• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pachetul de înverzire: Ce condiții ”eco” trebuie să îndeplinească fermierii pentru a încasa subvenția pe suprafață în perioada 2015-2020

    agrointeligenta.ro -

    Schemele de plăți directe vor include, începând din 2015 și până în 2020, și plata pentru înverzire. După ce până acum doar s-a discutat despre această obligație a fermierilor care vor să primească sumele maxime la subvenția pe suprafață, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat și documentul oficial prin care urmează să intre în vigoare condițiile pentru această plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu.

    Plata pentru înverzire va aduce fermierilor 30% din valoarea maximă a subvențiilor ce vor fi încasate până în 2020, conform schemei* de mai jos (click pe tabel pentru mărire):

    plati

    Fermierii care fac agricultură ecologică nu sunt condiționați la plata pentru înverzire, însă restul agricultorilor trebuie să respecte următoarele 3 practici agricole:

    A. Diversificarea culturilor

    Diversificarea culturilor sau rotația culturilor nu va fi o condiție greu de îndeplinit pentru fermierii români, care deja pun în practică această condiție ce le asigură o productivitate mai bună.

    Conform autorităților, diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:

    a) cel puţin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 şi 30 hectare, iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil;

    b) cel puţin trei culturi diferite pe suprafețele de peste 30 de hectare, iar cultura principală să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv principalele două culturi să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil;

    c) prin excepție de la prevederile lit. a) și b) în cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de peste 75% cu iarbă sau alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura principală pe restul suprafeţei arabile ocupă maxim 75 % din terenul arabil rămas.

    Pentru a fi mai exacți, cei de la minister precizează în DOCUMENT și ce înseamnă ”cultură”:
    a) o cultură a oricăruia dintre genurile definite în clasificarea botanică a culturilor;
    b) un teren lăsat pârloagă;
    c) iarba sau alte plante furajere erbacee;
    d) culturile de toamnă şi cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar
    dacă aparţin aceluiaşi gen;

    Sunt exceptate de la diversificarea culturilor exploatațiile în cazul în care:
    a) întreaga suprafață este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție;
    b) peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 de hectare;
    c) peste 75 % din suprafaţa agricolă eligibilă este păşune permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee sau pentru culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 de hectare;
    d) peste 50 % din suprafața arabilă declarată în anul de cerere curent nu a fost declarată de fermier în cererea sa unică de plată din anul anterior şi în cazul în care, pe baza unei comparaţii geospaţiale a parcelelor solicitate în cererea unică de plată din anul curent, se constată că întregul teren arabil este cultivat cu o cultură diferită faţă de cea din anul calendaristic anterior.

    B. Menţinerea pășunilor permanente existente

    Menținerea pășunilor permanente existente implică:
    a) interdicția de a converti/ara suprafețele de pășuni permanente situate în ariile naturale protejate desemnate în baza legislației naționale care transpune prevederile Directivei 92/43/CEE din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică și ale Directivei 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice.
    b) proporția dintre suprafața totală cu pășuni permanente și suprafața agricolă totală declarate la APIA, nu trebuie să scadă cu mai mult de 5% față de proporția de referință stabilită în anul 2015.
    c) în cazul în care proporţia de referință a scăzut cu peste 5 % la nivel naţional, se instituie obligaţii la nivel de exploataţie de a reconverti terenul în pășuni permanente pentru acei fermieri care au la dispoziţie teren care a fost convertit din teren cu pășuni permanente în teren pentru alte utilizări într-o perioadă din trecut, așa cum este prevăzut în art. 44 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat, denumit în continuare Regulamentul 639/2014. Aceasta prevedere nu se aplică în cazul în care scăderea cu peste 5% provine din împădurire, cu condiţia ca împădurirea să fie compatibilă cu mediul şi să nu includă plantațiile de specii forestiere cu ciclu de producţie scurt, de brazi de Crăciun sau de arbori cu creştere rapidă pentru producţia de energie.

    C.Prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă

    Fermierii ale căror exploatații sunt mai mari de 15 ha se asigură că, începând cu anul 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat include una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic de mai jos:
    a) terase;
    b) elemente de peisaj – garduri vii/fâșii împădurite; arbori izolați, arbori în grup/ pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament; margini de câmp; iazuri; rigole;
    c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare;
    d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
    e) terenuri agricole împădurite;
    f) zone cu strat vegetal;
    g) zone cu culturi fixatoare de azot (soia, lucernă, mazăre, fasole, etc.).

    Această prevedere nu se aplică exploatațiilor în care:
    a) peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 de hectare.
    b) peste 75 % din suprafaţa agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee sau este cultivată cu culturi aflate sub apă fie o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură, sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 de hectare.



    Pentru calcul nivel Schemei de plată Unică pe Suprafață (SAPS) s-a utilizat suprafaţa de 9.720.864 ha, iar pentru calcul nivel TNA (Ajutor Național de Tranziție) vegetal s-a utilizat suprafaţa de 6.200.000 ha.

    La calculul nivelului de plată redistributivă s-a utilizat suprafaţa de 2.500.000 ha, iar pentru a se evalua plata pentru tineri fermieri s-a caplicat un plafon de 115.360 fermieri şi o suprafaţă de cca. 1.900.000 ha.

    30% Înverzire ; 2% Tineri fermieri ; 13% sprijin cuplat ; 7,5% plata redistributivă


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an