McDonald’s Ungaria vinde McPuișorul din ferma bihoreanului Iosif Pazuric
agrointeligenta.ro -Din fiecare zece Mc Puișori și aripioare KFC mâncate în Ungaria, cel puțin unul provine de la fermele de pui din Bihor, ne-a declarat Iosif Pazuric, acționarul majoritar de la Nutrientul SA Palota, grup de firme de producție de carne de pasăre și porc, care gravitează în jurul firmei fanion, FNC-ul modernizat în 2008 prin fonduri europene, cu echipamente de ultimă generație provenite din Germania și Elveția și având o capacitate de producție furaj granulat de 20 t/h și o producție lunară de 10.000 de tone furaje.
Tot în 2007, pe lângă silozurile de beton comuniste, cu o capacitate de stocare de 11.000 tone, tot printr-un proiect de fonduri europene, Pazuric a contruit lângă FNC și o baza de stocare, uscare și condiționare cereale cu o capacitate de uscare de 400 t /24 ore si o capacitate de stocare de 9.000 t. În 2011, tot cu bani UE, și-a construit și o baza de recepție, uscare și condiționare cereale în Ciumeghiu, constituită într-o firmă separată, CEREAL FEED SRL, cu o capacitate de uscare de 500 t/ 24 ore și o capacitate de stocare de 9.000 tone.
Deoarece soia nu poate fi dată în stare naturală animalelor, din cauza toxinelor conținute, în 2007 Iosif Pazuric a investit și într-o statie de extrudare soia boabe, aducând echipamente de ultima generație provenite din SUA pentru “spargerea moleculelor și eliminarea toxinelor prin denaturare termică la o presiune de peste 200 de atmosfere, astfel încât atunci când iese afară din instalație e lichidă, apoi se răcește, se macină…”. Capacitatea de prelucrare a soiei este de 24 tone la fiecare 24 ore și capacitatea de stocare de 5.000 tone.
În Top 100 fermieri realizat de revista Agrointeligența, Iosif Pazuric ocupă poziția 49
Producția FNC-ul Nutrientul SA “acoperă 30-40% din piața nutrețului combinat din Ardeal, ne-a declarat Iosif Pazuric. Concurența e reprezentată de o firmă nou deschisă la Satu Mare, care produce cam 7000-8000 de tone, cam cât noi și diferența e acoperită de firme ungurești care exportă către România”. Era firesc ca având baza nutrițională în propria ogradă, ca business-ul lui Iosif Pazuric să se extindă și în creșterea animalelor, așa că a înființat ferme de porci și pui. Cele mai importante sunt Nutribroiler SRL, amplasată în Salonta, cu o capacitate de 600.000 de pui/ciclu de producție, modernizată în 2009, Nutriavi SRL, situată în Tămășeu, cu o capacitate de 64.000 de găini ouătoare și Nutripork și Nutrisuin, cu o capacitate cumulată de 26.400 capete, amplasate în Marghita, respectiv Oradea. Din portofoliul grupului Nutrientul mai fac parte și Nutritin SRL (fermă de tineret porcin cu o capacitate de 12.000 de capete), Nutripig (fermă de reproducție suine, cu o capacitate de 2800 scroafe) și Selectpig (fermă de selecție/reproducție scrofițe, cu o capacitate de 600 capete), toate modernizate în ultimii ani. Ca valoare, dintre cele mai mari investiții ale afaceristului bihorean în modernizări, o menționăm pe cea în ferma de pui 4 milioane de euro, cele în două dintre fermele de porci 5 milioane de euro și în FNC 3,5 milioane euro.
Iosif Pazuric, anterior revoluției, a condus Fabrica de Nutreț Combinat din Oradea înființată în 1971, business pe care ulterior privatizării de către statul român prin metoda MEBO: „Ne-am trezit în ea. Am lucrat în afacere de la începutul carierei și am fost oarecum prinși în asta”.
După ce a a preluat Nutrientul SA, l-a modernizat, extinzându-l într-un grup de companii cu peste 300 de angajați și „cu o capacitate de livrare de 6000 de capete de porc gras/lună, 600.000 de capete de pui broiler/ciclu. Porcul este livrat în țară, către 4 parteneri, iar puiul este exportat în Ungaria, undeajunge în Tesco, Mc Donalds și KFC”. Pazuric preferă să-și exporte puii, nu atât din cauza prețului, ci pentru că “relația cu filiera ungară este una veche, bazată pe încredere și corectitudine și seriozitate și prețuri fixate pe termen lung”.
Pazuric nu e implicat în politică. În schimb este președintele „Bihor Agro-Business Cluster”, asociație mixtă stat-privat, în care membri sunt și CJ Bihor și Universitatea din Oradea și al cărei scop este sprijnirea dezvoltării firmelor, prin facilitarea accesării banilor europeni și prin susținerea inovării.