Viaţa la ţară

Fără cadastru, fermierii nu vor mai putea încasa subvenții din anul 2018

Problema intabulării terenurilor agricole riscă să îi lase pe fermieri fără subvențiile pentru suprafață începând din 2018. Potrivit unui proiect de ordonanță publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și care este în acord cu noile reglementări europene, o condiție obligatorie pentru a primi subvenție va deveni și intabularea proprietății.

Pentru a beneficia de acordarea de plăţi directe, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, să depună cerere unică de plată în termen şi, printre alte condiții, să să identifice, să declare și să delimiteze cu exactitate parcelele agricole în aplicația electronică GIS „IPA-ONLINE” pusă la dispoziție de către APIA, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile. ”Începând cu anul 2018 identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole se face obligatoriu pe baza datelor cadastrale”, se arată în documentul oficial ce urmează a fi adoptat în perioada imediat următoare.

Conform ultimelor declarații făcute de ministrul Daniel Constantin la dezbaterea bugetului pe 2015, există fonduri europene ce pot fi accesate de România pentru prima intabulare a terenurilor, cele agricole având prioritate. Banii europeni, circa 250 de milioane de euro, sunt prevăzuți în Programul Operațional Regional, gestionat prin Ministerul Fondurilor Europene. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!