• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • OUG permise tractoare, publicată în Monitorul Oficial! Noile reguli la circulația tractoarelor

  Oana Timar -

  Circulația tractoarelor în privința regimului de permise, reglementată printr-o ordonanță de urgență adoptată și publicată în Monitorul Oficial joi, 18 ianuarie. Noul act normativ intrat în vigoare echivalează permisul pentru categoriile TR și TR 1 cu permisul de categoria B, prin modificarea OUG nr. 195/2002.

  În Monitorul Oficial nr. 48 de joi, 18 ianuarie, a fost publicată OUG nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ a intrat în vigoare din ziua publicării.

  Circulația tractoarelor – permise. Echivalare categorii

  Cea mai importantă prevedere din noua OUG vizează modificarea articolului 24 indice 1 alineatul (2), unde, după litera g) se introduce
  o nouă literă, lit. g1), cu următorul cuprins:
  „g1) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

  La articolul 24 indice 1 alineatul (2), litera i) s-a modificat OUG 195/2002 cu următorul cuprins:
  „i) permisele de conducere eliberate pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci, precum și pentru vehiculele din categoria Tr1 și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

  La articolul 24 indice 1 alineatul (2), după litera i) s-a introdus o nouă literă, lit. i indice 1), cu următorul cuprins:
  „i1) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr1 sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din
  categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule;”.

  Citiți și: OUG aprobată de Guvern! Conducerea tractoarelor se poate face și cu permis categoria B!

  Echivalarea permiselor de categoria B cu Tr sau Tr1, fără examen

  Prin OUG nr. 1/2024 se introduce, în Anexa 1, la Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, și o nouă literă p) indice 1: „p1) categoria Tr1: tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de
  km/h;” 

  ”Înscrierea în permisul de conducere a echivalării categoriilor B sau Tr cu categoria Tr1 se realizează în cazul eliberării unui nou permis de conducere, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se prevede în noua OUG.

  Titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate administrativă și emise anterior intrării în vigoare a OUG nr. 1/2024 ori până la împlinirea termenului de 90 de zile, care nu au înscrisă categoria Tr1, pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora.

  ”Echivalarea categoriilor B sau Tr cu Tr1 se realizează fără examinarea de către autoritatea competentă”, se clarifică în actul normativ.

  Citiți și: Programul Rabla pentru tractoare: 30.000 euro/fermă, ajutor la achiziția de tractoare și utilaje


  Te-ar mai putea interesa

  Județul în care toată suprafața de porumb neirigat este compromisă din cauza secetei Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria