• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea de refacere a naturii – impact major în agricultură. COPA-COGECA trage semnalul de alarmă

    Violina Gorcinschi -

    La nivelul Uniunii Europene se pare că s-a ajuns la un compromis privind legea de restaurare a naturii. Prin măsurile cuprinse în viitorul act normativ se urmărește refacerea habitatelor naturale aflate în pericol, însă acest proces va avea consecințe și pentru fermieri și proprietarii terenurilor. Reprezentanții COPA-COGECA, structura ce reprezintă fermierii și cooperativele agricole la nivel european, a tras un semnal de alarmă anunțând că legea de refacere a naturii are obiective nerealiste, ce îi vor afecta, însă, pe fermieri. Până în 2030, circa 30% din habitatele naturale în pericol trebuie restaurate.

    După lungi negocieri, reprezentanții Comisiei Europene, statelor membre ale UE și Parlamentului European au ajuns, recent, la un compromis pentru legea privind restaurarea naturii. Regulamentul impune măsuri concrete pentru diversitatea speciilor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și refacerea mlaștinilor. Până în 2030, 30% din habitatele în stare precară ar trebui să fie restaurate, 60% până în 2040 și 90% până în 2050. Implementarea la nivel național a regulilor europene va fi crucială pentru agricultură și silvicultură, a relatat Agrarheute.

    Legerea de refacere a naturii – Obiective

    Începând cu sfârșitul anului 2030, statele membre UE vor face pași concreți pentru îmbunătățirea ecosistemelor agricole. La fiecare 6 ani, 2 din cei 3 indicatori de mai jos trebuie să înregistreze o evoluție pozitivă:

    un tractor pe camp
    Agricultura-vizată de noua lege UE

    Protecția terenurilor folosite în agricultură

    Se așteaptă ca statele membre UE să depună mai multe eforturi pentru protejarea mlaștinilor drenate și să ia măsuri de regenerare, până în 2030, pe cel puțin 30% din suprafețele mlăștinoase folosite în agricultură. Din acest procent, „cel puțin un sfert” trebuie să fie reintrodus în circuitul natural al apei.

    Până în 2040, statele membre trebuie să refacă 40% din suprafețele mlăștinoase utilizate în agricultură, dintre care cel puțin o treime trebuie să fie reintroduse în circuitul natural al apei. Până în mijlocul secolului curent, jumătate din aceste suprafețe trebuie să fie supuse măsurilor de refacere.

    Măsurile de reintroducere a apei sunt voluntare pentru fermieri și pentru proprietarii de terenuri private, dar cotele stabilite de statele membre ale UE trebuie respectate. Partenerii europeni în negocieri au argumentat că protejarea mlaștinilor sau reintroducerea apei în acestea „reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a reduce emisiile în sectorul agricol și a îmbunătăți biodiversitatea”.

    un fluture pe un camp cu flori
    Refacerea populației de polenizatori (foto: thepioneerwoman.com(

    Insectele polenizatoare și „frâna de urgență” din agricultură

    Statele membre UE trebuie, conform compromisului privind legea de restaurare a naturii, să oprească și să inverseze declinul populației de polenizatori până cel târziu în 2030. Ulterior, se urmărește tendință de creștere a populației acestor categorii de insecte, monitorizată cel puțin o dată la 6 ani.

    Legea privind restaurarea naturii include și o „frână de urgență” pentru ecosistemele agricole. Parlamentul nu a reușit să elimine articolul referitor la protecția ecosistemelor agricole. Cu toate acestea, obiectivele în acest domeniu pot fi suspendate dacă atingerea lor ar conduce la probleme grave la nivelul întregii UE în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente.

    Reacțiile liderilor la compromis

    Ministrul Mediului al Germaniei, Steffi Lemke, consideră rezultatul „un semn plin de speranță”. Potrivit ministrului Mediului, doar în acest fel natura ne poate proteja împotriva crizei climatice și a dispariției speciilor și doar astfel pot fi păstrate resursele naturale.

    Același ton a fost adoptat și de către negociatorul și raportorul responsabil din Parlamentul European, spaniolul César Luena. Acesta a vorbit despre un „moment comun semnificativ”.

    COPA-COGECA, organizațiile reprezentative ale fermierilor și cooperativelor agricole europene, nu sunt însă mulțumite. Acestea îl acuză pe Luena că nu și-a respectat mandatul de negociere și a acceptat o „propunere complet nerealistă”. Nu există nicio măsură compensatorie pentru a atinge obiectivele acestui text ambițios.

    În Bavaria, Germania, Liga pentru Protecția Păsărilor din Bavaria (LBV) este dezamăgită de numeroasele excepții. Regretă „renunțările dureroase” față de planurile Comisiei, cum ar fi procentul de mlaștini care trebuie reintroduse în circuitul natural al apei.

    Compromisul asupra legii de restaurare a naturii trebuie încă aprobat de Consiliul Miniștrilor și Parlamentul European. Cu toate acestea, se consideră a fi o formalitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură