• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei

    Oana Timar -

    Cele două societăţi care au solicitat Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) subvenţie pentru recoltarea stufului din Deltă au permise de recoltare a resursei vegetale şi autorizaţie de mediu pentru comercializarea acesteia, a declarat vineri, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, care a amintit că recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei.

    El a precizat că, în anul 2020, firmele au încheiat opt contracte de concesiune pentru valorificarea resurselor stuficole din RBDD, potrivit Legii nr. 82/1993 coroborate cu HG nr. 153/2002, şi că acestea au toate documentele necesare desfăşurării activităţii.

    ”ARBDD emite acte de reglementare/autorizare pentru activitatea de valorificare stuf pentru fiecare sezon de recoltare, cele două societăţi deţinând în momentul de faţă atât permis de desfăşurare pentru activitatea de recoltare stuf, cât şi autorizaţie de mediu pentru activitatea de comercializare. Noi pentru a elibera aceste documente ne asigurăm că concesionarul a plătit conform prevederilor contractului cel puţin avansul către concedent şi abia ulterior eliberăm aceste acte de reglementare şi autorizare. Ne asigurăm că activitatea este în primul rând sustenabilă, pe baza unui studiu făcut anul acesta de Institutul de Cercetare de la Tulcea”, a precizat guvernatorul.

    Luciile de apă se restrâng pentru că stuful nu mai e recoltat

    Bogdan Bulete a amintit că, începând cu anul 2022, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 38/2022 s-a interzis arderea miriştilor, turbăriilor, dar şi în ceea ce priveşte litiera pădurilor, stuful, turbărişurile sau vegetaţia ierboasă, aşa încât recoltatul stufului rămâne unica modalitate de asigurare a unui echilibru ecologic pentru suprafeţele umede din RBDD.

    ”Recoltatul stufului este o activitate tradiţională, se desfăşoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafaţa unui lac este acoperită de stufărişuri”, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.

    De altfel, într-un comunicat pe această temă, Administraţia RBDD citează din studiul întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării în baza căruia autoritatea de mediu emite actele necesare recoltării stufului.

    ”În prezent, din cauza diminuării capacităţilor de recoltare, cât şi a dificultăţilor de desfacere, cantităţile de stuf recoltate în RBDD sunt cu mult sub nivelul potenţialului recoltabil efectiv. Este recomandat să se adopte o politică de promovare a utilizării pe plan local a acestei resurse în cât mai multe direcţii pentru a impulsiona recoltarea ei anuală pe întreg teritoriul RBDD. Acest proces ar îmbunătăţi calitativ stufărişurile atât pentru exploatare, cât şi pentru o parte din biodiversitate„, se specifică în comunicatul Administraţiei RBDD.

    Ministrul Barbu a trimis Corpul de control să verifice o posibilă fraudă cu subvenții pentru stuf

    Foarte puține firme mai exploatează stuful din Delta Dunării

    RBDD este recunoscută la nivel internaţional pentru suprafaţa întinsă de stufărişuri, însă, în ciuda potenţialului ridicat, foarte puţine firme şi persoane juridice exploatează această resursă naturală.

    În sezonul de recoltat stuf 2022 – 2023, pe lângă cele opt cereri nesoluţionate, Administraţia RBDD a înregistrat anul trecut 27 de cereri pentru desfăşurarea activităţii depuse de persoane juridice şi doar trei depuse de persoane fizice.

    Potrivit unor surse neoficiale, doar societăţile Ecologic Danube SRL şi Biodelta Resurse SRL au solicitat până în prezent la APIA subvenţii pentru recoltarea stufului, aceste ajutoare putând fi acordate inclusiv persoanelor fizice care pot prezenta o dovadă legală a desfăşurării activităţii, un permis de recoltare, de exemplu.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus Corpului de control să efectueze o anchetă în vederea verificării legalităţii acordării subvenţiilor pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenţii. Potrivit unui comunicat al MADR, Barbu a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol