• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG permise tractoare, publicată în Monitorul Oficial! Noile reguli la circulația tractoarelor

    Oana Timar -

    Circulația tractoarelor în privința regimului de permise, reglementată printr-o ordonanță de urgență adoptată și publicată în Monitorul Oficial joi, 18 ianuarie. Noul act normativ intrat în vigoare echivalează permisul pentru categoriile TR și TR 1 cu permisul de categoria B, prin modificarea OUG nr. 195/2002.

    În Monitorul Oficial nr. 48 de joi, 18 ianuarie, a fost publicată OUG nr. 1/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Actul normativ a intrat în vigoare din ziua publicării.

    Circulația tractoarelor – permise. Echivalare categorii

    Cea mai importantă prevedere din noua OUG vizează modificarea articolului 24 indice 1 alineatul (2), unde, după litera g) se introduce
    o nouă literă, lit. g1), cu următorul cuprins:
    „g1) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

    La articolul 24 indice 1 alineatul (2), litera i) s-a modificat OUG 195/2002 cu următorul cuprins:
    „i) permisele de conducere eliberate pentru categoria Tr sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din categoria Tr și una sau două remorci, precum și pentru vehiculele din categoria Tr1 și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule;”.

    La articolul 24 indice 1 alineatul (2), după litera i) s-a introdus o nouă literă, lit. i indice 1), cu următorul cuprins:
    „i1) permisele de conducere eliberate numai pentru categoria Tr1 sunt valabile și pentru ansamblul format dintr-un vehicul din
    categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculului sau ansamblului de vehicule;”.

    Citiți și: OUG aprobată de Guvern! Conducerea tractoarelor se poate face și cu permis categoria B!

    Echivalarea permiselor de categoria B cu Tr sau Tr1, fără examen

    Prin OUG nr. 1/2024 se introduce, în Anexa 1, la Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, și o nouă literă p) indice 1: „p1) categoria Tr1: tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de
    km/h;” 

    ”Înscrierea în permisul de conducere a echivalării categoriilor B sau Tr cu categoria Tr1 se realizează în cazul eliberării unui nou permis de conducere, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se prevede în noua OUG.

    Titularii permiselor de conducere categoriile B sau Tr aflate în perioada de valabilitate administrativă și emise anterior intrării în vigoare a OUG nr. 1/2024 ori până la împlinirea termenului de 90 de zile, care nu au înscrisă categoria Tr1, pot conduce pe drumurile publice vehiculele din categoria Tr1, precum și ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, până la expirarea valabilității acestora.

    ”Echivalarea categoriilor B sau Tr cu Tr1 se realizează fără examinarea de către autoritatea competentă”, se clarifică în actul normativ.

    Citiți și: Programul Rabla pentru tractoare: 30.000 euro/fermă, ajutor la achiziția de tractoare și utilaje


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere