care se află și alte două sectoare care ar trebui să asigure hrana Europei: pescuitul și acvacultura.

  Sunt 4 ani de când pescarii României suferă constant pierderi financiare masive, atrage atenția Carmen Avram, negociator din partea S&D al raportului privind viitorul Politicii Comune de Pescuit, votată joi, 18 ianuarie 2024, în Plenul Parlamentului European.

  „În țara mea, de exemplu, sectorul de pescuit e captiv în ape tulburi și periculoase. Anii de pandemie au ținut pescarii la mal și bărcile pe uscat. Apoi, a venit războiul din Ucraina, care s-a extins și în Marea Neagră. Mine, plutind în derivă, au ajuns până în zonele de exploatare românești, punând în pericol ambarcațiunile și însăși viața echipajelor, așa că pescarii noștri nu au mai putut ieși în larg.

  În tot acest timp, nu doar economia a avut de suferit. Dacă invazia Rusiei a generat pierderi financiare considerabile pescarilor care nu au mai avut acces la stocurile de pește, ecosistemul din Marea Neagră s-a dezechilibrat, din cauza înmulțirii speciilor prădătoare, care au provocat daune însemnate biodiversității acvatice”, a spus Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European.

  Dacă adăugăm și criza prețurilor la energie, care a lovit în pescari și acvacultori deopotrivă, înțelegem de ce aceste sectoare românești sunt azi într-un real pericol de faliment și dispariție. La fel cum se întâmplă și cu mulți dintre agricultorii țării, mai spune europarlamentarul.

  Citiți și: Carmen Avram: 45% dintre fermierii români nu mai au bani pentru plata datoriilor la furnizori

  Carmen Avram, europarlamentar

  Carmen Avram a cerut creșterea preagului privind ajutoru de stat în pescuit și acvacultură

  De aceea, Carmen Avram a solicitat creșterea pragului privind ajutorul de stat în pescuit și acvacultură, la nivelul celui din agricultură, precum și direcționarea fondurilor necesare către îmbunătățirea condițiilor de siguranță la bord și eventuala creștere a cotelor de pescuit la anumite specii care nu au mai putut fi exploatate în ultimii ani.

  „Raportul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit trebuie înțeles ca o propunere de reconciliere a provocărilor din noua realitate: cea în care sectorul pescuitului îmbătrânește accelerat, în care siguranța la bordul navelor trebuie îmbunătățită urgent, și în care trebuie să dispară atitudinea discriminatorie la adresa pescuitului și a agriculturii. Pentru că ambele au un rol fundamental nu doar în asigurarea hranei noastre, ci și în protecția și conservarea mediului”, a pledat europarlamentarul român, în calitatea sa de negociator al acestui raport.

  Documentul privind viitorul Politicii Comune de Pescuit a fost adoptat joi, 18 ianuarie, cu 371 voturi pentru, 92 împotrivă și 92 abțineri.

  Citiți și: Un amendament depus de Carmen Avram salvează acvacultura de reguli excesive și aberante


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit AFIR: Fonduri europene achitate în conturile fermierilor. Intervenții deschise acum Agenție de plăți: S-au epuizat banii pentru fermierii din zona montană! Fonduri europene pentru achiziția de utilaje prin DR-20: condiții, praguri de punctaj

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai