• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Copa-Cogeca cere clarificări privind Dialogul Strategic privind viitorul agriculturii în UE

    Violina Gorcinschi -

    În contextul protestelor fermierilor europeni din ultimele săptămâni, Copa și Cogeca, asociațiile reprezentante ale cooperativelor agricole și agricultorilor europeni, au cerut Comisiei Europene clarificări în legătură cu Dialogul Strategic privind viitorul agriculturii.

    O undă de nemulțumire agricolă a traversat Europa în ultimele săptămâni, alimentată de creșterea costurilor de input, evenimente meteorologice extreme și incertitudini economice și birocratice. Fermierii, confruntându-se cu aceste provocări, exprimă îngrijorare profundă și o senzație generală de a fi neînțeleși. În acest context, organizațiile Copa și Cogeca au cerut lămuriri din partea Comisiei Europene, au anunțat reprezentanții într-un comunicat emis astăzi, vineri-19 ianuarie.

    „Toate organizațiile afiliate Copa și Cogeca așteaptă un răspuns din partea executivului european. Dialogul strategic anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său despre Starea Uniunii din septembrie, este o inițiativă binevenită, chiar dacă încă nu s-a materializat pe deplin. Mai mult, domeniul discuțiilor rămâne vag. Luăm act de invitația primită pentru o primă întâlnire la 25 ianuarie și sperăm să primim clarificări în curând. Dorim dezbateri ample cu Comisia și părțile interesate care să plaseze realitatea agriculturii în centrul discuțiilor, și rămânem convinși, așa cum a spus președinta von der Leyen, „că agricultura și conservarea naturii pot merge mână în mână”. Europa are nevoie de ambele”, au declarat reprezentanții Copa și Cogeca.

    un steag UE in salata
    Fermierii, nemulțumiți de evoluția agriculturii europene (foto: foodnavigator.com)

    Viitorul agriculturii – condiții din ce în ce mai favorabile pentru fermieri?

    Copa și Cogeca au descris cu îngrijorare evoluția agriculturii în UE, care este din ce în ce mai mult sub presiunea unor reguli stricte, la care se adaugă concurența acerbă a produselor agricole importate din Ucraina.

    „În mijlocul acestui context, mașinăria regulatoare europeană continuă să funcționeze cu viteză maximă, ignorând contextul geopolitic, climatic și economic care subminează fermele și veniturile fermierilor. Deplângem acest lucru! Pe măsură ce ne apropiem de alegerile europene, asistăm la o creștere a deciziilor regulatorii care afectează agricultura, generând o lipsă profundă de înțelegere la nivelul terenului. Deciziile variază de la Directiva privind Emisiile Industriale (IED) și restaurarea naturii la bunăstarea animalelor în timpul transportului, reguli privind ambalajul și monitorizarea silviculturii. De asemenea, se discută despre acorduri precum Mercosur și extinderea granițelor pentru produsele agricole ucrainene care intră pe piețele europene”, s-a precizat în comunicat.

    Citește și: Legea de refacere a naturii – impact major în agricultură. COPA-COGECA trage semnalul de alarmă

    În acest context, Copa și Cogeca consideră că este imperativ ca Comisia Europeană să deschidă discuții despre reglementări pentru dezbateri mai ample care să cuprindă soluții concrete, instrumente și finanțare pentru a sprijini o adevărată ambiție agricolă europeană. Dialogul strategic privind viitorul agriculturii trebuie să „reinstaureze agricultura, competitivitatea și veniturile fermierilor și coerența politicilor agricole ale UE ca prioritate strategică”.

    „Copa și Cogeca sunt pregătite să-și joace rolul”, au conchis asociațiile.

    Citește și: Carmen Avram, mesaj pentru Comisia Europeană: E nevoie urgentă de bani suplimentari!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români