• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vlad Petreanu despre cartofii românești cumpărați dintr-un supermarket: ”Buboși pe sub coajă”

    Oana Timar -

    Vlad Petreanu, jurnalist Europa FM, a publicat pe Facebook un mesaj despre cartofii românești pe care i-a cumpărat dintr-un supermarket și care, deși erau aspectuoși la exterior, când au fost curățați erau ”buboși pe sub coajă”.

    Vlad Petreanu a atras atenția asupra calității produselor românești care ajung să dezamăgească cumpărătorii. Cunoscutul om de radio spune că nu știe a cui e vina pentru care cartofii cumpărați de el sunt negri sub coajă.

    ”Cartofi românești, prezentați cu mândrie astfel, luați de la un mare supermarket. Frumoși pe dinafară, buboși pe sub coajă. Acuma…nu vreau să acuz pe nimeni de nimic. Poate că n-au fost depozitați cum trebuie? I-o fi prins ceva ger, pe undeva? Habar n-am, nu mă pricep – dar rezultatul e că o întâmplare de genul ăsta mă face mai sceptic când vine vorba de cumpărat din nou de la producătorii noștri – și e păcat, că-i multă muncă investită acolo”, a scris Vlad Petrea pe Facebook.

    Postarea lui Vlad Petreanu a stârnit un val de reacții

    Postarea lui Petreanu a stârnit un val de reacții, dintre care o mare parte fac referire la fermierii români și produsele pe care aceștia le pun pe piață.

    Iată câteva dintre comentariile care au primit și cele mai multe aprecieci și reacții:

    ”Pe mine ca și consumator nu prea mă privește dacă o marfă din varii motive nu este procesata/depozitată corespunzător, asta ca și scuza la calitatea îndoielnică, nici că vai, știi nu mi s-a plătit subvenția, nu ma asociez cu nimeni ca să fac treabă bună că îmi aduc aminte de ceapeu. Restul detaliilor le-au cam înșirat și alții pe aici. În concluzie, patriotismul ține de foame doar la o anumită categorie”

    ”Gargara asta cu „susțineți producătorii locali” a dus și la o lipsă totală de control asupra produselor românești. Nimeni nu verifică ce bagă românașu’ nostru în pământ, ce pesticide folosește, etc. iar cei ahtiați pe profit n-au scrupule, că nu ei le mănâncă – vezi cazurile de legume pline de pesticide mult peste valorile recomandate, la producători autohtoni. Să fie clar – singura variantă în care poți controla cât de cât ce mănânci e aia în care ai posibilitatea să-ți cultivi singur legumele, să-ți crești animalele sau că ai o sursă sigură pentru alimentele astea În orice piață din România, din 100 de mese cu „producători”, 90 sunt speculanți”.

    ”Mai hoți ca agricultorii și fermierii români nu există, vor acum o mie de scutiri și peste trei luni hop 50 de lei kilu de miel și 100 lei ăl de roșii!”

    ”Două observații și de la mine: cam în toate magazinele astea smechere, dacă mă uit la raftul de legume-fructe, cele cu eticheta de produs RO arată cel mai non comercial. Adică nu te îmbie cu nimic să le cumperi… mici, urâte, contorsionate. La început le mai cumpărăm, pe principiul că las’ că or fi arătând ele mai ” rățuște cea urâtă ” dar compensează la gust… de unde, ori le aruncam pentru ca erau stricate la interior, ori pentru ca aveau gustul deteriorat. A doua, într-o toamnă m-am gândit să o fac pe-a gospodarul și fiind în trecere prin zona vestită prin culturile de cartofi, am cumpărat un sac de la un localnic de la poartă. După prima lună a trebuit să-l arunc, la interior erau plini de pământ, stricati… de nefolosit”

    ”Se întamplă și la cartofii din Polonia, dar, na! Dacă sunt românești și tot sunt fermierii în stradă, de ce sa nu le mai dăm și noi una peste ochi?!”

    ”Este o boală a cartofilor, părinții mei cultivă, sunt niște larve numite-viermi sârmă care fac pagube foarte mari,pentru că face sortarea lor dificilă, nu vezi până nu cureți cartoful. În trecut se ardea terenul pentru a se preveni atacul dăunătorilor, dar acum acest lucru este interzis. Nu prea există tratament adecvat, stau în pământ până la 20-30 cm, nici măcar o arătura mai adâncă a terenului nu înseamnă că dă randament”.

    ”Din păcate nu se respectă regulile de cultivare: de la alegerea terenului, ameliorarea solului, lucrări făcute corect și la timp, și nu în ultimul rând alegerea soiului. Da, cartofii au soi! Majoritatea asazișilor țărani nu au habar de asta. Acum 10 ani erau 25 de soiuri albe și 5 soiuri roz admise la cultură. Restul erau carantinate din cauză că nu erau destul de rezistenți la boli. Cei sensibili pot crea condiții pentru răspândirea acestora, producând pagube mari în culturi. Legumele neconforme fac chiar și viroze”

    ”Eu mă gândesc că e greu de scăpat de felul ăsta al romanului de a fi: „prostirea altora”. Spoim și îmbrăcăm frumos gunoiul că să îl cumpere lumea, bucuroși că am scăpat de marfa. Câte „roșii românești” nu sunt vândute în piețe și ele sunt din import? Până nu ne autoeducam sa fim sinceri și onești cu semenii noștri, nu se vor îmbunătăți lucruril”.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!